Πίνακας περιεχομένων

Η Τεχνητή Νοημοσύνη, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και τα νέα εργαλεία μάθησης βρίσκονται πλέον στον πυρήνα των εξελίξεων για το ελληνικό του αύριο. Από το βήμα του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, η υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Σοφία Ζαχαράκη παρουσίασε τη στρατηγική του υπουργείου για την αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην εκπαίδευση, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως αυτοσκοπός αλλά ως υποστηρικτικό εργαλείο. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη σημασία της συνεργασίας Πολιτείας, κοινωνίας και ιδιωτικού τομέα ώστε να διαμορφωθεί ένα ανθεκτικό και ευέλικτο σχολικό περιβάλλον, ικανό να ανταποκριθεί στις ταχύτατες τεχνολογικές αλλαγές.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στο ελληνικό σχολείο ως εργαλείο και όχι αυτοσκοπός

Μιλώντας στο πάνελ με τίτλο «Beyond the Buzzword: Θα λύσει το AI τα προβλήματα της εκπαίδευσης;», η Σοφία Ζαχαράκη ξεκαθάρισε ότι η με στόχο την ενίσχυση της μάθησης και όχι την αντικατάστασή της. «Όλα τα εργαλεία της Τεχνητής Νοημοσύνης πρέπει να γίνουν κατανοητά ως βοηθοί, όχι ως αυτοσκοπός. Πρέπει να μάθουμε πώς να μαθαίνουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Δείτε εδώ

Η υπουργός επανέλαβε την ανάγκη για συστράτευση όλων των εμπλεκόμενων – από την Πολιτεία και τον ιδιωτικό τομέα μέχρι τα παιδιά και την κοινωνία των πολιτών – ώστε να δημιουργηθεί μία συμμαχία με πολυεπίπεδο αποτύπωμα στο ελληνικό σχολείο. Μόνο έτσι, όπως είπε, μπορεί να διασφαλιστεί η ισότιμη και ασφαλής μετάβαση στο σχολείο της ψηφιακής εποχής.

Ψηφιακά εργαλεία και Τεχνητή Νοημοσύνη: Επιμόρφωση, διαδραστικοί πίνακες και πόροι για τους εκπαιδευτικούς

Η κ. Ζαχαράκη αναφέρθηκε εκτενώς στις δράσεις που υλοποιούνται ήδη για την ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης στα σχολεία. Όπως τόνισε, το έργο του προκατόχου της, Κυριάκου Πιερρακάκη, άφησε μία σημαντική παρακαταθήκη ψηφιακών εργαλείων, τα οποία τώρα θα εφαρμοστούν και θα εμπλουτιστούν.

Μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης διατίθενται 4,5 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία ενός οδηγού που θα περιλαμβάνει σύνολο ερωτήσεων και εργαλείων αποτίμησης, με σκοπό την κατανόηση των αναγκών των μαθητών και την προσαρμογή της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Παράλληλα, πάνω από 120.000 εκπαιδευτικοί έχουν ήδη επιμορφωθεί σε ζητήματα ψηφιακού εγγραμματισμού και χρήσης Τεχνητής Νοημοσύνης. Επιπλέον, 6.800 διαδραστικοί πίνακες έχουν εγκατασταθεί σε σχολικές αίθουσες, ενώ υπάρχει πρόθεση να επεκταθεί η χρήση τους και στις τάξεις από την Α’ έως τη Δ’ Δημοτικού. Σημαντικό είναι και το νέο εργαλείο που αναπτύσσει το ΙΕΠ, μέσω του οποίου – με χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης – θα γίνεται διάγνωση των επιμορφωτικών αναγκών των εκπαιδευτικών.

Ζαχαράκη: Τι φέρνει η Τεχνητή Νοημοσύνη στα σχολεία

Έρευνα για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην εκπαίδευση: Πώς χρησιμοποιούν την τεχνολογία οι μαθητές

Αφορμή για τη συζήτηση αποτέλεσε η παρουσίαση έρευνας της Ipsos, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Vodafone σε επτά ευρωπαϊκές χώρες, με δείγμα 7.000 μαθητών ηλικίας 12 έως 17 ετών. Την παρουσίαση έκανε η Account Manager της Ipsos-Opinion S.A., Χρύσα Μιχελάκη, μεταφέροντας σημαντικά ευρήματα για τη σχέση των εφήβων με την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Δείτε ακόμη

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 59% των μαθητών έχει πρόσβαση στην τεχνολογία, ενώ 4 στους 10 χρησιμοποιούν το ChatGPT. Παρότι το 64% δηλώνει ότι αξιοποιεί απρόσκοπτα τα εργαλεία της Τεχνητής Νοημοσύνης, υπάρχουν ελλείψεις σε εξοπλισμό και συνδεσιμότητα. Οι περισσότεροι μαθητές χρησιμοποιούν την Τεχνητή Νοημοσύνη ως βοηθό μάθησης, είτε για να διεκπεραιώνουν εργασίες πιο εύκολα, είτε για να αποκτούν γνώσεις με τον δικό τους ρυθμό.

Ζαχαράκη: Τι φέρνει η Τεχνητή Νοημοσύνη στα σχολεία

Αξιοσημείωτο είναι ότι 6 στους 10 μαθητές χρησιμοποιούν την Τεχνητή Νοημοσύνη και εκτός σχολείου για αναζήτηση πληροφοριών, ενώ 7 στους 10 πιστεύουν ότι θα τους βοηθήσει να πετύχουν στο σχολείο.

Ηθική χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης και ανάγκη συνεργασίας

Η αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Vodafone Ελλάδας, Μαρία Σκάγκου, στάθηκε στη σημασία της συνεργασίας ανάμεσα στην Πολιτεία, τον ιδιωτικό τομέα και τους επιστημονικούς φορείς. Όπως δήλωσε, τα ευρήματα της έρευνας αντανακλούν μια κοινωνία που δεν ξέρει «πόσο να θαυμάσει και πόσο να φοβηθεί» την Τεχνητή Νοημοσύνη, τονίζοντας την ανάγκη για ηθική και συμπεριληπτική εφαρμογή των τεχνολογιών στην εκπαίδευση.

Την παρέμβασή του έκανε και ο εκτελεστικός διευθυντής του CEDEFOP, Γιούργκεν Ζίμπελ, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία της αναβάθμισης δεξιοτήτων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της αγοράς εργασίας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, ως το 2035 το 5% των θέσεων εργασίας μπορεί να χαθεί λόγω της τεχνολογικής μετάβασης, ενώ μόνο το 15% των εργαζομένων σήμερα συμμετέχουν σε σχετική εκπαίδευση. Η ανάγκη για στοχευμένη κατάρτιση είναι πλέον επιτακτική.

Διαβάστε επίσης