Οι ξεχωριστές αυτές μαθηματικές- εικαστικές δημιουργίες ανήκουν στα μέλη του Ομίλου Μαθηματικών του Πειραματικού Λυκείου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και στολίζουν ευχετήριες κάρτες για την περίοδο των εορτών.
Αγιοβασιλιάτικοι σκούφοι, έλατα, χιονάνθρωποι και άλλα Χριστουγεννιάτικα σχέδια, ζωγραφισμένα από μαθητές λυκείου. Σε μοτίβα επαναλαμβανόμενα με αρμονία και σχέδια που κάνουν διπλές, τριπλές ακόμη και εξαπλές στροφές προτού καταλήξουν και πάλι στο ίδιο σημείο. Αυτά είναι τα βασικά συστατικά μιας τεχνικής που δεν απαιτεί τόσο μεγάλο ταλέντο στη ζωγραφική όσο στα… μαθηματικά!
Οι ξεχωριστές αυτές μαθηματικές- εικαστικές δημιουργίες ανήκουν στα μέλη του Ομίλου Μαθηματικών του Πειραματικού Λυκείου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και στολίζουν ευχετήριες κάρτες για την περίοδο των εορτών. Σε συνεργασία με το NOESIS- Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας, οι κάρτες αυτές προσφέρονται δωρεάν στην εκπαιδευτική κοινότητα και στο ευρύ κοινό, προκειμένου να στείλουν ταχυδρομικά ή ηλεκτρονικά τις ευχές τους.
«Στον Όμιλο Μαθηματικών που λειτουργεί στο σχολείο μας τα τελευταία οκτώ χρόνια, ασχολούμαστε με τη θεματική «μαθηματικά και τέχνη», με στόχο να δουν τα παιδιά τα μαθηματικά από διαφορετική οπτική και να τα αγαπήσουν, ανεξάρτητα αν καταφέρνουν ή όχι σ” αυτό το μάθημα. Παράλληλα, επιδιώκουμε να φέρουμε τους μαθητές πιο κοντά στην τέχνη και ιδίως τη σύγχρονη», δηλώνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο μαθηματικός/καθηγητής στο πειραματικό λύκειο του ΠΑΜΑΚ Νίκος Τερψιάδης.
Οι συγκεκριμένες κάρτες υλοποιούν τις μαθηματικές ιδέες των ψηφιδώσεων (πλακοστρώσεων) και των ισομετριών, που κρύβουν μέσα τους προχωρημένα και σύγχρονα μαθηματικά. «Η τεχνική των ψηφιδώσεων είναι όπως τα πλακάκια που περνάμε στο πάτωμα ή τους τοίχους του σπιτιού μας, καλύπτοντας δηλαδή μία επιφάνεια με ίδια ή διαφορετικά σχήματα, τα οποία να μην αφήνουν κενά και να μην έχουν επικαλύψεις το ένα με το άλλο. Από την άλλη, οι ισομετρίες είναι μοτίβο που επαναλαμβάνονται με απλή μετατόπιση, με περιστροφή ή με ανάκλαση. Είναι δηλαδή η θεωρία των γεωμετρικών μετασχηματισμών, που όμως ξεφεύγει από τα όρια της σχολικής ύλης», εξηγεί ο κ. Τερψιάδης.
Οι μαθητές του Πειραματικού Λυκείου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που συμμετέχουν στον Όμιλο Μαθηματικών είναι από όλες τις τάξεις του λυκείου, με τους περισσότερους να μην χάνουν καμία από τις δύο ώρες την εβδομάδα που γίνονται οι συναντήσεις μετά το τέλος του ωρολογίου προγράμματος. Μάλιστα, ακόμη και απόφοιτοι τους σχολείου, σύμφωνα με τον κ. Τερψιάδη, συνεχίζουν να ασχολούνται.
Οι δεκαπέντε Χριστουγεννιάτικες κάρτες, σχεδιασμένες με μαθηματικές μεθόδους, είναι αναρτημένες στη σελίδα του ΝOESIS https://www.noesis.edu.gr/peiramatiko-christmas-cards/. Διατίθενται δε, με ευχές στα ελληνικά ή τα αγγλικά, αλλά χωρίς κείμενο, προκειμένου να γράψει ο καθένας το προσωπικό του μήνυμα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν είτε να τις τυπώσουν ή να τις «κατεβάσουν» δωρεάν για να τις στείλουν ηλεκτρονικά