Η χθεσινή ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, αντί να κλείσει το κεφάλαιο του ισχύοντος εξεταστικού συστήματος, επέτεινε τη σύγχυση των μαθητών, των γονιών τους και του εκπαιδευτικού κόσμου.
Απόστολος Λακασάς
Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου σε δήλωση στην «Κ» εμμένει ότι πρέπει να δοθεί βάρος στην αναμόρφωση του λυκείου, ωστόσο επικρίνεται διότι παρουσιάζεται χωρίς σαφές σχέδιο για το τι μέλλει γενέσθαι με το επόμενο σύστημα εισαγωγής και τον χρόνο πρώτης εφαρμογής του. Ενδεικτικά, η αξιωματική αντιπολίτευση τον κατηγορεί για δημαγωγία και φθηνό λαϊκισμό, καθώς, παρά τις εξαγγελίες περί κατάργησης των Πανελλαδικών Εξετάσεων, και στο επόμενο σύστημα θα υπάρχουν εξετάσεις.
Ειδικότερα, ο κ. Γαβρόγλου, αφού ευχήθηκε στους 106.464 υποψηφίους –εισήχθησαν 74.511– «να συνεχίσουν τον αγώνα για την κατάκτηση της γνώσης», προσέθεσε στην «Κ»: «Η πολιτεία θα προχωρήσει στην αλλαγή του σημερινού συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με ένα σύστημα αξιόπιστο, δικαιότερο, εξίσου αδιάβλητο με το σημερινό, αλλά με παιδαγωγικά χαρακτηριστικά, ώστε οι μαθητές να αποκτούν τις απαραίτητες γνώσεις μέσα από τις διεργασίες που θα γίνονται αποκλειστικά στο σχολείο ώστε να απομακρυνθούν από το καθεστώς που ταυτίζει την απόκτηση της γνώσης με την παπαγαλία». Και τόνισε: «Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η ριζική αναβάθμιση του λυκείου, ειδικότερα της Γ’ τάξης, τα νέα προγράμματα σπουδών και η επιμόρφωση των καθηγητών».
Ωστόσο, το υπουργείο παλινωδεί ως προς την εξαγγελία περί κατάργησης των εξετάσεων. «Πρέπει να αλλάξει το σύστημα, όχι όμως και να καταργηθούν οι εξετάσεις», δήλωσε (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ο κ. Γαβρόγλου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής. Επίσης, παρουσίασε κάποια από τα στρεβλά του ισχύοντος συστήματος –«μόλις το 20% των μαθητών περνάει στις πέντε πρώτες σχολές προτίμησής του, ενώ το 18% έχει βαθμολογία κάτω από τη βάση»–, αλλά δεν είναι σαφές εάν θα περιορίσει τον αριθμό των επιλογών που θα έχουν οι υποψήφιοι. Και ο κ. Γαβρόγλου επέτεινε τη σύγχυση δηλώνοντας λίγο αργότερα (ΕΤ3) ότι «ένα σύστημα το δοκιμάζεις κάποια χρόνια και βλέπεις εάν μπορεί να βελτιωθεί». Το πείραμα θα γίνει με «πειραματόζωα» τους μαθητές της επόμενης Α’ Λυκείου;
«Ο λόγος τους “συμβόλαιο”… αναξιοπιστίας και για τις Πανελλαδικές», σχολίασε η τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ. Νίκη Κεραμέως, με αφορμή τη νέα αναδίπλωση του υπουργού για την κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων. «Ο τρόπος εισαγωγής στα ΑΕΙ έχει επανειλημμένως αποτελέσει για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αντικείμενο δημαγωγίας και φθηνού λαϊκισμού», προσέθεσε, παρουσιάζοντας ένα «χρονικό του εμπαιγμού σύσσωμης της εκπαιδευτικής κοινότητας», ξεκινώντας από τις αρχές Μαΐου, όταν ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων. «Η κυβέρνηση ας πάψει επιτέλους να αντιμετωπίζει τους μαθητές και τις οικογένειές τους ως εκλογική πελατεία. Η δημαγωγία και η ανευθυνότητά της είναι απαράδεκτες και επικίνδυνες για την παιδεία και το μέλλον των παιδιών», προσέθεσε.