Λύση αναζητούν οι υπουργοί Εσωτερικών και Παιδείας – Οι μόνιμοι κάτοικοι έχουν μετατρέψει τα σπίτια τους σε καταλύματα για τουρίστες και οι τιμές ενοικίασης είναι απλησίαστες. Εμβαλωματικές λύσεις δίνουν οι δήμαρχοι των δύο νησιών
Βισκαδουράκη Ηλέκτρα στην Αυγή
Αντιμέτωποι με την έλλειψη στέγης βρίσκονται εκατοντάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί στη νησιωτική χώρα με το πρόβλημα, να είναι ιδιαίτερα εκτεταμένο σε Μύκονο και Σαντορίνη. Η αιτία βρίσκεται στην έλλειψη κρατικής υποδομής, αλλά και στην επιλογή των μόνιμων κατοίκων να αξιοποιούν τα οικήματά τους έναντι βραχυχρόνιας μίσθωσης επωφελούμενοι του τουριστικού ρεύματος. Λύσεις στο πρόβλημα αναζητήθηκαν κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών υπό τον Π. Σκουρλέτη με τη συμμετοχή του υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας Δημ. Βίτσα, εκπροσώπων της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ, αλλά και των δημάρχων Μυκόνου Κ. Κουκά και Θήρας Α. Ζώρζο.
Το πρόβλημα της έλλειψης κανονικής στέγης σε αυτά τα δύο νησιά είναι εκτεταμένο, καθώς πολλοί μόνιμοι κάτοικοι επιλέγουν να μετατρέψουν τη δεύτερη κατοικία στους σε κατάλυμα με βραχυχρόνια μίσθωση για τουρίστες, αντί να τα μισθώνουν σε ετήσια βάση για τους υπηρετούντες δημόσιους υπαλλήλους. Οι δε χρεώσεις με βραχυχρόνια μίσθωση είναι υπέρογκες για τους μισθούς των αναπληρωτών εκπαιδευτικοί. Προς το παρόν, οι 240 αναπληρωτές καθηγητές που έχουν αναλάβει υπηρεσία στα σχολεία της Μυκόνου και της Θήρας μένουν προσωρινά σε ξενοδοχεία που έχουν μισθώσει οι δήμοι.
Οι υπουργοί Εσωτερικών και Παιδείας απευθύνουν έκκληση στους δημάρχους Μυκόνου και Θήρας όπως και στις τοπικές κοινωνίες “να ανοίξουν την αγκαλιά τους”, όπως είπαν χαρακτηριστικά, στους νεοφερμένους εκπαιδευτικούς. Στον αντίποδα αυτής της κατάστασης, ο Κ. Γαβρόγλου υπογράμμισε ότι “υπάρχουν νησιά όπου ο κόσμος κατέβηκε στο λιμάνι για να προϋπαντήσει τους δασκάλους του και από την πρώτη στιγμή να τους φροντίσει”.
Απαντώντας στον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης εστίασε στη δέσμευση των δύο πλευρών (σ.σ.: υπουργών και των τοπικών αρχόντων) “να κατασκευαστούν ή να μετασκευαστούν κάποιες υπάρχουσες δομές, οι οποίες θα καλύψουν τις ανάγκες στέγασης”. Πρόκειται για ακίνητα του Δημοσίου που δεν χρησιμοποιούνται και μπορούν να αξιοποιηθούν για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών των υπηρετούντων στο Δημόσιο. Μέχρι τότε αναζητείται μια πιο σταθερή λύση. Για το ζήτημα αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν συναντήσεις εργασίας ξεχωριστά για Μύκονο και Σαντορίνη.
“Μας έχει προβληματίσει ότι η έλλειψη στέγης παρουσιάζεται σε νησιά με μεγάλη τουριστική κίνηση, που έχουν πολλά έσοδα και για τους κατοίκους και κατ’ αναλογία και για τους δήμους, με αποτέλεσμα να υπάρχει εκτίναξη των τιμών ενοικίασης των ακινήτων” επισήμανε ο Π. Σκουρλέτης, υπενθυμίζοντας ότι σε πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία που ανέλαβε ο ίδιος προβλέπεται οι ορεινοί και νησιωτικοί δήμοι να παρέχουν δωρεάν στέγαση και σίτιση σε υπηρετούντες γιατρούς και νοσηλευτές του Κέντρου Υγείας, προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του ΕΚΑΒ, όπως και σε εκπαιδευτικούς και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων. Αναφερόμενος στην ίδια νομοθετική πρωτοβουλία, ο Κ. Γαβρόγλου τόνισε: “Δεν επιτρέπεται στα δύο πλουσιότερα νησιά με τη μεγαλύτερη τουριστική κίνηση να μην είναι σε θέση η τοπική κοινωνία να λύσει το πρόβλημα. Μιλάμε για εκπαιδευτικούς!”.
“Υπάρχουν συνάδελφοι που, για να φύγουν από το ένα άκρο της χώρας και να πάνε για δουλειά στο άλλο, δίνουν πάνω από 600 ευρώ από την τσέπη τους” είπε ο πρόεδρος της ΔΟΕ Θ. Κικινής, υπογραμμίζοντας πως “είναι υπέρογκα τα ενοίκια στις τουριστικές περιοχές. Στην ουσία, αυτοί οι εργαζόμενοι επιδοτούν το δικαίωμά τους να δουλέψουν”. Κάλεσε, μάλιστα, την κυβέρνηση να βρει άμεσα λύση.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Βίτσας δεσμεύτηκε για παραχώρηση δέκα κατοικιών που ανήκουν στον στρατό έναντι αντιτίμου, όπως και για την παραχώρηση του δικαιώματος σίτισης στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς από τις στρατιωτικές λέσχες. Ο δήμαρχος Μυκόνου Κ. Κουκάς εξέφρασε την πρόθεση να καλύψει από ίδια έσοδα την ετήσια δαπάνη 1.000 ευρώ ανά εκπαιδευτικό για σίτιση και στέγαση. Ενώ ο δήμαρχος Θήρας Α. Ζώρζος υπογράμμισε ότι προσωρινά και σε συνεννόηση με τους ξενοδόχους εξασφαλίζεται κατάλυμα για τους 120 αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, ενώ μακροπρόθεσμα πρόκρινε την αξιοποίηση δύο δημόσιων κτημάτων για την ανέγερση κατοικιών για τη στέγαση των υπηρετούντων στο Δημόσιο.