Tο Σάββατο 4/12 ώρα 12:00 έλαβε χώρα η εκδήλωση του WeSolve με τίτλο «Χτίζοντας έναν κόσμο προσβάσιμο για όλους» στο αμφιθέατρο της OTE academy.
Στην έναρξη της εκδήλωσης, αφού προβλήθηκε το βίντεο της Κωνσταντίνας Αλεξανδρίδου η οποία έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα δύναμης, η συντονίστρια και Project Development Director του WeSolve Μαρίλια Τσόπελα ανέφερε πως παρά τις αντίξοες συνθήκες του προηγούμενου έτους, η ομάδα συνέχισε δυναμικά τις δράσεις της και φέτος αποφάσισε να συνεχίσει το έργο της διοργανώνοντας την φετινή αυτή εκδήλωση με πιο διευρυμένο περιεχόμενο αποτελούμενη από τις εξής ενότητες: α) Φοιτητές με Αναπηρία, β) Αναπηρία και Αθλητισμός, γ) Αναπηρία και Επαγγελματική Αποκατάσταση, δ) Η Σημασία του Εθελοντισμού και τα ψυχικά εφόδια ενός ατόμου που συναντά δυσκολίες και καλείται να τις αντιμετωπίσει. Σκοπός της εκδήλωσης αυτής ήταν να αφυπνιστούν όσο περισσότερα άτομα μπορούν, υιοθετώντας στην ζωή τους τον εθελοντισμό ώστε να περάσουμε όλοι μαζί από την θεωρία στην πράξη.
Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Θάνος Γεωργούντζος – Συνιδρυτής και Εκτελεστικός Διευθυντής του WeSolve, απευθύνοντας χαιρετισμό. Μεταξύ άλλων τόνισε, ότι η αναπηρία δεν βρίσκεται στον άνθρωπο, αλλά στην κοινωνία, η οποία έχει αποτύχει να δημιουργήσει συνθήκες ισότιμης πρόσβασης όλων σε όλα. Στο αμέσως επόμενο διάστημα, το WeSolve αναλαμβάνει να υλοποιήσει ένα πλέγμα δράσεων, για να κάνει πράξη την ιδέα μίας κοινωνίας με περισσότερη ισότητα.
Ανοίγοντας την πρώτη ενότητα «ΑμεΑ και Πανεπιστήμιο» τον λόγο έλαβε ο Υφυπουγρός Παιδείας και Θρησκευμάτων κύριος Άγγελος Συρίγος ο οποίος τόνισε πως το θέμα της Προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία είναι καθαρά θέμα αντίληψης, μίλησε για το νέο εθνικό σχέδιο για τα άτομα με αναπηρία καθώς και για την έναρξη Πιλοτικού προγράμματος για τα άτομα με αναπηρία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και μετέπειτα και σε άλλες σχολές. Ακολούθησε ο κύριος Γεώργιος Κουρουπέτρογλου, υπέυθυνος της Μονάδας Προσβασιμότητας ΕΚΠΑ, την οποία μας παρουσίασε. Τόνισε ότι η Μονάδα λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια με απτά αποτελέσματα και αποτελεί παράδειγμα για την Πανεπιστημιακή Κοινότητα.
Κλείνοντας την πρώτη ενότητα τον λόγο πήραν οι ίδιοι οι φοιτητές Νομικής με Αναπηρία, κ. Χρήστος Ζαφειρόπουλος, κ. Βασίλης Κάτσης και κ. Γιώργος Τσάκαλος, οι οποίοι έχοντας ως γνώμονα τις προσωπικές τους ιστορίες μέσα στο Πανεπιστήμιο, κινητοποίησαν τους ακροατές μιλώντας μεταξύ άλλων για τα θέματα της προσβασιμότητας των ατόμων με κινητικά προβλήματα και με απώλεια όρασης στην σχολή, τις δυσκολίες ενεργητικής συμμετοχής στην εκπαιδευτική διαδικασία και διεξαγωγής των εξετάσεων, της σύνδεσης με την αγορά εργασίας αλλά και της σπουδαιότητας χρήσης των τεχνολογικών μέσων προς διευκόλυνση και υποστήριξη της φοίτησής τους.
Στη συνέχεια, προβλήθηκε ένα βίντεο της ορθοπεδικής κλινικής “OSTEOIASIS” για την Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας το οποίο αποτέλεσε την εισαγωγή της ενότητας «ΑμεΑ και Αθλητισμός» στην οποία πρώτο ακούσαμε τον κ. Νίκο Παπαγγελή, παραολυμπιονίκη Ποδηλασίας, ο οποίος μοιράστηκε την δική του ιστορία για τον ακρωτηριασμό του ενός ποδιού του, την πετυχημένη προσπάθεια αποδοχής του “νέου” εαυτού του και τελικά την πραγματοποίηση του ονείρου του να βρεθεί στους Παραολυμπιακούς αγώνες του Tokyo. Το ίδιο όνειρο έκανε πραγματικότητα και ο κ. Νάσος Γκαβέλας με απώλεια όρασης, καθώς στέφθηκε χρυσός παραολυμπιονίκης Στίβου με παγκόσμιο ρεκόρ, ο οποίος όπως είπε από τα 15 του χρόνια «έτρεχε σε ένα μαύρο τούνελ» αφού σταδιακά έχανε την όρασή του, κι όμως σήμερα έχει πετύχει τόσα πολλά.
Η ενότητα αυτή έκλεισε με τον κύριο Αντώνη Τσαπατάκη, Παραολυμπιονίκη Κολύμβησης που τόνισε πως πρέπει όλοι να γίνουμε «κοινωνοί στην κοινωνία μας» ώστε να επέλθει πλέον η αλλαγή που διαμορφώσει ένα νέο τοπίο για τις επόμενες γενιές.
Η ενότητα «Αμεα και επαγγελματική αποκατάσταση» ξεκίνησε με τον κύριο Δημήτρη Φατούρο, υπεύθυνο επικοινωνίας για την Ελλάδα στο κέντρο πληροφόρησης του ΟΗΕ, ο οποίος μίλησε για τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και πιο συγκεκριμένα για τους 5 Στόχους που αφορούν τα άτομα με Αναπηρία μεταξύ των οποίων είναι η ισότιμη πρόσβαση στην εκπαιδευτική διαδικασία, στην οικονομικοπολιτική ζωή και στην αγορά εργασίας. Ο κύριος Φατούρος τέλος τόνισε πως το WeSolve ως οργανισμός έχει την στήριξη των Ηνωμένων Εθνών σε ό,τι αφορά τις δράσεις του για τα άτομα με αναπηρία.
Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο κύριος Βαγγέλης Αυγουλάς ο οποίος μάλιστα μετέφρασε σε κώδικα Braille τους 17 Στόχους του ΟΗΕ οι οποίοι αναφέρθηκαν προηγουμένως. Ο κύριος Αυγουλάς είναι ο πρώτος δικηγόρος με Αναπηρία που εκλέγεται στο σώμα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, είναι ιδρυτής της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Με άλλα μάτια» και τόνισε πως με διεκδίκηση και τόλμη μπορούμε να καταφέρουμε πολλά!
Τα άτομα με αναπηρία όμως δεν είναι μόνο άτομα-χρήστες αναπηρικού αμαξιδίου, υπάρχουν και άτομα με απώλεια όρασης ή απώλεια ακοής. Για τους τελευταίους συμπολίτες μας, μας μίλησε ο επαγγελματίας διερμηνέας νοηματικής γλώσσας κύριος Γιώργος Στάθης, τονίζοντας την σημασία της παρουσίας των διερμηνέων στις καθημερινές δραστηριότητες των ανθρώπων με απώλεια ακοής.
Στην συνέχεια, η Κλειώ Λαγκαδιανού, Συνιδρύτρια και Managing Director του WeSolve, επικεντρώθηκε σε μια διαφορετική, αυτή τη φορά πτυχή της εθελοντικής εργασίας με την οποία δραστηριοποιείται το WeSolve, αυτή της δωρεάν παροχής νομικής συμβουλευτικής. Το νέο εγχείρημα του οργανισμού, ονόματι WeSolve ProBono, η πρώτη στην Ελλάδα φοιτητική υπηρεσία παροχής νομικών συμβουλών από φοιτητές, σε συνεργασία με μερικά από τα δημοφιλέστερα δικηγορικά γραφεία της Αθήνας, φιλοδοξεί να προσφέρει σε άτομα που πληρούν ορισμένα από τον νόμο οριζόμενα κριτήρια είτε δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, νομική υποστήριξη υψηλού επιπέδου.
Η τελευταία ενότητα της εκδήλωσης “Η σημασία του Εθελοντισμού”, καλύφθηκε με τον καλύτερο τρόπο από δύο γυναίκες-σύμβολα για ξεχωριστό λόγο η κάθε μία. Η κα Αννίτα Ναθαναήλ – επιχειρηματίας και πρότυπο προσφοράς, ανιδιοτέλειας και αγάπης για τον συνάνθρωπο που τόνισε πόσο σημαντική είναι η αξία της προσφοράς όχι μόνο για εκείνον που την λαμβάνει αλλά κυρίως για εκείνον που την προσφέρει, καθώς έτσι γίνεται καλύτερος άνθρωπος. Η κα Ιωάννα Παλιοσπύρου, η Ιωάννα μας, σύμβολο δύναμης, πίστης, ελπίδας, ομορφιάς εξωτερικής και εσωτερικής. Η Ιωάννα που έτσι όπως δέχθηκε την βοήθεια της κυρίας Ναθαναήλ, ακριβώς έτσι την προσφέρει σε όποιον την έχει ανάγκη και είναι εκεί για να ακούσει, να συμβουλεύσει και να δώσει λίγη από την αμέριστη δύναμη που έχει μέσα της.
Το WeSolve «Χτίζοντας έναν κόσμο προσβάσιμο για όλους» ανακοίνωσε την έναρξη της νέας του καμπάνιας με όνομα: “EquAll” (Equal + All), η οποία πρεσβεύει πως όλοι είμαστε ίσοι, και ο καθένας είναι μοναδικός, πως όλοι θέλουν και όλοι μπορούν και στόχο έχει να περάσει από την θεωρία στην πράξη με την βοήθεια όλων. Εάν κάποιος το επιθυμεί μπορεί να συνδράμει στο έργο του WeSolve στον λογαριασμό https://gogetfunding.com/wesolve/ o οποίος από την ερχόμενη εβδομάδα θα είναι ανοιχτός και προσβάσιμος σε όλα τα social media του WeSolve. Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν στο ταμείο δωρεών θα δαπανηθούν σε δράσεις για την διευκόλυνση της προσβασιμότητας των Ατόμων με Αναπηρία στο Πανεπιστήμιο αλλά και εκτός αυτού. Η αλλαγή που θέλουμε, θα έρθει μόνο εάν όλοι μαζί γίνουμε μέρος αυτής.