Ο Νίκος Βουτσής, αναφέρθηκε στην ομιλία του στην Βουλή, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, το νομοσχέδιο είναι μια αντιμεταρρύθμιση, συντηρητικού, αυταρχικού και αναχρονιστικού χαρακτήρα.
Το νομοσχέδιο είναι μια αντιμεταρρύθμιση, συντηρητικού, αυταρχικού και αναχρονιστικού χαρακτήρα.
· Αυταρχική αντιμεταρρύθμιση.
· Στρατηγική διαχείρισης του φόβου.
· Επιτομή αστυνομικού κράτους.
Λυπάμαι για την ένδεια των επιχειρημάτων, η οποία επικαλύφθηκε με προπαγάνδα. Είναι άθλια προπαγάνδα το να μιλάτε από το πρωί ως το βράδυ για εισαγωγή με ‘1’ στα πανεπιστήμια. Μπορεί να αφορά κάποιες ελάχιστες περιπτώσεις ή να έγινε κάποια στιγμή, αλλά δεν αφορά τους 70.000 που μπήκαν μόλις πρόσφατα.
Γιατί επαναφέρετε αυτό το ζήτημα; Διότι πράγματι δεν έχετε επιχειρήματα. Όπως επίσης το απάνθισμα παραβατικών συμπεριφορών για γνωστά παραβατικά και προβληματικά ζητήματα που υπήρξαν την προηγούμενη 15ετία από τρεις υπουργούς σήμερα, δείχνει πως δεν έχετε κάτι άλλο να πείτε.
Θέλω να σας πω ευθέως ότι η σιωπή σας για την κατάταξη των ελληνικών πανεπιστημίων διεθνώς, η σιωπή σας για τη ποιότητα των παρεχόμενων σπουδών και για την ποιότητα των σπουδαστών που βγαίνουν στην αγορά εργασίας και γενικότερα στο δημόσιο λόγο, δείχνει πως είναι άλλο ο τρόπος που σκέπτεστε και άλλα αυτά που πρέπει να προωθήσετε κατά τη γνώμη σας. Είναι λάθος και δε θα έπρεπε να το κάνετε κα Υπουργέ, για τον καθηγητή τον κ. Τζανακόπουλο, να μιλάτε έτσι για την ένωση διδασκόντων διδασκομένων και διοικητικών της Οξφόρδης στην οποία συμμετέχουν χιλιάδες μέλη και στα οποία είναι ισότιμο μέλος και μέλος του προεδρείου ο κος Τζανακόπουλος και είχε φέρει τη σχετική ανακοίνωση, η οποία βγήκε προ ημερών. Μιλήσατε με έναν απαξιωτικό τρόπο που δεν θα έπρεπε να σας αρμόζει.
Βεβαίως το πανεπιστήμιο κ. Κεραμέως είναι και χώρος ζύμωσης, έκφρασης, συμπύκνωσης πολιτικών, ιδεολογικών απόψεων, συζητήσεων. Έχετε υπόψιν σας καθόλου την ιστορία των πανεπιστημιακών κινημάτων του προηγούμενου και του παρόντος αιώνα και του τι γίνεται σε όλο το κόσμο;
Έχετε ευθύνες κ. υπουργέ και βεβαίως πρώτα έχει ευθύνη η κυβέρνησή σας για την πανδημία σε σχέση με τα σχολεία.
Το ότι αφήσατε χωρίς να κάνετε καμία παρέμβαση για να βρεθούν επιπλέον ωράρια, χώροι, δυνατότητες τα παιδιά μας να είναι ανά 15 σε κάθε τάξη και ότι τώρα άρον-άρον μέσα σε 10 μέρες που άνοιξαν τα φέρνουμε πίσω, το ότι δεν βοηθήσατε ώστε να υπάρχουν τα τεστ και η ιχνηλάτηση κυρίως του οικογενειακού περιβάλλοντος από τα εκατοντάδες ή και χιλιάδες κρούσματα που υπήρξαν, είναι πρόβλημα.
Δεν κάνατε τίποτα ώστε να είναι ισότιμη η πρόσβαση στη τηλεκπαίδευση και βεβαίως η μουλωχτή τροπολογία και δεν βρήκατε να πείτε κάτι. Βάζετε τον κόφτη, οδηγείτε τα παιδιά στα κολλέγια. Τι δείχνει αυτή η ευθύνη που σας προσάπτω; Ότι λειτουργήσατε συστηματικά αξιοποιώντας τις έκτακτες συνθήκες στις οποίες βρισκόμαστε λόγω της πανδημίας, με περιφρόνηση και ταξική μεροληψία μέσα στον χώρο της εκπαίδευσης.
Κορωνίδα στο πεδίο της ανώτατης εκπαίδευσης είναι η απίστευτη επιμονή σας μέσα σε αυτή τη κατάσταση να ψηφιστεί το παρόν νομοσχέδιο.
Είναι σαφές ότι πρόκειται για μια εσκεμμένη πρόκληση. Ιδεολογική, πολιτική με πρόσχημα την αντιμετώπιση προφανώς υπαρχουσών καταστάσεων ή παραβατικών συμπεριφορών ορισμένων τα προηγούμενα χρόνια, είναι μια εσκεμμένη πρόκληση η οποία εντάσσεται σαφέστατα στη δυσανεξία που έχει η σημερινή κυβερνώσα παράταξη, ο κ. Μητσοτάκης προσωπικά, εσείς προσωπικά στη μεταπολίτευση. Διότι θέλετε μέσω της στρατηγικής σας να αποενοχοποιηθούν οι θύτες που οδήγησαν με την διακυβέρνησή τους -η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ- στη μεγάλη οικονομική κρίση.
Τι θέλετε να περάσετε στον ελληνικό λαό; Ότι υπάρχουν κάποια αποστήματα της μεταπολίτευσης τα οποία οδήγησαν τη χώρα στην κρίση. Και ποια είναι αυτά; Το πανεπιστήμιο, η περίφημη ιδεολογία της Αριστεράς που δεν είχε ούτε 10%, είναι οι εγγυήσεις και τα εργασιακά δικαιώματα κυρίως, είναι η ελευθερία των εκδηλώσεων, των διαδηλώσεων, της δυνατότητας άρθρωσης λόγου και αντίλογου στο δημόσιο χώρο. Είναι πράγματα που τα θεωρείτε πρωτεύοντα ως εμβρυουλκό της κρίσης που βιώσαμε στη χώρα. Και τα οποία αισθάνεστε ως προτεραιοποίηση και ανάγκη στρατηγικής αντιμετώπισης από τη πλευρά σας διότι ιδεολογικά, πολιτικά είστε στον αντίποδα και δε θέλετε να παραδεχτείτε τις τεράστιες ευθύνες τις οποίες έχουν οι κατά καιρούς διακυβερνήσεις από το δικό σας κόμμα όλα αυτά τα χρόνια για το πώς φτάσαμε στη κρίση και το πώς συντηρούνται καταστάσεις, οι οποίες θα έπρεπε από πολύ καιρό να είχαν επουλωθεί.
Άκουσα με προσοχή χθες το πρωί την κα Υπουργό στην αίτηση περί αντισυνταγματικότητας: δεν μέτρησα τις φορές που είπατε για τον σκληρό πυρήνα του κράτους. Έχετε μια αντίληψη στρατηγικής επιβολής όπου τον σκληρό πυρήνα του κράτους θεωρείται ότι είναι η βασική αρχή επιβολής μέσα σε όλες τις εκφάνσεις του δημόσιου βίου. Και κάνατε αντιδιαστολή ανάμεσα σε αυτονομία και αυτοδιοίκητο για να εντυπωθεί η άποψη στην κοινή γνώμη, στην εκπαιδευτική κοινότητα, σε μας στη Βουλή, ότι τέρμα επί της ουσίας τα αυτοδιοίκητα.
Με βάση την επιβολή κανόνων από τον σκληρό πυρήνα του κράτους, τα πάντα θα ελέγχονται. Άλλωστε στο νομοσχέδιο σας υπάρχουν και τα ποινολόγια, αποστέρηση της οικονομικής δυνατότητας των πανεπιστημίων, πειθαρχικά, κόφτες. Όλα αυτά συνιστούν έναν απόλυτο έλεγχο και χειραγώγηση.
Αυτό που με κάποιους τρόπους έχετε επιβάλλει στα Μέσα Ενημέρωσης και σε άλλους αρμούς, θεσμούς μέσα από τους οποίους αναπνέει η ενημέρωση, θέλετε να το επιβάλλετε σε ένα πανεπιστήμιο που να βρίσκετε μέσα σε υγειονομική ζώνη.
Υπάρχει μια μεγάλη υποκρισία. Πόσοι έλεγχοι έγιναν σε χώρους εργασίας; Τι αποτελέσματα είχαμε; Τι ποινές και πρόστιμα επιβλήθηκαν; Εκεί που αναγκαστικά ο κόσμος συνωστίζεται, στους χώρους εργασίας, σούπερ μάρκετ, μέσα μαζικής μεταφοράς. Μιλάω συνολικά για την κυβέρνηση τώρα, δεν απευθύνομαι ειδικά στην Υπουργό Παιδείας. Που είναι η πρόνοια; Και έρχεστε ενώ είναι κλειστά τα πανεπιστήμια επί ένα χρόνο να τοποθετήσετε την αστυνομία στο πανεπιστήμιο.
Η ομιλία του κ. Χρυσοχοΐδη, Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ήταν η επιτομή του αστυνομικού κράτους.
Το νομοσχέδιο είναι μια αντιμεταρρύθμιση, συντηρητικού, αυταρχικού και αναχρονιστικού χαρακτήρα.
Σήμερα διαδήλωσαν χιλιάδες νέοι άνθρωποι με τις μάσκες, με τις όποιες αποστάσεις. Φρόντισε από ό,τι πληροφορηθήκαμε να κάνει και καμιά εκατοστή προσαγωγές στο τέλος της συγκέντρωσης ο κ. Χρυσοχοΐδης. Υπάρχει ένα ρίσκο προφανώς και από τις διαδηλώσεις; Όπως υπάρχει και από τα ΜΜΜ. Ποιος έχει την ευθύνη αυτής της πρόκλησης; Για φανταστείτε να υπήρχε μια σιωπή;
Εξελίσσεστε σε μια κυβέρνηση, σε μια πολιτική δύναμη η οποία παίρνει διαζύγιο από τη κοινωνία, τους φορείς, τους ενδιαφερόμενους, τους ανθρώπους που βρίσκονται μέσα σε αυτούς τους χώρους και αντίθετα φτιάχνει ένα σύμφωνο επιβίωσης με τις δημοσκοπήσεις. Με ποιες; Τη δημοσκόπηση που δείχνει ότι η ΕΡΤ έχει απογειωθεί, με τη δημοσκόπηση που δείχνει ότι όλοι θέλουν την αστυνομία μέσα στο πανεπιστήμιο.
Είναι στημένες αυτές οι δημοσκοπήσεις; Μην παίζουμε μεταξύ μας. Είναι η διαχείριση του φόβου. Είναι η στρατηγική της διαχείρισης του μεγάλου φόβου, της μεγάλης απόγνωσης που όλοι μας, η χώρα μας περνά για μήνες ολόκληρους λόγω της πανδημίας.
Μέσα σε αυτή τη πρωτοφανή κατάσταση κάνετε μια συστηματική στρατηγική διαχείρισης αυτού του φόβου. Κάνετε μια δημοσκόπηση σε έναν κόσμο ο οποίος αισθάνεται απειλούμενος γύρω γύρω όχι μόνο από τον κορονοϊό. Από την αβεβαιότητα, την ανεργία, ότι κλείνει το μαγαζί του, από το ότι δεν μπορεί να επικοινωνήσει, να φιλήσει τα παιδιά του, τους γονείς του.
Μέσα σε αυτή τη κατάσταση αντί να κερδίσετε κοινωνικές συναινέσεις στήνετε δημοσκοπήσεις που είναι αποτελέσματα και απαντήσεις απόρροια της αβεβαιότητας και του φόβου. Μπορείτε σε αυτό το επιχείρημα να αντιτείνετε πως δεν είναι έτσι;
Είστε μια κυβέρνηση και για πόσο καιρό θα είστε ακόμα, αυτό θα είναι σε βάρος της χώρας, του λαού μας, της νεολαίας, που έχετε πάρει διαζύγιο από τη κοινωνία και έχετε κάνει μια σύμβαση για την επιβίωσή σας με τις δημοσκοπήσεις και είστε μια κυβέρνηση που την αυταρχική διακυβέρνηση -δεν απάντησε κανείς στον κ. Τσίπρα όταν είπε ότι έχει υποβάλει πρόταση να συζητήσει για τα θέματα της δημοκρατίας. Διότι δεν σας συμφέρει, δεν θέλετε να τη συζητήσετε. Θέλετε κάθε μέρα, κάθε δευτερόλεπτο αυτής της πανδημίας, αυτής της κρίσης, να την αξιοποιήσετε ιδεολογικά, πολιτικά, προγραμματικά υπέρ της δικής σας ακραίας νεοφιλελεύθερης, νεοδεξιάς αντίληψης.