Ένταση επικράτησε ξανά στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.
Στη συζήτηση παρενέβη και η υπουργός, επισημαίνοντας πως ο κ. Φίλης δεν είχε την ευθιξία να ζητήσει συγγνώμη, ενώ ζήτησε από τις γυναίκες βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πάρουν καθαρή θέση. Από την πλευρά του, ο κ. Φίλης επέμεινε στις απόψεις του, υποστήριξε ότι η επίθεση αφορούσε προσωπικά την κυρία Κεραμέως και όχι την οικογένειά της και μίλησε για «προπαγάνδα».
Υπενθυμίζεται ότι, κατά την επί της αρχής συζήτηση του νομοσχεδίου, ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκος Φίλης, προκειμένου να ασκήσει κριτική στην υπουργό, αναφέρθηκε στα δύο ανήλικα παιδιά της, λέγοντας πως θα μεγαλώσουν και θα μάθουν ότι, «όταν ήταν μικρά, η μητέρα τους κατέσφαξε 18.000 18χρονους από τα πανεπιστήμια».
Έσπευσε, δε, να διευκρινίσει ότι απέκτησε το δικαίωμα να μιλά για την οικογένεια της κυρίας Κεραμέως καθώς, όπως είπε, «η ίδια σε συνέντευξή της είπε ότι τα παιδιά της πρώτα είπαν μπαμπά και Μητσοτάκη και μετά όλα τα άλλα». Από την πλευρά της, η κυρία Κεραμέως μίλησε για λυπηρό λαϊκισμό, κάλεσε την αντιπολίτευση να αντιπαρατίθεται με πολιτικά επιχειρήματα και ζήτησε από τον κ. Φίλη να ανακαλέσει.
Το θέμα επανήλθε στη σημερινή συνεδρίαση με την βουλευτή της ΝΔ Φωτεινή Πιπιλή να αναφέρει «είναι χυδαία, κακοποιητική και απολίτιστη η συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ μέσω του εισηγητή του Νίκου Φίλη. Αναφέρομαι συλλήβδην στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν βρέθηκε κανείς -καμιά γυναίκα και αντρας- για να εκφράσει δημόσια την απέχθειά του για την συμπεριφορά του κ. Φίλη απέναντι στην υπουργό. Θυμίζω στους παλαιότερους πως όταν χρυσαυγίτισσα βουλευτής επιτέθηκε με άθλιους χαρακτηρισμούς σε παιδί τότε υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ παρενέβησαν βουλευτές της ΝΔ, προκειμένου να αποκρούσουν την χυδαία αυτή επίθεση».
Απαντώντας, ο κ. Φίλης επιχείρησε να βγει στην αντεπίθεση, λέγοντας «η κυρία Πιπιλή ήταν απούσα από την διαδικασία και δεν γνωρίζει τι ειπώθηκε. Να διαγραφούν απ τα πρακτικά τα όσα ανοίκεια ακούστηκαν εναντίων μου. Αν δεν διαγραφούν, θα συνεχίσω να μιλώ και να υπερασπίζομαι τον εαυτό μου. Τίποτα από όσα κατήγγειλε η κυρία Πιπιλή δεν συνέβη εδώ και δεν καταγγέλθηκαν ούτε από την υπουργό. Δεν υπήρξε επίθεση στα μέλη της οικογενείας της υπουργού αλλά στην ίδια προσωπικά. Καταλαβαίνω γιατί γίνεται αυτή η προπαγάνδα».
Ανταπαντώντας, η κυρία Πιπιλή εξήγησε: «Δεν ήμουν απούσα. Είναι επιβεβλημένο απ’ το προεδρείο το ποιοι θα είναι παρόντες. Είμαστε όλοι συμμέτοχοι στις συνεδριάσεις μέσω του διαδικτύου. Αυτό που είπατε κ. Φίλη είναι προσβλητικό. Το προεδρείο όρισε ποιοι θα είναι με φυσική παρουσία παρόντες».
Στη σύγκρουση παρενέβη και η υπουργός Νίκη Κεραμέως: «Δεν σκόπευα να κάνω αναφορά σε αυτό το θέμα. Προς έκπληξή μου διαπιστώνω ότι παίρνετε δρόμο όλο και πιο ολισθηρό. Νομοθετούμε για την παιδεία και ταυτόχρονα η στάση της αντιπολίτευσης αποτελεί τρανό παράδειγμα προς αποφυγή για τα νέα παιδιά. Τι δεν πρέπει να μαθαίνουμε στα παιδιά. Απάντησα με ηρεμία στον κ. Φίλη, αν και δεν είχα αντιμετωπίσει ποτέ στο παρελθόν ανάλογη επίθεση. Ο κ. Φίλης δεν ζήτησε ούτε μια συγγνώμη. Είπε ότι δεν έχει αντίρρηση να διαγραφούν απ τα πρακτικά όσα είπε. Και σήμερα πάλι δεν ζήτησε συγγνώμη. Το πιο συγκλονιστικό -και κοιτώ κυρία Τζούφη και κυρία Αναγνωστοπούλου- είναι αν έχετε την ευθιξία να πείτε μια κουβέντα. Ολος ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάτω τα μάτια. Τα αποδέχεστε όσα είπε ο κ. Φίλης; Το χειρότερο είναι ότι ο κ. Φίλης πήρε τον λόγο και ζήτησε να διαγραφούν όσα είπε η κυρία Πιπιλή. Εδώ ξεπεράσαμε όσα γνωρίζουμε Δεν περίμενα ποτέ τέτοιο ολισθηρό δρόμο. Οι δήθεν δικαιωματιστές του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να ειναι οι πρώτοι που θα καθίσουν στο μάθημα δεξιοτήτων. Εχουμε πολιτικές διαφωνίες, αλλά υπάρχει και ένα όριο. Μην απορείτε μετά για τον υποβιβασμό των γυναικών».
Πάντως, ο κ. Φίλης επέμεινε στις απόψεις του, ενώ σημείωσε ότι «η κυρία υπουργός υιοθετεί τις αθλιότητες. Ντροπή στην κυρία Κεραμεώς. Σε αυτή αναφέρθηκα και όχι στην οικογένειά της».