Επίκαιρη Ερώτηση για την μηνυτήρια αναφορά σε φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης, από τον Βουλευτή Νίκο Φίλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Επίκαιρη Ερώτηση για την μηνυτήρια αναφορά σε φοιτητές
Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής και Τομεάρχης Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κος Νίκος Φίλης προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως για τη μηνυτήρια αναφορά την οποία υπέβαλε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χανίων ζητώντας τις ποινικές διώξεις φοιτητών.
Ο Βουλευτής τονίζει ότι:
“Οκτώ φοιτητές και φοιτήτριες έχουν στοχοποιηθεί λόγω της συνδικαλιστικής τους ιδιότητας, έχουν υποδειχθεί και απειλούνται με διώξεις για …το κακούργημα της αρπαγής και άλλων βαρύτατων αδικημάτων με ποινές δεκαετούς κάθειρξης για μια παράσταση διαμαρτυρίας του φοιτητικού τους συλλόγου.
Πρόκειται για ενέργεια πρωτοφανή στη μεταπολιτευτική ιστορία, ενδεικτική του εκδικητικού μένους από το οποίο διακατέχεται η κυβέρνηση και η συγκεκριμένη Υπουργός απέναντι σε κάθε μορφή φοιτητικής διεκδίκησης και δημοκρατικής οργάνωσης”.
Με την Eπίκαιρη Eρώτηση ο βουλευτής ζητά να μάθει από την Yπουργό:
Ποιο θα είναι το παιδαγωγικό και το εκπαιδευτικό αποτύπωμα της πράξης της, άμεσα και σε βάθος χρόνου, σε περίπτωση που “επιτύχει” να καταδικαστούν ως “κακούργοι”, τα στελέχη του φοιτητικού κινήματος, θύματα του ασίγαστου πάθους αυτής της κυβέρνησης εναντίον της ελεύθερης δημοκρατικής έκφρασης και του Δημόσιου Πανεπιστημίου.
Αν, μετά τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η απαράδεκτη, εκδικητική και αποσκοπούσα στην εξόντωση των φοιτητών μηνυτήρια αναφορά της, σκέφτεται να την αποσύρει, αναλογιζόμενη τις συνέπειες μιας τέτοιας πράξης στις ζωές οκτώ νέων παιδιών.
Ακολουθεί η Επίκαιρη Ερώτηση
Επίκαιρη Ερώτηση για την μηνυτήρια αναφορά σε φοιτητές
Αθήνα, 1 Ιουλίου 2022
Επίκαιρη Ερώτηση
Προς την κα υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων
Θέμα: Θα επιμείνει η υπουργός Παιδείας να διώκει ως …”κακούργους” τους συνδικαλιστές φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης ή θα αναλογιστεί τις ευθύνες της και θα αποσύρει τη μηνυτήρια αναφορά εναντίον τους;
Σε μια πρωτοφανή επίθεση κατά φοιτητών, που αγωνίζονται για τη Γνώση και τη Δημοκρατία στο Πανεπιστήμιο, προέβη η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως καταθέτοντας μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χανίων και ζητώντας τις ποινικές διώξεις φοιτητών. Πρόκειται για ενέργεια πρωτοφανή στη μεταπολιτευτική ιστορία, ενδεικτική του εκδικητικού μένους από το οποίο διακατέχεται η κυβέρνηση και η συγκεκριμένη υπουργός απέναντι σε κάθε μορφή φοιτητικής διεκδίκησης και δημοκρατικής οργάνωσης. Η ενέργεια της υπουργού καταδεικνύει την ενορχηστρωμένη δράση της κατά του φοιτητικού κινήματος που με αυταρχισμό και σκευωρίες επιδιώκει την καταστολή του.
Συνέπεια των ενεργειών της κας Κεραμέως είναι οκτώ φοιτητές και φοιτήτριες να έχουν στοχοποιηθεί λόγω της συνδικαλιστικής τους ιδιότητας, να έχουν υποδειχθεί και να απειλούνται με διώξεις για …το κακούργημα της αρπαγής και άλλων βαρύτατων αδικημάτων (!) με ποινές δεκαετούς κάθειρξης για μια παράσταση διαμαρτυρίας του φοιτητικού τους συλλόγου.
Η παράσταση διαμαρτυρίας αποφασίστηκε από φοιτητικούς συλλόγους του Πολυτεχνείου Κρήτης προκειμένου να δηλώσουν εναντίωσή τους στην πρόθεση για εκκίνηση πειθαρχικής διαδικασίας σε βάρος του φοιτητή της Σχολής ΗΜΜΥ και Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ενιαίου Συλλόγου Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης λόγω της συνδικαλιστικής του δράσης, καθώς και να υπερασπιστούν τη συνδικαλιστική ελευθερία των φοιτητών και συλλόγων. Εξάλλου, ο φοιτητής συμμετείχε σε διάλογο με καθηγητή, ο οποίος κατέστρεψε αφίσα του Ενιαίου Συλλόγου Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης που είχε τοποθετηθεί στον εξωτερικό τοίχο του κυλικείου, προκειμένου να υπερασπιστεί τη συνδικαλιστική ελευθερία των φοιτητών και το δικαίωμά τους να ενημερώνονται μέσα από σχετικές ανακοινώσεις του συλλόγου. Μια παράσταση διαμαρτυρίας βαφτίστηκε «ομηρία» και δήθεν «αναγκαστικός εγκλεισμός» και μάλιστα τέτοιος που συνιστά «αρπαγή», τέτοια που θέτει ένα πρόσωπο σε θέση αδυναμίας επικοινωνίας με τις αρχές για να διασωθεί, τη στιγμή που προκύπτει ότι ο Κοσμήτορας χρησιμοποιούσε το κινητό του στέλνοντας μηνύματα, είχε ανοιχτό τον ηλεκτρονικό του υπολογιστή και πρόσβαση στα μέηλ του κ.ο.κ.
Παρά την ανακοίνωση της Πρυτανείας του Πολυτεχνείου Κρήτης στις 14/10: «θα πρέπει, επίσης, να τονίσουμε ότι κάτω από τις παρούσες συνθήκες (επιδημιολογικές, κοινωνικές, πολιτικές), η σύμπνοια και ο διάλογος ανάμεσα στα μέλη της Πολυτεχνικής κοινότητας είναι πρωταρχικής σημασίας. Στο Πολυτεχνείο Κρήτης δεν θα πρέπει να έχουν θέση προσβλητικές και βίαιες συμπεριφορές, ενώ θα πρέπει να αναπτύσσεται πολιτικός λόγος και συνδικαλιστικές δράσεις ελεύθερα χωρίς το φόβο πειθαρχικών διώξεων και αποκλεισμών», τη μη εκκίνηση πειθαρχικής διαδικασίας ή την ενημέρωση της αρμόδιας εισαγγελίας από τις αρμόδιες πανεπιστημιακές αρχές, η Κοσμητεία του ΗΜΜΥ στις 20/10 εξέδωσε ανακοίνωση διαστρεβλώνοντας τα γεγονότα και αναφορά σε “ομηρία” του Κοσμήτορα. Ακολούθησαν σχετικά δημοσιεύματα στο ίδιο ύφος και η κλιμάκωση του ζητήματος επήλθε από την ίδια την υπουργό με την κατάθεση της μήνυσης.
Ερωτάται η κα υπουργός:Ποιο θα είναι το παιδαγωγικό και το εκπαιδευτικό αποτύπωμα της πράξης της, άμεσα και σε βάθος χρόνου, σε περίπτωση που “επιτύχει” να καταδικαστούν ως “κακούργοι”, τα στελέχη του φοιτητικού κινήματος, θύματα του ασίγαστου πάθους αυτής της κυβέρνησης εναντίον της ελεύθερης δημοκρατικής έκφρασης και του Δημόσιου Πανεπιστημίου;
Μετά τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η απαράδεκτη, εκδικητική και αποσκοπούσα στην εξόντωση των φοιτητών μηνυτήρια αναφορά της, σκέφτεται να την αποσύρει, αναλογιζόμενη τις συνέπειες μιας τέτοιας πράξης στις ζωές οκτώ νέων παιδιών;
Ο ερωτών Βουλευτής
Φίλης Νίκος