«Τα φαινόμενα διαφθοράς και κακοδιαχείρισης του πανεπιστημίου αποτελούν ενέργειες, που στρέφονται ενάντια στο δημόσιο συμφέρον, στο ίδρυμα και την ιστορία του και ντροπιάζουν την τοπική κοινωνία»

Σε τυχόν φαινόμενα κακοδιαχείρισης και παρανομίας, που ζημιώνουν το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Δ.Π.Θ.), όχι μόνο δεν πρέπει να μένουν σκιές,  αλλά να διερευνώνται σε βάθος  και να αποδίδονται ευθύνες εκεί που πρέπει, αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Γιαννακίδης Στάθης, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, Στογιαννίδης Γρηγόρης, Καραγιουσούφ Αΐχάν, Μουσταφά Μουσταφά, Γκαρά Αναστασία, Καΐσας Γιώργος, Ρίζος Δημήτρης και Καραγιαννίδης Χρήστος, σύμφωνα με την avgi.gr.

«Η άκριτη και ατεκμηρίωτη υιοθέτηση κίτρινων πρωτοσέλιδων, το πρόσκαιρο πολιτικό φλερτ  και στήριξη στον κ. Α. Καραμπίνη, η απόπειρα αποπροσανατολισμού από τα πραγματικά ζητήματα, που ταλανίζουν το ΔΠΘ δεν αποτελούν τίποτε άλλο παρά κυνική ομολογία, ότι η Ν.Δ αποτελεί το φερέγγυο σύμμαχο των αγκυλώσεων και των κακώς πεπραγμένων του χθες» αναφέρουν μεταξύ άλλων.

Αναλυτικά η δήλωσή τους:

Στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Δ.Π.Θ.), μετά από σχετικό έλεγχο του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (Σ.Ε.Ε.Δ.Δ), διαπιστώθηκε πλήθος παράτυπων ενεργειών στη διαχείριση κονδυλίων, που αφορούν κατά κύριο λόγο τη σίτιση του Δ.Π.Θ. Το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, αφού παρέλαβε το πολυσέλιδο και επιβαρυντικό πόρισμα του Σ.Ε.Ε.Δ.Δ, παρέπεμψε, ως όφειλε, τον νυν πρύτανη του Δ.Π.Θ στο Πειθαρχικό Συμβούλιο των μελών ΔΕΠ των ΑΕΙ, σε συνέχεια των ποινικών ευθυνών, που προέκυπταν από το πόρισμα για την οικονομική διαχείριση του ιδρύματος.

Από την πρώτη στιγμή ο πρύτανης του Δ.Π.Θ κ. Α. Καραμπίνης απέφυγε να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στα συγκεκριμένα ερωτήματα, που ανέκυπταν από το πόρισμα του Σ.Ε.Ε.Δ.Δ. Υιοθέτησε τη γραμμή της πολιτικής δίωξης και κατά τη συνήθη πρακτική του επέλεξε να κρυφτεί πίσω από το Δ.Π.Θ και να το χρησιμοποιήσει ως ασπίδα προστασίας, ταυτίζοντας την παραπομπή του στο Πειθαρχικό Συμβούλιο με επίθεση της κυβέρνησης στο ακριτικό πανεπιστήμιο.

Εν αναμονή  μάλιστα της σύγκλησης  του Πειθαρχικού Συμβουλίου, όχι μόνο δεν εξέτασε το ενδεχόμενο παραίτησης του, αλλά προέβη σε σειρά προκλητικών επιθέσεων σε βάρος βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, κατέθεσε  μήνυση προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και αναζήτησε πολιτικές συμμαχίες και στήριξη, επιδιδόμενος σε μια σειρά αντιπολιτευτικών τακτικισμών και παρεμβάσεων χρησιμοποιώντας και προτάσσοντας για τους σκοπούς του το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Η αξιωματική αντιπολίτευση με την υπ΄ αριθμόν 6162-07/06/2017 κοινοβουλευτική ερώτηση ταυτίστηκε πλήρως με το αφήγημα του πρύτανη σχετικά με την υπόθεση. Σε αυτήν, επιτίθεται στον Υπουργό Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων και στον Ειδικό Γραμματέα του Σ.Ε.Ε.Δ.Δ, ο οποίος δεν υπέγραψε καν τα συγκεκριμένα πορίσματα, αφού ζήτησε να εξαιρεθεί από τις συγκεκριμένες υποθέσεις. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ερώτηση, το Δ.Π.Θ βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα εξαιτίας των συνεχιζόμενων ελέγχων. Οι υπογράφοντες την ερώτηση θεωρούν ότι η εμμονή αυτή πλήττει το κύρος του πανεπιστημίου και ότι ο Υπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων δεν υπερασπίζεται το Δ.Π.Θ και προβαίνει σε πολιτικές πράξεις, που είναι αντίθετες με το λαϊκό αίσθημα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Σύμφωνα λοιπόν με τη Ν.Δ για την κατάσταση που επικρατεί στο ΔΠΘ ευθύνονται οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες, που ακολούθησαν ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων  και Ειδικός Γραμματέας του Σ.Ε.Ε.Δ.Δ και οδήγησαν εν τέλει στην παραπομπή του πρύτανη στο Πειθαρχικό Συμβούλιο και όχι τα όσα καταγράφονται και τεκμαίρονται στο πόρισμα του Σ.Ε.Ε.Δ.Δ για πλήθος παράτυπων ενεργειών στη διαχείριση κονδυλίων από τον κ. Α. Καραμπίνη.

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης  αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους παράγοντες ανάπτυξης και ευημερίας στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη και έχει αναδείξει αξιόλογο ακαδημαϊκό και ερευνητικό έργο, το οποίο δεν γίνεται να επισκιάζεται από υποθέσεις διαφθοράς. Ο σπουδαίος ρόλος του κρίνεται αδιαμφισβήτητος και σε καμία περίπτωση δεν συνδέεται με προσωπικές στρατηγικές και ιδιοτελή συμφέροντα υπηρετούντων σε αυτό. Σε τυχόν φαινόμενα κακοδιαχείρισης και παρανομίας, που το ζημιώνουν, λοιπόν, όχι μόνο δεν πρέπει να μένουν σκιές,  αλλά να διερευνώνται σε βάθος  και να αποδίδονται ευθύνες εκεί που πρέπει. Η διαχρονική εμπλοκή του κ. Α. Καραμπίνη στην κεφαλή της διοίκησης του πανεπιστημίου δε συνιστά τεκμήριο ιδιοκτησίας και υποτέλειας του ιδρύματος στον οποιοδήποτε πρύτανη, ο οποίος από θέση ευθύνης οφείλει να υπηρετεί το πανεπιστήμιο και όχι το αντίθετο.

Τα φαινόμενα διαφθοράς και κακοδιαχείρισης του πανεπιστημίου αποτελούν ενέργειες, που στρέφονται ενάντια στο δημόσιο συμφέρον, στο  ίδρυμα και την ιστορία του και ντροπιάζουν την τοπική κοινωνία. Με την κοινοβουλευτική ερώτηση η αξιωματική αντιπολίτευση εγκαλεί επί της ουσίας την κυβέρνηση για τη μη συγκάλυψη της υπόθεσης, σε αντίθεση με τη συνήθη πρακτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, κερδίζοντας και την ανάρτησή αυτής στο επίσημο site του ΔΠΘ. Παράλληλα, εν αναμονή της σύγκλησης του Πειθαρχικού Συμβουλίου παρέχει την πολυπόθητη πολιτική κάλυψη στον κ. Α. Καραμπίνη, ο οποίος φαίνεται να κάνει συλλογή αποφάσεων και επιστολών στήριξης προς το πρόσωπό του. Η άκριτη και ατεκμηρίωτη υιοθέτηση κίτρινων πρωτοσέλιδων, το πρόσκαιρο πολιτικό φλερτ  και στήριξη στον κ. Α. Καραμπίνη, η απόπειρα αποπροσανατολισμού από τα πραγματικά ζητήματα, που ταλανίζουν το ΔΠΘ δεν αποτελούν τίποτε άλλο παρά κυνική ομολογία, ότι η Ν.Δ αποτελεί το φερέγγυο σύμμαχο των αγκυλώσεων και των κακώς πεπραγμένων του χθες.

Οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Γιαννακίδης Στάθης

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Στογιαννίδης Γρηγόρης

Καραγιουσούφ Αΐχάν

Μουσταφά Μουσταφά

Γκαρά Αναστασία

Καΐσας Γιώργος

Ρίζος Δημήτρης

Καραγιαννίδης Χρήστος

Εμμανουηλίδης Δημήτρης

Μορφίδης Κωνσταντίνος

Παπαφιλίππου Γιώργος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025