Σάρκα και οστά έλαβε η καινοτόμα πρωτοβουλία που αξιοποιεί την τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης, καθώς παραδόθηκαν οι πρώτες 60 αδιαπέραστες μάσκες στο «Αχιλλοπούλειο» Νοσοκομείο του Βόλου.
Πρόκειται για μία εξαιρετική πρωτοβουλία από την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας TED3D, η οποία θα συνεχίσει την παραγωγή μασκών για την προστασία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του μεγάλου νοσηλευτικού ιδρύματος του Βόλου, στη μάχη που δίνουν για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.
Στην ερευνητική ομάδα και στην καινοτόμο δημιουργία της συμμετέχουν το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και η Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αποτελούμενη από τον διευθυντή της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθηγητή Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη και τον επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργο Σαχαρίδη μαζί με τους ερευνητές Ελένη Ρηγάκη και Ηλία Φρυτζαλά της ομάδας TED3D.
Η ιδέα για τη δημιουργία των αδιαπέραστων μασκών για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του «Αχιλλοπούλειου» ξεκίνησε από τα μηνύματα που έφθαναν για ελλείψεις υλικών στα νοσοκομεία της χώρας. Έτσι αποφάσισαν να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν αυτήν την ομάδα για να στηρίξουν εθελοντικά τα νοσοκομεία, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, που δίνουν καθημερινά μάχη με τον κορονοϊό, δημιουργώντας αναλώσιμα υλικά πρώτης ανάγκης.
Το αποτέλεσμα όλης της προεργασίας δεν άργησε να έρθει αφού προχώρησαν άμεσα στον σχεδιασμό και τη μαζική παραγωγή προστατευτικών ασπίδων προσώπου (faceshields) για όλο το βασικό αλλά και βοηθητικό προσωπικό που έρχεται σε επαφή με τους ασθενείς, βαλβίδων για αναπνευστικές συσκευές αποκατάστασης και υποστήριξης της αναπνοής, φίλτρων αναπνευστικών συσκευών και Hands free λαβών για τα νοσοκομεία, σε μία προσπάθεια περιορισμού της μετάδοσης του ιού μέσω της αφής.
Οι πρώτες 60 αδιαπέραστες σε ιούς μάσκες παραδόθηκαν στο «Αχιλλοπούλειο» του Βόλου και αναμένεται νέα παρτίδα υλικών για να τροφοδοτήσουν πάλι το νοσοκομείο του Βόλου αλλά και της Λάρισας.
Ο κ. Φρυτζαλάς ανέφερε πως φθάνοντας οι νέες πρώτες ύλες μπορούν να κατασκευάζονται 300 έως 600 μάσκες-ασπίδες προστασίας καθημερινά, οι οποίες θα διατίθενται στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που δίνει μάχη με τον κορωνοϊό.
Σημειώνεται, ότι τα έξοδα σχεδιασμού, αγοράς πρώτων υλών και παραγωγής τελικών ειδών καλύπτονται με χρήματα από την ίδια την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.