Νέα προγράμματα σπουδών στα Θρησκευτικά
Το κείμενο αυτό γράφεται με αφορμή την απόφαση για την έναρξη εφαρμογής των νέων προγραμμάτων σπουδών στο μάθημα των Θρησκευτικών σε Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο. Δηλαδή την πλήρη ανατροπή της ύλης, της διάρθρωσης και του περιεχομένου του μαθήματος.
(Αναφέρομαι στην πρακτική της εφαρμογής των προγραμμάτων και όχι στο περιεχόμενο. Χαίρομαι πάντως που η επίσημη Εκκλησία έστω και καθυστερημένα αντέδρασε και εύχομαι η αντίδραση αυτή να έχει θετική κατάληξη).
Εκφράζω την βαθύτατη θλίψη μου (αν και θα ταίριαζε ο θυμός και η αγανάκτηση και μάλιστα «ιερή» – εμείς οι θεολόγοι καταλαβαίνουμε τι σημαίνει) στους αρμόδιους που πήραν αυτή την απόφαση και μάλιστα την τελευταία στιγμή και αφού είχε αρχίσει η καινούρια σχολική χρονιά. (13/9/16 ημερομηνία απόφασης). Δεν σκέφτηκαν οι αθεόφοβοι (μιας και πρόκειται για Θρησκευτικά) ούτε τους μαθητές αλλά δεν σκέφτηκαν ούτε και τους μάχιμους θεολόγους καθηγητές.
Είναι δυνατόν αυτή η καθολική και «βίαιη» εφαρμογή των νέων προγραμμάτων σπουδών να γίνει μέσα σε μια χρονιά, μόνο με γενικές οδηγίες, χωρίς βιβλία για τους μαθητές, χωρίς επιμόρφωση των εκπαιδευτικών (θα γίνει διήμερη το Νοέμβριο με Δεκέμβριο, «πάει» δηλαδή το Α΄τετράμηνο) και με ένα ψηφιακό υποστηρικτικό υλικό που είναι και σκόρπιο και βιαστικά αναρτημένο στο διαδίκτυο και βέβαια δεν είναι έτοιμο για χρήση;
Είναι παιδαγωγικά σωστό αυτό; Παιδαγωγοί δεν υπάρχουν;
Και καλά ένας δάσκαλος ή ένας θεολόγος που έχει μια τάξη άντε και μια δεύτερη. Οι δάσκαλοι (και υπάρχουν) που διδάσκουν τα Θρησκευτικάστις Γ΄, Δ΄, Ε΄, και ΣΤ΄τάξεις του Δημοτικού και οι θεολόγοι που διδάσκουν και σε Γυμνάσιο και σε Λύκειο για να συμπληρώσουν το ωράριο; Τους σκέφτηκε κανείς αυτούς;
Είναι αυτό λογικό και ανθρώπινο;
Και είναι αυτή σοβαρή μεταρρύθμιση; Ή κοροϊδεύουμε αλλήλους;
Γιατί τόση βιασύνη;
Δεν θα μπορούσε να αρχίσει η εφαρμογή «άντε» για φέτος με την Γ΄ Δημοτικού, την Α΄ Γυμνασίου και την Α΄ Λυκείου;
Και όσοι βιαστούν να πουν υπάλληλοι είστε, πληρώνεστε και είναι δουλειά σας, έχω να τους πω ότι όχι μόνο κάνουμε τη δουλειά μας αλλά στην κυριολεξία και εμείς οι θεολόγοι καθώς και όλοι οι συνάδελφοί μας καθημερινά στην τάξη καταθέτουμε την ίδια μας την ψυχή για το καλό των παιδιών μας.
Έστω και τώρα: Καλή φώτιση!!
Ν.Σ.