: Να μην συνωστίζεται ο κόσμος έξω από τα σχολεία. Θα γίνει προσπάθεια , να έχουν όλες τις πόρτες ανοιχτές. Για τα rapid τεστ υπάρχει σχεδιασμός .

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας Σχολής Δημόσιας Διοίκησης του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, τοποθετήθηκε
Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA και τους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη, για τα τρέχοντα θέματα για την πανδημία και τον  εμβολιασμό καθώς και για τα που ανοίγουν.

«Είναι ένα νόσημα που μεταδίδεται με τα σταγονίδια με την αναπνοή και δύσκολα μπορεί να αντιμετωπιστεί. Πρέπει να θεωρηθεί επιτυχία ότι είμαστε σε επίπεδο αρκετά καλύτερο από πολλά ευρωπαϊκά κράτη. Δεν χρειάζεται γκρίνια. Να προσέχει ο καθένας μόνος του και η πολιτεία συλλογικά. Έχουμε το εμβόλιο, με τις δυσκολίες που έχουν ανακύψει, αλλά υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ και χρειάζεται λίγη υπομονή, να μην έχουμε θύματα την τελευταία στιγμή», είπε ο κ. Βατόπουλος.

Τι θα γίνει με τα σχολεία, και τα rapid tests

«Για τα rapid tests υπάρχει ένας σχεδιασμός θα γίνουν διάφορες προσπάθειες. Το βασικό είναι να μην συνωστίζεται ο κόσμος έξω από τα σχολεία. Θα γίνει προσπάθεια να ανοίγουν τμηματικά τα σχολεία, να έχουν όλες τις πόρτες ανοιχτές. Δε χρειάζεται κουτσομπολιό έξω από το σχολείο μέχρι να βγουν τα παιδιά. Θα ανοίξει όλη η και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και τα ειδικά σχολεία. Είναι σημαντικό να ανοίξουν τα σχολεία και είναι προτεραιότητα. Τα επιχειρησιακά θα τα δει το υπουργείο Παιδείας, τις λεπτομέρειες».
«Τα rapid tests είναι μόνο για τον κορωνοϊό. Αλλά δεν πρέπει να βασιζόμαστε σε αυτά, έχουμε και την κοινή λογική. Ένα παιδάκι που είναι αδιάθετο ή έχει πυρετό δεν το στέλνουμε σχολείο», πρόσθεσε ο κ. Βατόπουλος.

Ο κόσμος να είναι προσεκτικός, ας αναβάλει και μία αγορά για την επόμενη εβδομάδα. Πρέπει να αποφύγουμε το συνωστισμό. Δεν έχουμε εισηγηθεί κάτι σχετικό ακόμα, αλλά η γενική τάση είναι ό,τι είναι να γίνει, να γίνει με τρόπο ώστε να μην αυξηθεί ο συνωστισμός. Ας κάνουμε λίγο υπομονή και αυτό τον χειμώνα να τον περάσουμε αλώβητοι, να μην έχουμε θύματα».

«Ας δούμε τη μεγάλη εικόνα. Υπάρχει ένα εμβόλιο, έχει αρχίσει ο εμβολιασμός, τα εμβόλια είναι λιγότερα από όσο αναμενόταν, θέλω όμως να πιστεύω ότι θα λυθεί αυτό το πρόβλημα. Γίνεται πολύ προσεκτικά ο εμβολιασμός. Για κάθε εμβολιασμό χρειάζεται περίπου μισή ώρα. Πηγαίνουμε με βάση το πρωτόκολλο και είναι λογικό, έτσι πρέπει να γίνεται. Παρενέργειες δεν έχουν παρατηρηθεί, και οι αλλεργίες είναι ελάχιστες. Δε νομίζω ότι υπάρχει θέμα παρενεργειών. Είναι μια γιγαντιαία επιχείρηση και κάποιες αστοχίες είναι λογικό να συμβαίνουν», τόνισε κλείνοντας ο κ. Βατόπουλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025