Βάσεις 2023 – Η ανακοίνωση πιθανότατα θα γίνει το διάστημα 26-28 Ιουλίου – Την ίδια στιγμή, η ακρίβεια αναδεικνύεται σε καθοριστικό παράγοντα για τις επιλογές των υποψηφίων σε πολλές περιπτώσεις.
«Ίσως είναι εντονότερη από κάθε άλλη χρονιά η επιρροή από το κύμα των ανατιμήσεων, κυρίως στα ενοίκια. Μία συνθήκη, αποτρεπτική στο να δηλώσει κάποιος σχολές εκτός του τόπου κατοικίας του. Οι οικογένειες ψάχνουν άλλες λύσεις με βάση αυτό το κριτήριο, πολύ περισσότερο απ’ ότι στο παρελθόν – ακόμη και θυσιάζοντας τις προτιμήσεις των παιδιών», υπογραμμίζει ο κ.Γιώργος Χατζητέγας, φυσικός, αντιπρόεδρος Ομίλου Φροντιστηρίων Πουκαμισάς.
Φωτιές: Οι δρόμοι που είναι κλειστοί σε Αττική και Βοιωτία
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο μαθηματικός – ερευνητής, Στράτος Στρατηγάκης: «Σημαντικό θέμα είναι το τί θα συμβεί με τον τρόμο που έχουν οι γονείς για τα ενοίκια, για την ακρίβεια. Αυτό αναμένεται να έχει επηρεάσει μία σημαντική μερίδα υποψηφίων. Για παράδειγμα, μπορεί να θέλει ένα παιδί – καλός μαθητής – να σπουδάσει Πληροφορική στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, αλλά να μένει στην Τρίπολη. Οι γονείς του, είναι πολύ πιθανόν, να του πουν ‘Δεν θα πας Αθήνα, θα μείνεις να σπουδάσεις στο τμήμα εδώ’. Πρόκειται για ένα καινούριο δεδομένο και πραγματικά, δεν ξέρουμε πόσο πολύ θα μετρήσει τελικά στις επιλογές».
Αντίστοιχης λογικής, ο σχολιασμός από τον κ. Παναγιώτη Σταυρόπουλο, σύμβουλο σταδιοδρομίας: «Υπάρχουν οικογένειες, που μένουν στην Αθήνα, για παράδειγμα, και το παιδί περνάει στην Κρήτη. Γνωρίζοντας ότι στην Κρήτη τα έξοδα θα είναι περίπου 800-900 ευρώ το μήνα, προτιμούν να το κρατήσουν κοντά τους και να το στείλουν σε ένα κολλέγιο με 5-6.000 το χρόνο. Η ακρίβεια είναι η κυρίαρχη τάση, απόλυτα κατανοητό. Για το λόγο αυτό, πολλούς απασχόλησε έντονα το θέμα των μετεγγραφών, μιας και θέλουν να εξαντλήσουν κάθε πιθανότητα στο να αποφύγουν στείλουν το παιδί τους σε άλλη πόλη».
Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στον τρίτο πλέον χρόνο εφαρμογής της, παραμένει αντικείμενο συζήτησης: «Φέτος, για παράδειγμα, στο 2ο Πεδίο, των Θετικών Σπουδών, η ΕΒΕ είναι 14,81. Επομένως, ένα παιδί, που θέλει να περάσει στο Μαθηματικό κι έχει γράψει 14,80, δεν μπορούσε να δηλώσει ούτε Αθήνα, ούτε Θεσσαλονίκη. Αναγκαστικά, θα πάει Γιάννενα ή κάπου αλλού με χαμηλότερη βάση εισαγωγής», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ.Στρατηγάκης. Όπως επισημαίνει δε ο Παναγιώτης Σταυρόπουλος, «επιβεβαιώνεται ότι η ΕΒΕ, αφήνει έξω, όχι μόνο μαθητές του 5 και του 6 αλλά εμποδίζει και παιδιά με μεγαλύτερους βαθμούς να πάνε στη Σχολή που θέλουν. Κερδισμένοι, θεωρώ πως είναι τα κολλέγια και τα ΙΕΚ, επειδή όσοι δεν πιάσουν την ΕΒΕ, θα πάνε εκεί. Το οξύμωρο είναι, πως τελειώνοντας τις σπουδές τους, θα αποκτήσουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα – τουλάχιστον στις περισσότερες επαγγελματικές κατηγορίες».
Οι επιθυμίες των υποψηφίων, αποτελούν έναν ακόμη απρόβλεπτο παράγοντα στην παρούσα φάση, καθώς δεν είναι δυνατή η ακριβής τους αποτύπωση. «Φέτος, έχει γίνει λίγος ντόρος παραπάνω σε σχέση με την πληροφορική – κυκλοφόρησε η είδηση ότι λείπουν πολλοί προγραμματιστές από την αγορά. Οπότε είναι πολύ λογικό, οι υποψήφιοι να έχουν στραφεί προς αυτή την κατεύθυνση στα μηχανογραφικά τους, για να βρουν ευκολότερα δουλειά», λέει ο μαθηματικός – ερευνητής Στράτος Στρατηγάκης.
Η αγωνία για την επαγγελματική αποκατάσταση των υποψηφίων, κυριεύει αρκετούς γονείς, οι οποίοι – αν και σε γενικές γραμμές, σέβονται τις επιθυμίες των παιδιών τους – σε κάποιες περιπτώσεις παρεμβαίνουν, οδηγώντας τα σε τμήματα με πιο άμεση εξασφάλιση, όπως οι Στρατιωτικές Σχολές, χωρίς να αξιολογήσουν όμως κατά πόσο ταιριάζουν στα παιδιά. Το φαινόμενο είναι έντονο: Αρκετοί υποψήφιοι που περνούν σε Σχολές ενστόλων, τα παρατάνε μέχρι τα Χριστούγεννα, επειδή διαπιστώνουν πως τελικά δεν κάνουν γι’αυτό το χώρο», παρατηρεί ο κ. Σταυρόπουλος ενώ προσθέτει στα συμπεράσματά του:
«Για μία ακόμη φορά, επιβεβαιώνεται φέτος η έλλειψη επαγγελματικού προσανατολισμού – ουσιαστικά, τα παιδιά δεν είχαν ιδέα τί να δηλώσουν. Περιμέναν απλώς να γράψουν, να δουν τα μόριά τους και μετά να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό, χωρίς να ξέρουν τί ακριβώς θέλουν – τελείως λανθασμένη λογική. Ή παιδιά, τα οποία είχαν μόνο ένα στόχο, όπως οι στρατιωτικές σχολές – κόπηκαν στα αθλήματα και μετά το χάος».
Για όσους δεν πλήττονται ιδιαίτερα από το κύμα της ακρίβειας, μία ισχυρή εναλλακτική αποτελεί η πανεπιστημιακή κοινότητα της Κύπρου. Αναφέρει ο κ. Σταυρόπουλος, «τη φετινή χρονιά, παρατήρησα πως πολλά παιδιά στρέφονται στην Κύπρο. Σίγουρα δεν αποτελεί οικονομική λύση, αφού τα δίδακτρα και η διαμονή μπορεί να κυμαίνονται μεταξύ 17.000-20.000 ευρώ ετησίως. Ειδικά σε Ιατρικές ή Φαρμακευτική, τα ελληνόπουλα συρρέουν στην Κύπρο για πολλούς λόγους: εξαιρετικά πανεπιστήμια, με υψηλή κατάταξη σε διεθνείς αξιολογήσεις και αναγνωρισμένους τίτλους σπουδών ενώ η γλώσσα, οπωσδήποτε, είναι ισχυρός σύμμαχος».