: Υπενθυμίζουμε πως την περασμένη χρονιά, παρατηρήθηκε συρρίκνωση του αριθμού των αριστούχων στις Ανθρωπιστικές Σπουδές, σχεδόν στο σύνολο των μαθημάτων.

Ειδικότερα, Αρχαία, Νεοελληνική Γλώσσα και Λατινικά είχαν αισθητά λιγότερους αριστούχους, ενώ μόνο η Ιστορία κατέγραψε .

Φέτος, δεν αναμένεται να διαμορφωθούν πολύ διαφορετικά τα ποσοστά, καθώς ναι μεν τα Λατινικά, η Ιστορία και η Γλώσσα κρίθηκαν βατά, όμως τα Αρχαία, ένα διαχρονικά απαιτητικό μάθημα, έχουν αυξημένο επίπεδο δυσκολίες, .

Αν υπάρξει μείωση αριστούχων, χωρίς να αντισταθμιστεί από μια αντιστρόφως ανάλογη αύξηση αριστούχων σε άλλο μάθημα, τότε θα έχουμε μεταβολές στις δημοφιλείς επιλογές του πεδίου, όπως Νομικές και Ψυχολογίες.

Το μάθημα των Αρχαίων ίσως επηρεάσει και την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, εφόσον δυσκολέψει τους πιο αδύναμους μαθητές. Πέρσι είχε αισθητά μειωμένο ποσοστό κάτω από τη βάση (37%), ενώ και η Ιστορία, παραδοσιακά, καταγράφει υψηλά ποσοστά κάτω από τη βάση (από 45% και πάνω).

Το 1ο επιστημονικό πεδίο ανέκαθεν ήταν ένα ανταγωνιστικό πεδίο, λόγω της υψηλής ζήτησης και της χαμηλής προσφοράς. Αυτό τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει αλλάξει δραστικά.

Από τους 26.491 υποψηφίους του 2019, ο αριθμός έχει συρρικνωθεί στους 18.415. Αν η μειούμενη τάση επιβεβαιωθεί και φέτος (σ.σ.: τα στοιχεία ανακοινώνονται παράλληλα με την ανακοίνωση των βαθμολογιών), υποψήφιοι με μέτριους και χαμηλούς βαθμούς αυξάνουν τις πιθανότητές τους για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Οι βάσεις πέρσι στο εν λόγω πεδίο κατέγραψαν πτώση έως και 1.600 μόρια και στη Νομική έως και 660 μόρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025