Βάσεις 2023: Αναφορικά με το επίπεδο δυσκολίας των θεμάτων οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως οι βαθμολογίες πανελληνίων θα κινηθούν στα περυσινά επίπεδα.
Οι υποψήφιοι θα χρειαστεί να μελετήσουν από τώρα ποιες σχολές και τμήματα μπορεί να τους ενδιαφέρουν πραγματικά. Η επιλογή κατάλληλων σπουδών για τον καθένα είναι μία προσωπική και χρονοβόρα υπόθεση. Ή, τουλάχιστον, έτσι θα έπρεπε να είναι.
Σύμβουλος σταδιοδρομίας μιλά για τη «βεντάλια των επιλογών» στις Πανελλήνιες
Παράλληλα, για τις άγνωστες σχολές, οι οποίες σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, θα παρουσιάσουν δυναμικές προοπτικές στην αγορά εργασίας τα επόμενα χρόνια μίλησε στην ΕΡΤ ο σύμβουλος σταδιοδρομίας, Χρήστος Ταουσάνης.
«Βλέπουμε τα παιδιά μας να επικεντρώνουν τις επιλογές τους σε πέντε, δέκα, είκοσι τμήματα και να μην ανοίγουν τη βεντάλια των επιλογών τους ενώ υπάρχουν πάρα πολλά προγράμματα σπουδών που και είναι αξιόλογα και συνήθως βρίσκονται και σε χαμηλές βαθμολογίες» δήλωσε στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο κ. Ταουσάνης.
Μιλώντας για το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, το οποίο όπως είπε είναι άγνωστο σε γονείς και μαθητές, σχολίασε ότι έχει ένα από τα πιο μοντέρνα και διεπιστημονικά προγράμματα σπουδών. «Μιλάμε για ένα τμήμα που θα μάθουν στοιχεία που έχουν να κάνουν με την εικονική πραγματικότητα» σημείωσε επισημαίνοντας ότι οι απόφοιτοί του θα έχουν ζήτηση στην αγορά εργασίας.
«Το κομμάτι της πληροφορικής και όλες οι πτυχές του είναι τρομερά περιζήτητο όχι μόνο στην ελληνική αλλά και στην παγκόσμια αγορά εργασίας» πρόσθεσε ο κ. Ταουσάνης επιλέγοντας στην συνέχεια να αναφερθεί στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής.
Επιλέγοντας την κατεύθυνση Ατόμων με ειδικές ανάγκες οι απόφοιτοι, όπως είπε, θα εργαστούν στον κλάδο της Ειδικής Αγωγής ως ειδικοί παιδαγωγοί ενώ εάν διαλέξουν την εκπαίδευση ενηλίκων θα γίνουν εξειδικευμένοι εκπαιδευτές σε έναν κλάδο που θα έχει ζήτηση για στελέχη τα επόμενα χρόνια.
Προγράμματα σπουδών και προοπτικές εργασίας
Αναφερόμενος στις σπουδές digital μαρκετινγκ τόνισε ότι το Τμήμα Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας παρέχει όλα τα εφόδια σε αυτόν τον τομέα. Ο κ. Ταουσάνης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
«Μιλάμε για ένα επιστήμονα των υλικών που είναι σε θέση από το να ασχοληθεί με βιο-συμβατά υλικά (μόσχευμα) μέχρι το πώς ένα κινητό θα έχει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα» επεσήμανε ο σύμβουλος σταδιοδρομίας.
Παρουσιάζοντας και άλλα τμήματα που δίνουν τη δυνατότητα επαγγελματικής αποκατάστασης μίλησε για τις ειδικότητες “UX – UI Designer” που κάνουν μια υπηρεσία πιο εύχρηστη προς το χρήστη.
«Είναι αυτός ο οποίος πρακτικά θα διευκολύνει τη λειτουργικότητα ενός προϊόντος και είναι αυτός που σε μια επιχείρηση και σε έναν οργανισμό θα κάνει τη ζωή του πελάτη πιο εύκολη» σημείωσε ο κ. Ταουσάνης ο οποίος εστίασε και στις σχολές στατιστικής σε Πανεπιστημιακές Σχολές.
«Η στατιστική είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα επιστήμη. Το είδαμε από την πανδημία μέχρι σε χρηματοοικονομικά προϊόντα. Ο στατιστικολόγος και ο αναλογιστής είναι δύο πολύ σημαντικές ειδικότητες χρειάζεται μια επιχείρηση για να δει τις πιθανές συνέπειες από μια πράξη ή από έναν κίνδυνο που ελλοχεύει», διευκρίνισε ο ειδικός.
Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Ταουσάνης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε υπόλοιπες σχολές όπως είναι τα τμήματα Περιβάλλοντος, Μηχανικών Περιβάλλοντος, τα τμήματα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας και η κτηνιατρική καλώντας τους υποψηφίους των Πανελληνίων εξετάσεων να δουν αναλυτικά τα προγράμματα σπουδών της κάθε σχολής ξεχωριστά πριν να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο.
Βάσεις 2023: Το μάθημα που ίσως στοιχίσει την επιτυχία των υποψηφίων – Οι σχολές με ανοδική τάση
Γιατί χρειάζεται από τώρα προσοχή το Μηχανογραφικό;
«Η επιλογή σπουδών είναι πολύ σημαντική υπόθεση και απαιτείται χρόνος για να πάρει τις σωστές αποφάσεις ο υποψήφιος. Γι’ αυτό πρέπει να ξεκινήσει από τώρα», επεσήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ ο Στράτος Στρατηγάκης, μαθηματικός και σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού.
Όπως ανέφερε, στο Μηχανογραφικό θα πρέπει να αποτυπωθούν οι πραγματικές επιθυμίες του υποψηφίου και οι υποψήφιοι θα πρέπει να πάρουν τις αποφάσεις τους σχετικά με το αντικείμενο των σπουδών που τους ενδιαφέρει, ανεξάρτητα από τις βαθμολογικές τους επιδόσεις, που μπορεί να τους αποπροσανατολίσουν από την επιθυμία τους.
«Βέβαια υπάρχει και η ΕΒΕ, που περιορίζει τις επιλογές κάποιων υποψηφίων, αλλά αν ένας υποψήφιος αποφασίσει να σπουδάσει πληροφορική, για παράδειγμα, μπορεί να βρει μία σχολή στην οποία θα έχει τη δυνατότητα να εισαχθεί, καθώς οι βάσεις τους κυμαίνονται από πολύ ψηλά μέχρι 9.500 μόρια. Κάτι ανάλογο συμβαίνει με τις περισσότερες σχολές, εκτός, βέβαια, από τις περιζήτητες, ιατρικές, νομικές και ψυχολογίες, που κρατούν πάντα υψηλές βάσεις», τόνισε.
Σύμφωνα με τον κ. Στρατηγάκη, η εφαρμογή του Μηχανογραφικού θα λειτουργήσει για περίπου 10 ημέρες, προκειμένου να ανακοινωθούν οι βάσεις στο τέλος του Ιουλίου. «Ο χρόνος αυτός δεν είναι αρκετός για δεύτερες και τρίτες σκέψεις, που κάποιες φορές οδηγούν σε καταλληλότερες επιλογές για τον υποψήφιο», εξήγησε.
Τα κριτήρια επιλογής
Για τον κ. Στρατηγάκη, το σημαντικότερο κριτήριο για την επιλογή σπουδών είναι οι ίδιες οι σπουδές. «Οι υποψήφιοι πρέπει να μελετήσουν προσεκτικά τον Οδηγό Σπουδών κάθε σχολής που θέλουν να δηλώσουν. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν ποια μαθήματα θα κληθούν να διαβάσουν τα επόμενα χρόνια, διότι αν δεν τους αρέσουν τα μαθήματα δεν θα τα διαβάσουν, με αποτέλεσμα να μην ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, ή να γίνουν μέτριοι φοιτητές», εξήγησε.
Επιπλέον, θα πρέπει οι υποψήφιοι να έχουν και το γνωστικό υπόβαθρο, ώστε να ανταποκριθούν στις σπουδές που επιλέγουν.
Οι επαγγελματικές προοπτικές του πτυχίου μπορεί να είναι το δημοφιλέστερο κριτήριο, ωστόσο, σύμφωνα με τον έμπειρο αναλυτή, οι προοπτικές αυτές αλλάζουν συνεχώς, καθώς εξαρτώνται από την εξέλιξη της οικονομίας, «που είναι απρόβλεπτη διότι ζούμε σε ένα κόσμο που αλλάζει με ιλιγγιώδη ταχύτητα».
«Φυσικά θα λάβουν υπόψη τους και τις επαγγελματικές προοπτικές, αλλά δεν θα αποτελούν το πρώτο κριτήριο επιλογής», τόνισε και πρόσθεσε: «Τα επαγγέλματα που θα ασκήσει ο σημερινός υποψήφιος στην καριέρα του θα είναι πολλά και διαφορετικά. Στην επιλογή του θα μετρήσουν, πέρα από τις σπουδές του, και άλλοι παράγοντες όπως είναι οι εργασιακές του αξίες».
Χαμηλή βάση δεν σημαίνει χαμηλή αξία σχολής
Μία συμβουλή, για το τι θα πρέπει να έχουν υπ’ όψιν τους οι υποψήφιοι κοιτώντας το Μηχανογραφικό Δελτίο, είναι η εξής: ότι μία χαμηλόβαθμη σχολή δεν είναι απαραίτητα μία σχολή χαμηλής αξίας.
«Η βάση μιας σχολής και η αξία της είναι τελείως διαφορετικές έννοιες και δεν πρέπει να τις ταυτίζουμε», υπογράμμισε ο κ. Στρατηγάκης.
«Οι υποψήφιοι, αρκετά συχνά, θεωρούν ότι η βάση εκφράζει την αξία μιας σχολής. Έτσι, πιστεύουν ότι μία σχολή με υψηλή βάση είναι καλή, πράγμα που δεν ευσταθεί. Η βάση μίας σχολής εκφράζει τη ζήτηση για σπουδές σ’ αυτή τη σχολή. Η ζήτηση καθορίζεται από το επιστημονικό αντικείμενο, την πόλη και τις προοπτικές του πτυχίου. Δεν εκφράζει η ζήτηση την αξία. Μπορεί μια σχολή με χαμηλή βάση να είναι αυτό που θέλει ο υποψήφιος και κάποια άλλη, πιο υψηλόβαθμη, να μην είναι αυτό που θέλει», εξήγησε.
«Έχω δει αριστούχους να εγκαταλείπουν τη Νομική, διότι δεν ήταν αυτό που επιθυμούσαν. Κάθε χρόνο εισάγονται υποψήφιοι σε χαμηλόβαθμες σχολές που έχουν αριστεύσει. Αν κοιτάξουμε τα μόρια του πρώτου θα δούμε εντυπωσιακούς αριθμούς. Στο τμήμα Μαθηματικών στην Πάτρα, για παράδειγμα, ο πρώτος είχε 17.876 μόρια ενώ η βάση της σχολής ήταν 11.097. Με τα μόριά του μπορούσε να εισαχθεί σε όποιο τμήμα ήθελε˙ προτίμησε, όμως, το τμήμα Μαθηματικών», είπε χαρακτηριστικά.
Ξεκίνησε η απόκτηση προσωπικού κωδικού
Στα λύκειά τους θα πρέπει να απευθυνθούν οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται να υποβάλλουν Μηχανογραφικό ή/και Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο, προκειμένου να δημιουργήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), έως τις 30 Ιουνίου 2023.
Πιο συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι που θα προσέλθουν στο Λύκειό τους για να δημιουργήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας είναι όσοι έχουν συμμετάσχει στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ έτους 2023, και κατέχουν ή αποκτούν απολυτήριο (οι υποψήφιοι ΓΕΛ) και απολυτήριο και πτυχίο (οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ), προκειμένου στη συνέχεια να υποβάλουν Μηχανογραφικό Δελτίο για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ή/και Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο για την εισαγωγή τους σε δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ).
Στην περίπτωση που κάποιος υποψήφιος υποβάλει και τα δύο Μηχανογραφικά, ο προσωπικός κωδικός ασφαλείας θα είναι ο ίδιος. Επίσης, όπως έχει γίνει γνωστό, η υποβολή Μηχανογραφικού και Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου θα γίνει κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, το οποίο θα ανακοινωθεί αργότερα.
Καμία πρόβλεψη δεν είναι ασφαλής
Κανένα δεδομένο δεν υπάρχει μέχρι στιγμής για το πώς θα κινηθούν οι φετινές βαθμολογίες των υποψηφίων στις Πανελλαδικές. Σύμφωνα με τον Γιώργο Χατζητέγα, εκπαιδευτικό αναλυτή, οι πληροφορίες που έρχονται από επιμέρους βαθμολογικά κέντρα και οι εκτιμήσεις των εκπαιδευτικών για τη δυσκολία των φετινών θεμάτων “δείχνουν” ότι δεν θα υπάρξουν μεταβολές στις μέσες επιδόσεις των υποψηφίων.
«Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στις Ανθρωπιστικές Σπουδές αναμένεται να είναι λίγο πάνω από το 9, στις Θετικές Σπουδές κοντά στο 9,5, στις Σπουδές Υγείας κοντά στο 9,7 και στις Οικονομικές Σπουδές λίγο πάνω από το 8,5», εκτίμησε.
Ωστόσο, άγνωστος παραμένει ακόμα ο αριθμός των υποψηφίων που μετείχαν στις Πανελλαδικές και κατ’ επέκτασιν η διασπορά τους στα τέσσερα Επιστημονικά Πεδία. «Έτσι, καμία πρόβλεψη δεν είναι ασφαλής για τις βάσεις. Το μόνο βέβαιο είναι ότι το εισιτήριο για τα ΑΕΙ θα πάρει το 66% των υποψηφίων των ΓΕΛ και το 45% των υποψηφίων ΕΠΑΛ, γιατί η ΕΒΕ όπως έχει καθιερωθεί, είναι ένας οριζόντιος αλγόριθμος», σημείωσε.