Μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών των υποψηφίων στις πανελλήνιες 2023, οι υποψήφιοι είναι τώρα σε αναζήτηση σχολών που έχουν ελπίδες να περάσουν. Μέχρι την Παρασκευή 7/7 θα έχουν ανακοινωθεί οι βαθμοί για τα ειδικά μαθήματα, η ελάχιστη βάση εισαγωγής για το κάθε πεδίο καθώς και για την κάθε σχολή ανάλογα με τον συντελεστή της κάθε σχολής. Επίσης αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες του ipaidia.gr την ίδια μέρα Παρασκευή να είναι διαθέσιμο το μηχανογραφικό 2023 από τους υποψηφίους ώστε να ξεκινήσει η επιλογή σχολών ενώ θα μείνει ανοιχτό για οριστικοποίηση για 10 τουλαχιστον μέρες.
Σημαντικό ρόλο για τις βάσεις 2023 και πιό συγκεκριμένα στην διαμόρφωση της ΕΒΕ ανά επιστημονικό πεδίο θα παίξει η γενικός μέσος όρος ανα πεδίο των επιδόσεων των υποψηφίων με δεδομένο και τον μειωμένο αριθμό υποψηφίων σε σχέση με την περσινή χρονιά για το 2ο πεδίο.
Αυτό που αναμένεται είναι η αύξηση της βάσης εισαγωγής ΕΒΕ και ειδικά για τα περιζήτητα τμήματα σχολές που έχουν συντελεστή 1,2. Σύμφωνα με πληροφορίες του ipaidia.gr αυξημένος θα είναι ο αριθμός των τμημάτων με κενές θέσεις, με πολλούς υποψηφιους να πιάνουν τα μόρια της σχολής που τους ενδιαφέρει αλλά να μην πιάνουν την ΕΒΕ.
Στα Μαθηματικά, την Ιστορία, την Οικονομία, τη Χημεία και τη Φυσική καταγράφεται η μεγαλύτερη αποτυχία στις βαθμολογίες των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων, έκανε γνωστό ο μαθηματικός Στράτος Στρατηγάκης, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «ERTNEWS στις 5» ertnews.gr και τους Κωνσταντίνα Κλοκοτάρα και Δημήτρη Απόκη.
Όπως χαρακτηριστικά ο ίδιος ανέφερε: «Στην ιστορία έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Βλέπετε εκτός του μέσου όρου που είναι 10,9 αισθητά χαμηλότερες από πέρυσι, έχουμε το 76% των παιδιών να έχουν γράψει κάτω από τη βάση. Και αυτό είναι ένα πραγματικό πρόβλημα. Στα λατινικά οι επιδόσεις ήταν πολύ καλύτερες. Μεγάλη διαφορά υπάρχει στους μέσους όρους και αυτό τελικά δίνει ένα γενικό μέσο όρο του παιδιού από 11,35 που ήταν πέρυσι στο 11,73 που είναι φέτος. Αυτό σημαίνει ότι περιμένουμε οι βάσεις να κινηθούν ανοδικά σε όλο το πρώτο πεδίο».
Τα περισσότερα άριστα γραπτά, εντοπίζονται στα Λατινικά, την Πληροφορική και τη Βιολογία.
Ο ίδιος μίλησε και για αύξηση των αριστούχων, αλλά και μείωση του μέσου όρου, σημειώνοντας: «Κάποια παιδιά δεν τα κατάφεραν στις σπουδές υγείας. Είναι εντυπωσιακό ότι στη Φυσική για πρώτη φορά έχουμε μέσο όρο κάτω από τη βάση 9,97 όπως βλέπετε σε σχέση με το 10,30 που είχαμε πέρυσι. Επίσης για πρώτη φορά οι επιδόσεις στη Φυσική και στη Χημεία είναι χειρότερες από τις επιδόσεις των παιδιών του δεύτερου πεδίου. Αυτό είναι ένα εντυπωσιακό συμπέρασμα που έχει να κάνει με το ότι κάποιοι υποψήφιοι που έχασαν έδαφος στη διάρκεια της πανδημίας, λ.χ. στα μαθηματικά, προτίμησαν να πάνε στο τρίτο πεδίο για να γλιτώσουν από τα μαθηματικά που είναι το δύσκολο μάθημα. Ως εκ τούτου, έπεσαν οι μέσοι όροι αυτού του πεδίου και ο μέσος όρος είναι 11,6 – 13 ενώ πέρυσι ήταν 12 – 13. Αυτό σημαίνει ότι πέραν των ιατρικών -που μπορεί να έχουν σταθερότητα- υπάρχει μια μικρή αύξηση της τάξεως των 50 μορίων (…)».