: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις πρώτες αναφορικά με την πορεία των βάσεων.

Συγκεκριμένα, πτώση αναμένεται στις των περιζήτητων σχολών των ελληνικών ΑΕΙ. Ο κατώτερος που θα εξασφαλίσει σε κάποιον υποψήφιο ένα εισιτήριο για τα ΑΕΙ θα είναι 8,37, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή». Πέρσι ήταν 8,27.

Συνολικά, για το ακαδημαϊκό έτος 2022-23, διατίθενται 68.394 θέσεις στα ΑΕΙ.

Σύμφωνα από την επεξεργασία των στοιχείων που έκανε για την εφημερίδα ο μαθηματικός-αναλυτής κ. Στράτος Στρατηγάκης για τα μαθήματα ανά επιστημονικό πεδίο της μεγαλύτερης κατηγορίας υποψηφίων, από τα ημερήσια Γενικά Λύκεια προκύπτουν τα ακόλουθα:

1ο πεδίο (ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών): Ο μέσος όρος είναι 11,31. Η ελάχιστη βάση εισαγωγής ανεβαίνει στο 9,05 από 8,94.
2ο πεδίο (θετικών επιστημών): Ο μέσος όρος μειώθηκε στο 11,84. Η ελάχιστη βάση εισαγωγής πέφτει στο 9,47 από 9,58.

3ο πεδίο (επιστημών υγείας): Ο μέσος όρος είναι 12,03 από 12,12 και η ΕΒΕ υποχωρεί στο 9,62 από 9,7. Η τάση των βάσεων για τις ιατρικές σχολές αναμένεται να είναι στα ίδια επίπεδα και φέτος ή ίσως κινηθούν ελαφρώς πτωτικά.

4ο πεδίο (οικονομίας – πληροφορικής): Ο μέσος όρος αυξήθηκε σε 10,46 (από 10,34) και η ΕΒΕ θα διαμορφωθεί σε 8,37, ανεβάζοντας τις χαμηλόβαθμες σχολές.

Τι είναι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Ορίζεται ως το 80% επί του Πανελλαδικού Μέσου Όρου στις βαθμολογίες.

Συνδέεται άμεσα με τον Μέσο Όρο που έχουν όλοι οι υποψήφιοι σε κάθε επιστημονικό πεδίο και καθορίζει πόσοι θα μείνουν εκτός.

Με πιο απλά λόγια, όσοι υποψήφιοι δεν έχουν την απαιτούμενη βαθμολογία και δεν ξεπερνούν το 80% του Γενικού Μέσου Όρου δεν μπορούν να καταθέσουν Μηχανογραφικό και μένουν τελικά εκτός ΑΕΙ.

Υπολογισμός μορίων

Με βάση το ΦΕΚ του υπ. Παιδείας τα μόρια των υποψηφίων θα υπολογιστούν ως εξής:

Ο γραπτός βαθμός σε κάθε ένα από τα 4 μαθήματα που έδωσε ο υποψήφιος στις Πανελλήνιες πολλαπλασιάζεται με τον αντίστοιχο συντελεστή βαρύτητας της κάθε σχολής, όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο.

Έπειτα, τα τέσσερα γινόμενα θα προστεθούν και το τελικό άθροισμα πολλαπλασιάζεται επί χίλια. Το γινόμενο είναι ο συνολικός αριθμός μορίων για κάθε Σχολή, Τμήμα, Εισαγωγική Κατεύθυνση.

Προσοχή! Υπάρχουν σχολές που για την εισαγωγή σε αυτές υπολογίζεται και ο αριθμός που έχετε γράψει σε ειδικό μάθημα, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται αργότερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025