: Έρχεται πτώση στις περιζήτητες σχολές, όχι όμως και στις χαμηλόβαθμες. Τι αναμένεται να γίνει ανά επιστημονικό πεδίο.

ΟΔΗΓΟΣ με όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το αλλά και τις ΝΕΕΣ εκτιμήσεις για τις.

: Εκτιμήσεις από τον  φροντιστή-εκπαιδευτικό, Γιώργο Χατζητέγα

Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο (Ε.Π.) των Ανθρωπιστικών Σπουδών, αναφέρει ο κ. Χατζητέγας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα παρατηρηθεί σημαντική πτώση των βάσεων, που οφείλεται κυρίως στην εντυπωσιακή μείωση των υποψηφίων κατά 4.300 υποψηφίους (-19% από πέρυσι). Οι αναμενόμενες πτώσεις θα ξεκινήσουν από τα 300 μόρια στα υψηλόβαθμα τμήματα και θα υπερβούν τα 1.000 μόρια στα τμήματα της μεσαίας ζήτησης.

Στο 2ο Ε.Π. των Θετικών Σπουδών επίσης θα σημειωθεί πτώση, τόσο εξαιτίας -κι εδώ- λιγότερων υποψηφίων (-500), αλλά και των χαμηλών επιδόσεων στα Μαθηματικά. Η πτώση, εξηγεί ο κ. Χατζητέγας, «θα είναι λίγων δεκάδων μορίων στα υψηλόβαθμα τμήματα των κεντρικών Πολυτεχνικών Σχολών, ενώ θα φτάνει τα 400 μόρια στα τμήματα μεσαίας ζήτησης».

Στο 3ο Ε.Π. των Σπουδών Υγείας, «παρά την αύξηση των υποψηφίων κατά 800 περίπου, διαπιστώθηκαν χαμηλότερες επιδόσεις των ανταγωνιστικών υποψηφίων στις υψηλές βαθμολογικές κλίμακες στη Βιολογία, τη Φυσική και τη Χημεία», επισημαίνει ο κ. Χατζητέγας. Από την άλλη, οι μέσες επιδόσεις των υποψηφίων είναι ακριβώς ίδιες με τις περσινές. Με αυτή την εξομάλυνση, αλλά και με την αλλαγή των συντελεστών βαρύτητας των μαθημάτων, οι βάσεις στις Ιατρικές Σχολές θα είναι σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι, από 100 έως 250 μόρια σε όλα τα περιζήτητα τμήματα. Η τελευταία Ιατρική Σχολή αναμένεται να κινηθεί στα 18.000 μόρια.

Στο 4ο Ε.Π. Οικονομίας και Πληροφορικής θα έχουμε πτώσεις στις υψηλόβαθμες σχολές, αλλά σημαντική άνοδο στις μεσαίες, «το εύρος της οποίας δεν είναι εύκολο να εκτιμηθεί λόγω των νέων Συντελεστών Βαρύτητας», λέει ο κ. Χατζητέγας. Σε αυτό το πεδίο υπάρχει άνοδος του αριθμού των υποψηφίων κατά 900 άτομα, άλλωστε ο συγκεκριμένος προσανατολισμός είναι ο πολυπληθέστερος των ΓΕΛ, εξηγεί ο κ. Χατζητέγας, καθώς συγκεντρώνει το 35% των διαγωνισθέντων.

Ο κ. Χατζητέγας περιμένει να απορριφθεί το 1/3 των υποψηφίων από τα ΓΕΛ, ως αποτέλεσμα της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Πέρσι το 45% των υποψηφίων των ΕΠΑΛ είχε περάσει στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και το 66% των υποψηφίων των ΓΕΛ. Φέτος, ο κ. Χατζητέγας εκτιμά, πως τα αντίστοιχα ποσοστά θα είναι πιθανόν λίγο μικρότερα.

ΕΠΑΛ

Οι υποψήφιοι που διαγωνίστηκαν για τα Πανεπιστήμια από τα ΕΠΑ.Λ. μειώθηκαν από 16.039 πέρσι σε 14.579 φέτος (μείωση της τάξεως του 9%). «Για τον λόγο αυτό αναμένεται σημαντική πτώση των βάσεων σε όλους τους Τομείς των ΕΠΑ.Λ., η οποία ενισχύεται και από την επαύξηση της βαθμολογικής συμμετοχής των Μαθηματικών και της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στη διαμόρφωση των μορίων», καταλήγει ο κ. Χατζητέγας.

: Ποιές σχολές «πέφτουν»

Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και την επεξεργασία των στατιστικών των βαθμολογικών επιδόσεων από τον μαθηματικό-αναλυτή Στράτο Στρατηγάκη προκύπτουν τα ακόλουθα ανά επιστημονικό πεδίο:

• 1ο πεδίο (ανθρωπιστικές και κοινωνικών επιστημών): Ο μέσος όρος των επιδόσεων των 18.276 υποψηφίων του πεδίου είναι 11,31, λίγο αυξημένος με το 11,17 του 2021. Αυτό θα ανεβάσει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής του πεδίου στο 9,05 από 8,94. Εχουμε λιγότερους αριστούχους (δηλαδή με βαθμό πάνω από 18) στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, τα Αρχαία Ελληνικά και στο τέταρτο μάθημα τα Λατινικά, που αντικατέστησαν την Κοινωνιολογία. Να σημειωθεί ότι πέρυσι οι υποψήφιοι εξετάστηκαν στην Κοινωνιολογία και όχι στα Λατινικά και η φετινή μεγάλη μείωση στο ποσοστό των αριστούχων αποδίδεται στον υψηλότερο βαθμό δυσκολίας της εξεταστέας ύλης των Λατινικών. Από 27,55% των υποψηφίων που αρίστευσαν στην Κοινωνιολογία, στα Λατινικά έχουμε μόλις 17,96%. Αυτό σημαίνει ότι αναμένουμε πτώση στις υψηλόβαθμες σχολές του πεδίου, όπως οι νομικές και τα τμήματα ψυχολογίας.

Στην άλλη άκρη του βαθμολογικού πίνακα βλέπουμε ότι έχουμε λιγότερους υποψηφίους κάτω από τη βάση σε όλα τα μαθήματα, εκτός από τα Λατινικά, που είναι μεν περισσότεροι αλλά η διαφορά είναι μικρή σε σχέση με το 2021· 43,91% κάτω από τη βάση στην Κοινωνιολογία πέρυσι και 45,13% στα Λατινικά φέτος. Αυτό θα σήμαινε ότι περιμένουμε ανοδική τάση των βάσεων στις χαμηλόβαθμες σχολές. Δύο παράγοντες, όμως, αναμένεται να ανατρέψουν το αποτέλεσμα: ο αριθμός των υποψηφίων του πεδίου είναι φέτος μικρότερος από κάθε άλλη χρονιά. Μόλις 18.256 υποψήφιοι από 22.594 πέρυσι. Πρόκειται για μείωση 19,19%, που θα οδηγήσει σε πτώση τις βάσεις και των χαμηλόβαθμων σχολών.

Ο άλλος παράγοντας είναι ότι πέρυσι το βασικό μάθημα του πεδίου ήταν τα Αρχαία Ελληνικά, που είχαν συντελεστή 33% σε όλες τις σχολές του πεδίου, κάτι που φέτος δεν συμβαίνει. Αυτό σημαίνει ότι οι υποψήφιοι με τις ίδιες βαθμολογίες θα έχουν φέτος περισσότερες μονάδες από όσες θα έβγαζαν με τον περυσινό τρόπο υπολογισμού των μονάδων.

• 2ο πεδίο (θετικών επιστημών): Ο μέσος όρος των 14.200 υποψηφίων του πεδίου μειώθηκε (11,84 από 11,98 πέρυσι) και η ΕΒΕ θα φθάσει στο 9,47 από 9,58. Και σε αυτό το πεδίο σημειώθηκε μείωση του ποσοστού των αριστούχων και συγκεκριμένα στη Γλώσσα, στη Φυσική και τα Μαθηματικά, ενώ μικρή αύξηση είχαμε στη Χημεία. Συνεπώς αναμένεται μείωση των στις υψηλόβαθμες σχολές, όπως για παράδειγμα των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών.

Ο κατώτερος βαθμός που θα εξασφαλίσει το εισιτήριο θα είναι 8,37, από 8,27 πέρυσι.

Από την άλλη, έχουμε λιγότερους υποψηφίους με βαθμολογίες μικρότερες του 10 στη Γλώσσα και τη Χημεία, αλλά περισσότερους υποψηφίους με χαμηλή βαθμολογία στη Φυσική και τα Μαθηματικά. Ο μέσος όρος του πεδίου είναι χαμηλότερος από πέρυσι, 11,84 έναντι 11,98. Παράλληλα, δεν έχουμε αξιοσημείωτη μείωση του αριθμού των υποψηφίων σ’ αυτό το πεδίο· περίπου 400 υποψήφιοι λιγότεροι από πέρυσι. Ετσι εκτιμάται ότι στις χαμηλόβαθμες σχολές οι βάσεις θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

• 3ο πεδίο (επιστημών υγείας): Ελαφρώς χαμηλότερος είναι ο μέσος όρος των επιδόσεων των 13.676 υποψηφίων, στο 12,03 από 12,12. Αυτό θα ρίξει την ΕΒΕ στο 9,62 από 9,7. Υπάρχει μείωση των αριστούχων στη Φυσική, στη Βιολογία και τη Γλώσσα, ενώ μόνο στη Χημεία αυξήθηκαν οι αριστούχοι. Αυτό οδηγεί σε μείωση των βάσεων των περιζήτητων ιατρικών σχολών.

Στις χαμηλές βαθμολογίες έχουμε πολύ περισσότερους υποψηφίους με βαθμολογία κάτω από 10 στη Φυσική. Επίσης, στη Βιολογία έχουμε πολύ μεγάλη μείωση στο ποσοστό των βαθμών, που είναι κάτω από το 10 · 30,74% φέτος έναντι 47,43% πέρυσι. Αύξηση των γραπτών κάτω από τη βάση έχουμε μόνο στη Χημεία, από 31,56% σε 38,34%. Εχουμε 1.000 επιπλέον υποψηφίους φέτος. Από 12.692 πέρυσι σε 13.680 φέτος. Αυτό σημαίνει ότι περιμένουμε άνοδο των βάσεων στις χαμηλόβαθμες σχολές του πεδίου.

• 4ο πεδίο (οικονομίας – πληροφορικής): Ο μέσος όρος των επιδόσεων των 25.116 υποψηφίων του πεδίου αυξήθηκε από 10,34 σε 10,46 και άρα θα βελτιωθεί η ΕΒΕ από 8,27 σε 8,37. Στο πεδίο έχουμε μείωση του αριθμού των αριστούχων και στα τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα. Αυτό οδηγεί σε μείωση των βάσεων στις υψηλόβαθμες σχολές.

Αντίθετα, έχουμε σημαντική μείωση του αριθμού των γραπτών με βαθμό μικρότερο του 10 στη Γλώσσα και μικρή στην Πληροφορική. Αύξηση του αριθμού των γραπτών με βαθμό κάτω από 10 έχουμε στην Οικονομία και τα Μαθηματικά, αλλά δεν είναι μεγάλη (μικρότερη του 1%). Αυτό οδηγεί στην εκτίμηση πως θα υπάρξει αύξηση των βάσεων στις χαμηλόβαθμες σχολές. Επιπλέον έχουμε περίπου 1.000 υποψηφίους περισσότερους από πέρυσι, γεγονός που θα λειτουργήσει υπέρ της ανόδου των βάσεων, καθώς και αλλαγή των συντελεστών βαρύτητας των εξεταζόμενων μαθημάτων. Πέρυσι τα Μαθηματικά είχαν συντελεστή βαρύτητας 33%. Η μεγάλη αποτυχία στα Μαθηματικά σ’ αυτό το πεδίο έκανε τους υποψηφίους να συγκεντρώνουν λιγότερα μόρια. Χαρακτηριστικά στο Τμήμα Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων Κοζάνης η βάση ήταν 7.140 μόρια όταν ο μέσος όρος στα 4 μαθήματα αυτού του υποψηφίου ήταν μεγαλύτερος ή ίσος του 8,27. Φέτος, με τα Μαθηματικά να μην έχουν τόσο μεγάλο συντελεστή βαρύτητας, αναμένεται οι υποψήφιοι να συγκεντρώνουν περισσότερα μόρια από όσα θα συγκέντρωναν με την ίδια βαθμολογία πέρυσι. Ο παράγοντας αυτός θα συντελέσει στην άνοδο των βάσεων στις χαμηλόβαθμες σχολές.

Τι θα γίνει με το

Ένας ασφαλής οδηγός για τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού είναι οι έρευνες που πραγματοποιεί η Manpower Group. Στην τελευταία της έκθεση ζήτησε στοιχεία από 515 εργοδότες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και και σχημάτισε έναν οδηγό για τις προθέσεις προσλήψεων. Το 43% των εργοδοτών δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει μεταβολή στα άτομα που απασχολούν, ωστόσο το 28% υποστήριξε ότι θα κάνει προσλήψεις.

Σύμφωνα με την έρευνα της Manpower Group, υπάρχουν 3 κλάδοι στους οποίους οι εργοδότες δηλώνουν ότι θα κάνουν προσλήψεις στο άμεσο μέλλον. Αυτοί οι κλάδοι είναι οι εξής:

1) Πληροφορική, Τεχνολογία, Τηλεπικοινωνίες, ΜΜΕ & Επικοινωνία,
2) Τραπεζικά, Χρηματοοικονομικά, Ασφάλειες, Κτηματομεσιτικά,
3) Πρωτογενής Παραγωγή

Από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι στον τομέα των Κατασκευών δεν προγραμματίζονται προσλήψεις από τους εργοδότες, καθώς και ότι υπάρχει κίνδυνος μείωσης των θέσεων εργασίας στους εξής κλάδους:

1) Βιομηχανία / Παραγωγή,
2) Εμπόριο και Μεταφορές,
3) Εκπαίδευση, Υγεία και Δημόσιες Υπηρεσίες,
4) Εστίαση, Ψυχαγωγία και Ξενοδοχεία,
5) Μη Κερδοσκοπικοί Οργανισμοί.

Οι περισσότερες προσλήψεις αναμένεται να γίνουν στις μεγάλες επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 250 εργαζόμενους.

Σύμφωνα με παράλληλη έρευνα της Manpower Group, στους παρακάτω κλάδους υπάρχει η μεγαλύτερη ζήτηση για προσωπικό:

Ο σύμβουλος σταδιοδρομίας Χρήστος Ταουσάνης μιλώντας στα ΝΕΑ εστιάζει σε τρία σημεία κλειδιά για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού:

Ιεράρχηση επιλογών: Η συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου γίνεται με κριτήριο τα ενδιαφέροντά μας, τα κίνητρα και τις προσδοκίες μας και τελικά τα όνειρά μας. Δεν γίνεται με κριτήριο τα μόριά μας ή τις βάσεις προηγούμενων ετών. Ειδικά φέτος, έχουμε μια διαφορετική διαδικασία για τον υπολογισμό των μορίων συγκριτικά με πέρυσι και φυσικά και το σημαντικό δεδομένο της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Συνεπώς, οποιαδήποτε μεθοδολογία συμπλήρωσης του Μηχανογραφικού με κριτήριο τα μόρια αποκλειστικά μόνο δυσάρεστες εκπλήξεις μπορεί να έχει και επιπρόσθετα μπορεί να μας οδηγήσει σε ένα πρόγραμμα σπουδών που πρακτικά δεν επιθυμούσαμε.

Αντιστοιχία μετεγγραφών: Αν και η διαδικασία των μετεγγραφών πραγματοποιείται από την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους και όχι την παρούσα περίοδο, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει από τώρα να λάβει υπόψη του ορισμένα στοιχεία που θα βρει στη συνέχεια μπροστά του. Ενα από αυτά είναι οι αντιστοιχίες των τμημάτων. Για παράδειγμα, αν περάσει στο Τμήμα Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, δεν μπορεί να προχωρήσει σε μετεγγραφή στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, γιατί οι δύο αυτές σχολές, παρότι παρεμφερείς, είναι μη αντίστοιχες. Αντιθέτως, κάποιος άλλος φοιτητής που εισήχθη σε οποιοδήποτε τμήμα Ψυχολογίας των Πανεπιστημίων Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Κρήτης ή του Παντείου μπορεί να μετεγγραφεί από και προς αυτά, αλλά όχι από ή προς το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Φλώρινα). Γενικότερα, οι αντιστοιχίες των μετεγγραφών έχουν αρκετές ιδιαιτερότητες και οφείλουμε να εξετάσουμε προσεκτικά τις ομάδες αντίστοιχων τμημάτων αλλά και ποια τμήματα είναι μη αντίστοιχα, αφού στο σύνολό τους αριθμούν περισσότερα από 90!

Μαθητές με διακρίσεις: Όσοι υποψήφιοι έχουν διάκριση (νίκη), για παράδειγμα σε κάποια διεθνή αθλητική διοργάνωση, και εισάγονται με τον θεσμό του ποσοστού θέσεων, πρέπει να συμπληρώσουν Μηχανογραφικό Δελτίο. Μάλιστα, για να εισαχθούν σε κάποιο τμήμα, θα πρέπει, έπειτα από την προσαύξηση των μορίων τους, να φτάσουν τη βάση εκείνου του προγράμματος σπουδών που τους ενδιαφέρει.

Ο κ. Ταουσάνης τονίζει ότι «αφιερώνουμε τον απαραίτητο χρόνο για μια τόσο σημαντική απόφαση που αφορά τη σταδιοδρομία μας, ακούμε τις γνώμες και τις πληροφορίες των άλλων, αλλά στο Μηχανογραφικό αποτυπώνουμε τις αληθινές, προσωπικές επιλογές και επιθυμίες μας».

Με πληροφορίες από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025