: Άδειες θα είναι πολλές θέσεις σε τμήματα του αφού οι πρωτοετείς φοιτητές σε αυτά είναι από πολλοί λίγοι έως ελάχιστοι.

Όπως εξήγησε μιλώντας στο thebest ο Πρύτανης Χρήστος Μπούρας, «υπάρχουν τέσσερα τμήματα τα οποία δέχονται λίγους πρωτοετείς. Θα δουλέψουμε προκειμένου να τα ενισχύσουμε και ελπίζουμε την επόμενη χρονιά να έχουμε σε αυτά τα τμήματα περισσότερους . Πρόκειται για το τμήμα αλιείας- ιχθυοκαλλιεργειών, το τμήμα γεωλογίας, το τμήμα θεατρικών σπουδών και το τμήμα φυτικής παραγωγής».

Όπως ανέφερε ο κ. Μπούρας, «δεν υπάρχει εξήγηση όμως φαίνεται ότι οι φοιτητές προτιμούν σχολές που βρίσκονται στον τόπο τους, προφανώς για οικονομικούς λόγους. Ωστόσο από την πλευρά μας θα δούμε εάν χρειάζεται βελτίωση η ενώ θα φροντίσουμε με διάφορες προωθητικές ενέργειες προκειμένου να γίνει γνωστή η λειτουργία των τμημάτων και κυρίως τα πλεονεκτήματα τους. Θα κάνουμε ό, τι μπορούμε έτσι ώστε του χρόνου να έχουμε περισσότερους εισακτέους».

Να σημειώσουμε ότι φέτος στο τμήμα αλιείας και υδατοκαλλιέργειας ενώ είχε 115 κενές θέσεις, καλύφθηκαν μόλις οι 15. Επίσης το τμήμα Γεωλογίας είχε 19 εισακτέους αν και 94 διαθέσιμες θέσεις, ενώ το τμήμα θεατρικών σπουδών με 106 διαθέσιμες θέσεις, υποδέχθηκε μόνο 37 φοιτητές. Τέλος στο τμήμα φυτικής παραγωγής όπου υπήρχαν 104 διαθέσιμες θέσεις, μπήκαν 22 φοιτητές.

«Βασικό πρόβλημα της χώρας είναι το δημογραφικό. Το 2026 θα έχουμε λιγότερους υποψηφίους από τις προσφερόμενες θέσεις. Η χώρα έχει πολύ περισσότερα πανεπιστήμια και τμήματα από αυτά που χρειάζεται. Κάποια στιγμή λοιπόν θα υπάρχει πρόβλημα για όλα τα Πανεπιστήμια» καταλήγει ο κ. Μπούρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025