: για τα τμήματα «χαμηλής ζήτησης» αλλά και τα υψηλόβαθμα. Τα προβλήματα που προκαλεί φέτος η ΕΒΕ σε όλες τις σχολές

Πάνω από 20.000 μαθητές αναμένεται να μείνουν εκτός Πανεπιστημίων. H ΕΒΕ λοιπόν έρχεται να διαδραματίσει ρόλο ρυθμιστή για την πλειοψηφία των Σχολών.

Στις δημοφιλείς σχολές όμως, όπου οι κινούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα καθώς η ζήτηση είναι μεγάλη η δεν φαίνεται για την ώρα ότι θα αλλάξει πολλά αλλά δεν αποκλείονται και τα απρόοπτα. Το βέβαιο είναι ότι η θα προκαλέσει αύξηση των μορίων στις «χαμηλής ζήτησης», αλλά μάλλον αυτή τη στιγμή είναι παρακινδυνευμένη μια σχετική εκτίμηση σχετικά με το μέγεθος της αυξητικής πορείας των μορίων. Οι υποψήφιοι οι οποίοι με αγωνία περιμένουν την ανακοίνωση των μορίων θα πρέπει να ξέρουν ότι αυτή τη στιγμή προέχει να επικεντρώσουν το ενδιαφέρον τους στην επιλογή των σχολών που θα επιλέξουν στο μηχανογραφικό τους και όχι στις εκτιμήσεις για την πορεία των .

Φέτος είναι μια πραγματικά δύσκολη χρονιά η οποία προκλήθηκε λόγω της βεβιασμένης απόφασης για την εφαρμογή της , κάτι που πρόσθεσε στους μαθητές άγχος και στο ίδιο το υπουργείο Παιδείας πλήθος τεχνικών ζητημάτων τα οποία ακόμη και αυτή τη στιγμή αναζητούν ασφαλείς λύσεις. Για όλους αυτούς τους λόγους καλό θα ήταν οι υποψήφιοι να συμπληρώσουν το τους με βάση φυσικά τους βαθμούς που κατέκτησαν στις αλλά και τις πραγματικές τους επιθυμίες κάτι δηλαδή που ισχύει όλα τα χρόνια των εξετάσεων.


Τι ισχύει για τις , Πυροσβεστική, Λιμενικό και Ακαδημία

Όπως υπογραμμίζουν στο ΕΘΝΟΣ οι σύμβουλοι εκπαίδευσης της labora, οι περισσότεροι νέοι που αριστεύουν στις , αναζητώντας μια οικονομική σταθερότητα επιλέγουν ως πρώτη προτίμηση κάποια από τις στρατιωτικές σχολές. Το γεγονός αυτό τις καθιστά σχολές υψηλής ζήτησης με αποτέλεσμα οι να είναι αρκετά υψηλές. Για τις περισσότερες από τις στρατιωτικές σχολές επιλέχθηκε ο υψηλότερος συντελεστής, αυτός του 1,20. Το γεγονός όμως αυτό δεν αναμένεται να επηρεάσει τους υποψήφιους καθώς παρόλο που φέτος σημειώθηκε αύξηση του αριθμού των εισακτέων σε κάποιες σχολές, οι θέσεις παραμένουν ελάχιστες σε σχέση με τον μεγάλο αριθμό που δηλώνουν τις σχολές αυτές.

Στο Οικονομικό ΣΣΑΣ για παράδειγμα, η περσινή βάση εισαγωγής ήταν 18.350 μόρια. Η σχολή επέλεξε ως συντελεστή το 1,20 και η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής σύμφωνα με τους περσινούς μέσους όρους για το 4ο Επιστημονικό Πεδίο θα διαμορφωνόταν στα 11.780 μόρια δηλαδή 6.570 μόρια από την βάση εισαγωγής. Αυτό σημαίνει ότι οι θέσεις συμπληρώνονται πολύ νωρίτερα και σε πολύ υψηλότερα μόρια σε σχέση με τον Μέσο Όρο των επιδόσεων. Επίσης, για παράδειγμα στη σχολή των Μόνιμων Υπαξιωματικών Στρατού (Σ.Μ.Υ) η περσινή βάση εισαγωγής ήταν 15.825 μόρια. Η σχολή επέλεξε ως συντελεστή το 1,00 και η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής σύμφωνα με τους περσινούς μέσους όρους για το 2ο Επιστημονικό Πεδίο θα διαμορφωνόταν στα 11.390 μόρια δηλαδή 4.435 μόρια από την βάση εισαγωγής.

Από την άλλη, η σχολή Αστυφυλάκων της Αστυνομικής Ακαδημίας πέρσι απαιτούσε 13.625 μόρια (μετά από μια μεγάλη πτώση, η οποία οφειλόταν κυρίως στην απότομη αύξηση των εισακτέων). Τη φετινή χρονιά όμως ήδη έχει ανακοινωθεί η μείωση των εισακτέων κατά 50% περίπου σε σχέση με πέρσι, οπότε αναμένεται να υπάρχει, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου σχετική έως μεγάλη αύξηση των βάσεων εισαγωγής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025