: Σχετικά με τις , από το Έθνος της Κυριακής     για όλες τις σχολές αναδημοσιεύει σήμερα το σύμφωνα με τον Στράτο Στρατηγάκη, μαθηματικό – αναλυτή.  . Σύμφωνα με το ειδικό αναλυτή, έρχεται μεγαλύτερη ψαλίδα µεταξύ των τµηµάτων Αθήνας και Θεσσαλονίκης σε σχέση µε την περιφέρεια. Όλες οι .

Πολλές νέες συνιστώσες περιέχουν οι εκτιμήσεις για τις  με σηµαντικότερο τον  επερχόμενο περιορισµό των µετεγγραφών φοιτητών, που αναµένεται να έχει επηρεάσει τις δηλώσεις στο µηχανογραφικό τους δελτίο οι υποψήφιοι, καθώς περιµένουµε να µειωθεί ο αριθµός των υποψηφίων που επέλεξαν σχολές εκτός της οικογενειακής εστίας, υπό τον φόβο του εγκλωβισµού σε µια σχολή στην περιφέρεια.

Η βάση µετεγγραφής που εισήχθη προκύπτει από τη βάση του τµήµατος µείον 2.750 µόρια. Οι υποψήφιοι δεν γνωρίζουν, όµως, τη βάση του κάθε τµήµατος, αφού οι βάσεις θα ανακοινωθούν στο τέλος Αυγούστου, συνεπώς θα πρέπει να µαντέψουν τι θα γίνει, πράγµα εξαιρετικά δύσκολο. Αυτό αναµένεται να περιορίσει τις δηλώσεις σχολών στην περιφέρεια. Μια άλλη δυσκολία είναι ότι άλλαξαν οι αντιστοιχίες των σχολών που χωρίστηκαν σε παλαιές και νέες, µε συνέπεια τον περιορισµό των µετεγγραφών, ο οποίος θα επιφέρει αλλαγές στον τρόπο δήλωσης των τµηµάτων, που επίσης δεν µπορεί να υπολογιστεί.

Υπάρχει ακόµη η οικονοµική κατάσταση της κάθε οικογένειας, που µπορεί να επιδεινώθηκε µε την κρίση του κορονοϊού και να αναγκάσει τους γονείς να µην επιτρέψουν στα παιδιά τους να δηλώσουν σχολές εκτός της οικογενειακής εστίας. Η επίπτωση της αλλαγής στον τρόπο που δηλώνουν οι υποψήφιοι τις σχολές θα είναι να ανοίξει η ψαλίδα µεταξύ των τµηµάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη µε τα τµήµατα στην περιφέρεια. ∆ηλαδή περιµένουµε να πέσουν οι βάσεις πιο πολύ στην περιφέρεια απ’ ό,τι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ολα αυτά δεν είναι µετρήσιµα µεγέθη, θα τα δούµε µε την ανακοίνωση των βάσεων και συνεπώς δεν µπορούν να συνυπολογισθούν στην παρούσα εκτίµηση.

Η γενική εικόνα είναι ότι έχουµε µια µετακίνηση υποψηφίων προς τις Σπουδές Οικονοµίας και Πληροφορικής, που θεωρούνται από τους υποψηφίους πιο εύκολος δρόµος προς το Πανεπιστήµιο. Παρότι είχαµε συνολική µείωση των υποψηφίων κατά 1.827, είχαµε αύξηση των υποψηφίων του 4ου Πεδίου κατά 923. Αυτό θα έχει ως συνέπεια την άνοδο των βάσεων στο 4ο Πεδίο για ακόµη µία χρονιά. Αντίστοιχα έχουµε µείωση των υποψηφίων στο 2ο Πεδίο, µε συνέπεια όσοι έµειναν στο 2ο Πεδίο να περνούν όλοι.
Με το παλαιό σύστημα

Με την αλλαγή του συστήµατος εισαγωγής δεν µπορούν να δηλώσουν τις σχολές του 3ου Πεδίου υποψήφιοι από τις Ανθρωπιστικές Σπουδές και από τις Σπουδές Οικονοµίας και Πληροφορικής. Αυτοί οι υποψήφιοι ήταν 6.552. Ακόµη, µε τον διαχωρισµό των αποφοίτων σε εξεταζόµενους µε το παλαιό και εξεταζόµενους µε το νέο σύστηµα είδαµε ότι πολλοί απόφοιτοι του 3ου Πεδίου επέλεξαν το παλαιό σύστηµα (όπως ήταν το φυσικό), µε αποτέλεσµα να έχουµε τελικά πολύ λίγους υποψηφίους µε το νέο σύστηµα.

Από τους συνολικά 21.890 υποψηφίους του 2019, οι προερχόµενοι από τις Θετικές Σπουδές ήταν 15.338. Φέτος είναι µόνο 10.989. Αυτό, σε συνδυασµό µε τη µεγάλη µείωση των αριστούχων στη Βιολογία και τις δυσκολίες που συνάντησαν οι υποψήφιοι στη Νεοελληνική Γλώσσα, αναµένεται να γκρεµίσει τις βάσεις των Ιατρικών Σχολών και να επιτρέψει και σε αυτό το πεδίο την εισαγωγή όλων των υποψηφίων.

Στο 1ο Πεδίο τα πράγµατα κινούνται φυσιολογικά, χωρίς πολύ µεγάλες αναταράξεις, εκτός από την πτώση των βάσεων στις χαµηλόβαθµες σχολές. Είχαµε και εδώ µείωση του αριθµού των υποψηφίων, συνυπολογιζόµενης της µείωσης, της τάξης του 9%, στην οποία οφείλεται η πτώση στις  στις χαµηλόβαθµες σχολές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025