: Μεγαλύτερη πτώση για τις αναμένεται στις σχολές των επιστημών υγείας. Δείτη την άνοδο και η πτώση των βάσεων ανά σχολή

Υπενθυμίζουμε ότι πρόκειται για το επιστημονικό πεδίο όπου παραδοσιακά καταγράφονται οι υψηλότερες επιδόσεις.

Ενδεικτικά, η βάση της Ιατρικής Αθηνών εκτιμάται ότι θα κινηθεί πέριξ των 18.200 μονάδων με πτώση 500 μονάδων (πέρυσι ήταν 18.724 μονάδες). Αντίθετα, η βάση της πλέον περιζήτητης σχολής μεταξύ των θετικών επιστημών –της Η/Υ του ΕΜΠ– εκτιμάται ότι θα κινηθεί πέριξ των 18.025 μονάδων (-289 από πέρυσι), ενώ της Νομικής Αθήνας θα μείνει στα ίδια επίπεδα: η εκτίμηση είναι για 18.050 μονάδες από 18.013 μονάδες πέρυσι. Βέβαια, και φέτος οι θα κινηθούν με πολλές ταχύτητες ανά βαθμολογική κλίμακα.

Χαρακτηριστικά, στις χαμηλές του 1ου πεδίου (ανθρωπιστικών σπουδών) εκτιμάται ότι θα υπάρξει πτώση έως και 800 μονάδες, του 2ου (θετικών σπουδών) έως 1.000 μονάδες, του 3ου (επιστήμες υγείας) έως 1.500 μονάδες, ενώ αντίθετα στις σχολές του 4ου (οικονομίας και πληροφορικής) θα υπάρξει άνοδος έως και 800 μονάδων.

«Η εκτίμηση της διαμόρφωσης των έχει πολλές δυσκολίες», λέει στην «Κ» ο μαθηματικός-αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης, με τη συνδρομή του οποίου η «Κ» σήμερα επιχειρεί πρόβλεψη για την πορεία των βάσεων εισαγωγής σε 120 τμήματα ΑΕΙ. «Η πρώτη δυσκολία είναι ο επιχειρούμενος περιορισμός των μετεγγραφών, που αναμένεται να επηρεάσει τον τρόπο που δηλώνουν τις σχολές στο μηχανογραφικό τους δελτίο οι υποψήφιοι, καθώς περιμένουμε να μειωθεί ο αριθμός των υποψηφίων που θα δηλώσουν σχολές εκτός της οικογενειακής εστίας. Η βάση μετεγγραφής που εισήχθη από το υπουργείο Παιδείας προκύπτει από τη βάση του τμήματος μείον 2.750 μόρια. Οι υποψήφιοι δεν γνωρίζουν, όμως, τη βάση του κάθε τμήματος κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου και συνεπώς θα πρέπει να μαντέψουν, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο. Αυτό αναμένεται να περιορίσει τις δηλώσεις σχολών στην περιφέρεια», τονίζει ο κ. Στρατηγάκης.

Μία άλλη δυσκολία είναι ότι άλλαξαν οι αντιστοιχίες των σχολών που χωρίστηκαν σε παλαιές και νέες με συνέπεια τον περιορισμό των μετακινήσεων, που θα επιφέρει αλλαγές στον τρόπο δήλωσης των τμημάτων, που επίσης δεν μπορεί να υπολογιστεί. Υπάρχει ακόμη η οικονομική κατάσταση της κάθε οικογένειας, που μπορεί να επιδεινώθηκε με την κρίση του κορωνοϊού και να αναγκάσει τους γονείς να μην επιτρέψουν στα παιδιά τους να δηλώσουν σχολές «εκτός». Ολα αυτά δεν είναι μετρήσιμα μεγέθη και συνεπώς δεν μπορούν να συνυπολογισθούν.

Ενα νέο στοιχείο είναι, σύμφωνα με τον κ. Στρατηγάκη, πως «έχουμε μια μετακίνηση υποψηφίων προς τις σπουδές οικονομίας και πληροφορικής, που θεωρούνται από τους υποψηφίους πιο εύκολος δρόμος προς το πανεπιστήμιο. Αυτό έχει συνέπεια την αύξηση των βάσεων στο 4ο πεδίο. Αντίστοιχα έχουμε μείωση των υποψηφίων στο 2ο πεδίο, με αποτέλεσμα όσοι έμειναν στο 2ο πεδίο να περνούν όλοι».

Φέτος παρατηρήθηκαν επίσης υψηλές βαθμολογίες στις εξετάσεις των υποψηφίων των επαγγελματικών λυκείων. Αυτό αποδίδεται στη μεταπήδηση των μαθητών από τα γενικά προς τα επαγγελματικά λύκεια, διότι αυξήθηκε το ποσοστό των θέσεων επί του συνόλου που διεκδικούν οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ, με βάση ρύθμιση του τέως υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Γαβρόγλου.

Συνολικά, περίπου 100.000 υποψήφιοι θα διεκδικήσουν μία από τις 77.970 θέσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι υποψήφιοι θα μπορούν να οριστικοποιήσουν και να υποβάλουν το μηχανογραφικό τους έως και αύριο Δευτέρα 20 Ιουλίου. Κατόπιν η ειδική εφαρμογή θα κλείσει και θα αρχίσουν ο έλεγχος και η επεξεργασία των προτιμήσεων των υποψηφίων. Οι αναμένεται να ανακοινωθούν το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

 

Με πληροφορίες από την

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025