: Οι αξιωματικοί του Λιμενικού, ως νέα σχολή, τράβηξαν το ενδιαφέρον των φετινών υποψηφίων για τα ΑΕΙ. Ο λόγος προφανής: η εξασφαλισμένη επαγγελματική αποκατάσταση.

Αλλωστε, ο ίδιος στόχος διατρέχει και φέτος την πλειονότητα των επιλογών των 18χρονων που διεκδίκησαν θέση στα ΑΕΙ. Αύξηση των προτιμήσεων παρατηρείται και στα παιδαγωγικά τμήματα, ενώ οι σχολές-προπύργια του ενδιαφέροντος (ιατρικές, νομικές, τμήματα πληροφορικής) παραμένουν ακλόνητες. Αντίθετα, τα νέα τμήματα που ίδρυσε ο τέως υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου δεν συγκέντρωσαν μεγάλο ενδιαφέρον, πλην εκείνων που βρίσκονται στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Ειδικότερα, χθες το υπουργείο Παιδείας δημοσιοποίησε τα στοιχεία που δείχνουν πώς δήλωσαν στο μηχανογραφικό δελτίο τους οι 88.578 υποψήφιοι από γενικά και επαγγελματικά λύκεια. Οι υποψήφιοι που εισάγονται στην πρώτη κατά σειρά προτίμησή τους σχολή είναι 18.664 σε σύνολο 80.696 επιτυχόντων, δηλαδή ποσοστό 23,13%. Ωστόσο, ακριβέστερη εικόνα των επιλογών των 18χρονων δείχνουν οι δηλώσεις όλων των υποψηφίων και όχι μόνο των επιτυχόντων. Από αυτές προκύπτουν, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

• Η Ιατρική Αθηνών ήταν ο πρώτος στόχος από τους περισσότερους υποψηφίους (2.457) και ακολούθησαν η Νομική Αθηνών (1.791), η σχολή Η/Υ ΕΜΠ (1.619), η Ψυχολογίας Αθήνας (1.495) και η Ιατρική ΑΠΘ (1.316).

• Από τα νέα τμήματα, τις περισσότερες πρώτες προτιμήσεις συγκέντρωσαν το Ψυχολογίας Ιωαννίνων (417), κάτι που εξηγείται από το υψηλό για τα τμήματα ψυχολογίας, και η Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων του Λιμενικού Σώματος (334).

• Ωστόσο, τα παιδαγωγικά τμήματα, καθώς μπορούσαν να τα διεκδικήσουν οι υποψήφιοι και από τα τέσσερα επιστημονικά πεδία, δηλώθηκαν από τους περισσότερους, ανεξαρτήτως κατάταξης. Πρώτο ήταν το Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης ΑΠΘ με 19.999 δηλώσεις και ακολούθησαν των Ιωαννίνων (19.479) και του Βόλου (18.692). Η συγκέντρωση των υποψηφίων στα παιδαγωγικά αποδίδεται από το υπουργείο Παιδείας και στις πρόσφατες διακηρύξεις περί διορισμών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Κάτι που, εάν ισχύει, είναι μετέωρο, αφού οι διορισμοί θα γίνουν πριν αποφοιτήσουν οι φετινοί εισακτέοι.

• Ωστόσο, παρατηρείται ένα παράδοξο: Παρότι πολλοί δήλωσαν τα παιδαγωγικά, δεν τα είχαν αρκετοί ως πρώτο στόχο. Ενδεικτικά, τη μεγαλύτερη μείωση του αριθμού των πρώτων προτιμήσεων σε σχέση με το 2018 έχει το Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία Δυτικής Αττικής (-471).

• Τη μεγαλύτερη αύξηση σε σύγκριση με το 2018 είχε το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Παν. Μακεδονίας, επειδή δόθηκε η δυνατότητα να διεκδικήσουν θέση σε αυτό υποψήφιοι από περισσότερα του ενός πεδία.

Τέλος, χθες, η υπουργός Νίκη σε δηλώσεις της επανέλαβε τον προβληματισμό της για τις πολύ χαμηλές επιδόσεις εισακτέων και την απόφαση για θέσπιση βάσης εισαγωγής, καθώς και την απόφαση για κατάργηση των «αιωνίων» φοιτητών, σύμφωνα με την Καθημερινή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025