: Ανακοινώθηκαν το πρωί της Τρίτης οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, βάζοντας τέλος στην αγωνία των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων 2019. Όπως διαπιστώνεται, σε μερικές σχολές η βάση εισαγωγής είναι κάτω του δέκα.

Πιο συγκεκριμένα, στα 9.747 είναι η βάση εισαγωγής στο νέο τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Την ίδια ώρα στο τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας της Κομοτηνής η βάση εισαγωγής είναι λίγο πάνω από το 10, στα 10.289 μόρια, με πτώση 1.611 μόρια.

Με βάση κάτω του δέκα εισήχθησαν και οι τελευταίοι στο Μαθηματικό της Σάμου, η βάση του οποίου φέτος κατρακύλησε κατά 2.587 μόρια, στα 7.501.

Υψηλές διατηρήθηκαν οι βάσεις στις περιζήτητες λόγω επαγγελματικής αποκατάστασης σχολές της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, με 18.241 μόρια (άνοδο 118 μόρια) για την Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας.

Στις σχολές και τα τμήματα της ΑΣΟΕΕ, του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας οι βάσεις διατηρήθηκαν στα περσινά επίπεδα ή και ανέβηκαν κατά περίπτωση, όπως στο τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας με 17.959 (άνοδος 659 μόρια) και το τμήμα Πληροφορικής με βάση 16.433 μόρια και άνοδο 458.

Εξάλλου, όπως τόνισε η αρμόδια υπουργός, Νίκη Κεραμέως, κι όπως φαίνεται από τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, οι βάσεις έχουν κινηθεί καθοδικά.

 

Πού μπορείτε να δείτε τα σας

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορηθούν για τα αποτελέσματα τους μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου πληκτρολογώντας:

α) τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και

β) τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα – Πατρώνυμο – Μητρώνυμο).

Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα αποστάλθηκαν ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να προωθηθούν στα σχολεία ευθύνης τους για να εκτυπωθούν καταστάσεις των επιτυχόντων που θα αναρτηθούν στα Λύκεια το μεσημέρι.

Επίσης, σήμερα ανακοινώθηκαν και τα αποτελέσματα των εισαγόμενων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών (Αποφοίτων Λυκείων εκτός Ε.Ε.) και των αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων Κρατών-Μελών της Ε.Ε. Τα αποτελέσματα αυτά είναι ανηρτημένα στην ίδια πλατφόρμα, των αποτελεσμάτων των εξετάσεων για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Κεραμέως: Οι κινούνται καθοδικά

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη , δήλωσε σήμερα στον ΣΚΑΪ ότι οι βάσεις κινούνται καθοδικά, με εξαίρεση κάποιες σχολές κυρίως οικονομικές σε μεγάλες περιφέρειες.

«Οι στις σχολές που προστέθηκαν -130 νέα τμήματα- κινούνται λίγο – πολύ στα ίδια επίπεδα» είπε η κ. Κεραμέως, εξηγώντας παράλληλα πως η πτώση στις νομικές σχολές κυμαίνεται στα 100 με 200 μόρια, στις ιατρικές σχολές στα 200 με 300 μόρια, οι πολυτεχνικές σχολές στα 300 με 800 μόρια, οι παιδαγωγικές στα 600 μόρια, οι μαθηματικές στα 500 με 1.000 μόρια.

Άνοδο σημειώνουν οι σχολές πληροφορικής περίπου στα 400 μόρια, καθώς και οι οικονομικές και αστυνομικές σχολές.

Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, τα στοιχεία αφορούν 104.000 υποψήφιους εκ των οποίων 80.000 εισάγονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μάλιστα, όπως φαίνεται από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ίδια, το 23% των υποψηφίων εισάγεται στη σχολή της πρώτης προτίμησής τους.

Μάλιστα, οι γυναίκες έχουν και πάλι την πρωτιά, καθώς σημειώνουν επιτυχία 53,48% και οι άνδρες ακολουθούν με 46%.

«Υπάρχουν τρεις βασικοί παράγοντες που διαμορφώνουν τις βάσεις. Το πρώτο είναι ο αριθμός των εισακτέων. Φέτος υπάρχει μία αύξηση κατά περίπου 3.200 θέσεις. Ο δεύτερος παράγοντας είναι οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων οι οποίες φέτος κινήθηκαν πτωτικά. Και ο τρίτος είναι οι προτιμήσεις των υποψηφίων που είναι λίγο πολύ οι ίδιες σε σχέση με πέρσι. Άρα ο κύριος λόγος για την πτωτική τάση είναι οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων», ανέφερε η υπουργός Παιδείας.

Την ίδια ώρα, η κ. Κεραμέως τόνισε πως οι υποψήφιοι που είναι κάτω από τη βάση στα γενικά λύκεια ξεπερνούν το 25% ενώ στα επαγγελματικά λύκεια, το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 40%.

«Έχουμε πει ότι αν θέλετε πρόθεση της κυβέρνησης είναι να θεσμοθετήσει μία ελάχιστη βάση εισαγωγής. Αυτό που έχουμε προτείνει και θα θέσουμε είναι να ορίσει η πολιτεία μία ελάχιστη βάση εισαγωγής και κάθε ίδρυμα να έχει την δυνατότητα να ορίσει την δική του βάση πάνω από αυτή την βάση», σημείωσε η Νίκη Κεραμέως.