:  ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ – Η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση των – Πότε θα ανακοινωθούν – Με 19.000 μέχρι 2.800 η εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση των από το υπουργείο Παιδείας ξεκίνησε, την ώρα που οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τα μόρια των σχολών συνεχίζονται. Μπορεί η ημερομηνία να μην έχει καθοριστεί ακόμα, ωστόσο, παραδοσιακά, οι βάσεις ανακοινώνονται στις αρχές του τρίτου δεκαημέρου του Αυγούστου.

Όπως όλα δείχνουν, η Ιατρική Αθηνών θα απολέσει το ψυχολογικό της όριο των 19.000 . Για την εισαγωγή στην πλέον περιζήτητη σχολή των ΑΕΙ φέτος θα χρειαστούν 18.960 μόρια.

Σύμφωνα με  δημοσιεύμα της εφημερίδας «Η Καθημερινή», ο μεγάλος «αντίζηλός» της, το Τμήμα Η/Υ του ΕΜΠ, θα βρεθεί στα 18.300 μόρια, «κινδυνεύοντας» από τη Νομική Αθηνών, η βάση της οποίας θα κινηθεί προς τα 18.250 μόρια. Στον αντίποδα, οι βάσεις των ΤΕΙ θα κάνουν βαθμολογικές «βουτιές» ακόμη και 1.000 μορίων και πάνω.

Το βαθμολογικό κατώφλι για τα πανεπιστήμια εκτιμάται ότι θα βρεθεί στα 6.850 μόρια και για τα ΤΕΙ στα 2.800 μόρια (για τμήματα για την εισαγωγή στα οποία δεν απαιτείται εξέταση σε ειδικό μάθημα).

Σύμφωνα με τον μαθηματικό – αναλυτή, Στράτο Στρατηγάκη, φέτος ισχύουν νέα δεδομένα που ανατρέπουν το τοπίο σε σύγκριση με το 2017.

Συγκεκριμένα, υπάρχει αύξηση των θέσεων των εισακτέων (κατά 3.966 θέσεις, συνολικά 74.692), μέρος της οποίων θα δοθεί στους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων.

Επίσης, τα παιδαγωγικά τμήματα εντάχθηκαν σε όλα τα επιστημονικά πεδία, κάτι που θα αυξήσει τη ζήτηση γι’ αυτές τις σχολές και αντίστοιχα τις βάσεις τους έως και 2.000 μόρια.

Τρίτο νέο δεδομένο αποτελεί η λειτουργία του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά.

Τα πρώτα στοιχεία της σύγκρισης των φετινών με τα περυσινά στατιστικά των βαθμών πρόσβασης των υποψηφίων οδηγούν στην εκτίμηση ότι οι των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι ή ελαφρώς ανοδικά, η πτώση στα πολυτεχνεία και τις σχολές θετικών επιστημών θα είναι αισθητή, ενώ ελαφρά πτώση προβλέπεται για τις σχολές επιστημών υγείας και άνοδος στα οικονομικά τμήματα.

Δείτε τις όπως δημοσιεύτηκαν από την εφημερίδα Καθημερινή

Σύμφωνα με τον Στράτο Στρατηγάκη Μαθηματικό – Ερευνητή στις η εκτίμηση είχε ιδιαίτερες δυσκολίες, αφού νέα δεδομένα δεν επιτρέπουν να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Τα νέα δεδομένα είναι:

1. Η αύξηση των θέσεων των εισακτέων, που ένα μέρος της αύξησης απορροφούν οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ.

2. Η ένταξη των παιδαγωγικών τμημάτων σε όλα τα επιστημονικά πεδία, που, λογικά, θα αυξήσει τη ζήτηση γι’ αυτές τις σχολές. Η αύξηση της ζήτησης δείχνει άνοδο των βάσεων, χωρίς, όμως, να είναι δυνατή η ποσοτικοποίηση της αύξησης. Θεωρήστε ενδεικτική την άνοδο, που πιθανόν να είναι μεγάλη.

3. Η δημιουργία του , από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, αναμένεται να αυξήσει τη ζήτηση. Σημαντικός παράγοντας εδώ είναι η ενημέρωση που είχαν ή δεν είχαν οι υποψήφιοι σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, που παραμένουν ίδια με των ΤΕΙ. Ειδικά για τους μηχανικούς οι τετραετείς σπουδές βάζουν τους αποφοίτους τους σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με τους αποφοίτους των πολυτεχνικών σχολών. Αν το γνωρίζουν οι υποψήφιοι δήλωσαν τις σχολές με διαφορετικό τρόπο από τη δήλωση που θα έκαναν αν δεν γνώριζαν αυτή την πληροφορία. Η ενημέρωση των υποψηφίων καθορίζει τη ζήτηση και αυτή με τη σειρά της καθορίζει τις βάσεις. Είναι αδύνατο να εκτιμηθεί το εύρος της ενημέρωσης των υποψηφίων.

Κάθε χρόνο οι προτιμήσεις των υποψηφίων μεταβάλλονται και δεν υπάρχουν στοιχεία για τις επιλογές των υποψηφίων κατά τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών τους. Αυτά ανακοινώνονται μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων εισαγωγής. Οι μεταβολές στις προτιμήσεις είναι υπεύθυνες για τις αποκλίσεις στην εκτίμηση της διαμόρφωσης των .

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025