Μια γενική εικόνα πτώσης των , που θα είναι όμως εμφανής κυρίως στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο των Θετικών Επιστημών (Πολυτεχνικές, Φυσικομαθηματικά) και στο 3ο των επιστημών Υγείας (Ιατρικές), δείχνουν τα χθεσινά βαθμολογικά στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Παιδείας, τερματίζοντας την αγωνία για χιλιάδες νέους και νέες που διαγωνίστηκαν φέτος για την είσοδό τους σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Σύμφωνα με Τα Νέα στα παραπάνω προστέθηκε η χθεσινή νέα παρέμβαση του , ο οποίος επανέλαβε από τη Βουλή την «προεκλογικού τύπου» εξαγγελία του ότι μετά την ολοκλήρωση της φετινής εξεταστικής διαδικασίας θα ακολουθήσει η ανακοίνωση ενός και το άνοιγμα των πανεπιστημίων. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες, λοιπόν, οι για τις περίφημες Ιατρικές Σχολές, συναρτώμενες με τις επιδόσεις των υποψηφίων στη Βιολογία, τη Χημεία αλλά και τη Φυσική, αναμένεται ότι φέτος θα πέσουν (λιγότερο στα αστικά κέντρα), αλλά μέχρι και 300 μόρια στην Αλεξανδρούπολη.

Η φετινή χρονιά ωστόσο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «επιστροφή των δασκάλων», καθώς σε όλα τα Παιδαγωγικά Τμήματα της χώρας αναμένεται θεαματική αύξηση των βάσεων, που στην επαρχία μπορεί και να φτάσει τα 3.000 μόρια.

Η κίνηση των αναμένεται «πολύχρωμη». Οσο στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο και στο 3ο οι κινούνται προς τα κάτω τόσο στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο των ανθρωπιστικών σπουδών αναμένεται να δούμε μια εικόνα σταθερότητας και ίσως μια οριακή άνοδο στα μεσαία τμήματά του. Σταθερή θα είναι η εικόνα φέτος και στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο και τις επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής, όπου εάν υπάρξουν μικρές μεταβολές, αυτές θα είναι προς τα κάτω.
Φέτος, ωστόσο, ανατροπές μπορεί να υπάρξουν και από την παρουσία στο Δελτίο των υποψηφίων του νεοσύστατου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, για το οποίο όμως δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με τις προτιμήσεις των υποψηφίων.

Εχει ήδη επισημανθεί ότι για πρώτη φορά φέτος η Αττική μένει χωρίς σχολές ΤΕΙ, καθώς αυτές απορροφήθηκαν από το νεοσύστατο πανεπιστήμιο. Ετσι, όπως αναφέρει ο αναλυτής και διευθυντής των φροντιστηρίων Ομόκεντρο Αντώνης Φλωρόπουλος, φέτος η κίνηση των βάσεων αναμένεται ότι θα περιέχει:
* Σταθερότητα ή μικρή αύξηση των βάσεων στις μεσαίες σχολές του 1ου Επιστημονικού Πεδίου. Στις σχολές του Πεδίου φέτος είχαμε 1.000 λιγότερους υποψηφίους από πέρυσι.
* Σημαντική μείωση στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο στις υψηλόβαθμες σχολές, μικρότερη όμως στις μεσαίες και χαμηλές.
* Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο, πτώση μεγαλύτερη στις υψηλόβαθμες σχολές, ενώ στις μεσαίες θα σημειωθούν μικρότερες μειώσεις.
* Τέλος, το 4ο Επιστημονικό Πεδίο σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής κινείται στα περσινά επίπεδα με αποκλίσεις προς τα κάτω. Σε όλα τα Παιδαγωγικά Τμήματα, όπως ήδη επισημάνθηκε, η βάση θα εκτοξευθεί – σε πολλά από αυτά μάλιστα θα προσεγγίσει και τα 3.000 μόρια.
Πάντως στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της φετινής διαδικασίας ήταν ότι εγκαινιάστηκε ένα νέο σύστημα θεματοδότησης με ερωτήματα που απαιτούσαν κριτική ικανότητα ώστε να ξεχωρίσουν οι αριστούχοι, που φέτος είναι λιγότεροι απ’ ό,τι πέρυσι. Υπήρχαν όμως και θέματα που δεν ήταν απαγορευτικά για τους μέτριους υποψηφίους, οι οποίοι έκαναν σοβαρή προσπάθεια. Ειδικότερα στα Μαθηματικά, για πρώτη φορά και μάλιστα πολύ σωστά, μερικά θέματα απαιτούσαν και γνώσεις από προηγούμενες τάξεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ήταν εκτός ύλης, αφού το χαρακτηριστικό των Μαθηματικών είναι η συνέχεια.

Κάτω από τη βάση. Στη Νεοελληνική Γλώσσα υπήρχε ένα ποσοστό 15,75% των υποψηφίων με βαθμολογίες κάτω από τη βάση, στη Βιολογία Γενικής Παιδείας 59,33% και στα μαθήματα Προσανατολισμού, Αρχαία Ελληνικά 36,59%, στα Λατινικά 29,10%, στην Ιστορία 46,2%, στη Βιολογία 31,43%, στα Μαθηματικά 69,62%, στη Φυσική 39,78%, στη Χημεία 26,25%, στην Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον 50,46% και στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας 35,37%

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025