– Με την εξέταση των ειδικών μαθημάτων συνεχίζονται οι για τους φετινούς υποψηφίους καθώς  έπεσε η αυλαία του βασικού σκέλους με το μάθημα της Βιολογίας της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Γενικής Παιδείας. Σήμερα Πέμπτη ολοκληρώθηκαν οι και για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ, οι οποίοι εξετάζονται στην Οικοδομική, τα Ψηφιακά Συστήματα, Στοιχεία Ψύξης – Κλιματισμού, Αρχές Επεξεργασίας Τροφίμων και Ποτών.

Οι εξετάσεις για εκείνους που έχουν δηλώσει εξέταση σε ένα ή περισσότερα ειδικά μαθήματα θα διεξαχθούν από την Παρασκευή 22 έως το Σάββατο 30 Ιουνίου.

Μείωση των

Με γρήγορους ρυθμούς προχωρά η βαθμολόγηση των γραπτών προκειμένου να ανακοινωθούν το συντομότερο δυνατόν οι βαθμολογίες των υποψηφίων. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Παιδείας, αρχές Ιουλίου αναμένεται να ανοίξει η πύλη για τη συμπλήρωση του , ενώ παραδοσιακά οι βάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν τέλη Αυγούστου.

Εν αναμονή των βαθμολογικών στοιχείων, οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για μείωση των βάσεων τόσο στο Λεκανοπέδιο όσο και στην Περιφέρεια. Σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό αναλυτή Χρήστο Κάτσικα, “φέτος δεν έχουμε μια τέτοια διαφορά στον βαθμό ευκολίας των θεμάτων που να μπορούμε να πούμε ότι επηρεάζονται δραματικά τα πράγματα. Για παράδειγμα, τα θέματα των Μαθηματικών ήταν ευκολότερα φέτος, σε αντίθεση με αυτά της Φυσικής που ήταν δυσκολότερα από πέρυσι”. Ωστόσο παράγοντες όπως η αύξηση του αριθμού εισακτέων, η αύξηση του ποσοστού εισαγωγής αποφοίτων των ΕΠΑΛ και η ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής αναμένεται να “σπρώξουν” προς τα κάτω τις βάσεις.

Όπως εξηγεί ο κ. Κάτσικας, “όσοι υποψήφιοι θα ήθελαν να μπουν σε ένα τμήμα της Περιφέρειας, τώρα θα μπορούν να επιλέξουν το Πανεπιστήμιο Δυτ. Αττικής. Επομένως, αυξάνεται ‘η πίτα’ στο Λεκανοπέδιο, ενώ πολλά τμήματα της Περιφέρειας ενδέχεται να μην έχουν την ίδια ζήτηση, με αποτέλεσμα τη μείωση των βάσεων”.

Τέλος, η κατάργηση του ξεχωριστού πεδίου των Παιδαγωγικών αναμένεται να οδηγήσει σε νομοτελειακή αύξηση της ζήτησης των συγκεκριμένων σχολών.

Απαιτητική η Βιολογία κατεύθυνσης

Κρίσιμη ήταν η εξέταση του χθεσινού μαθήματος της Βιολογίας κατεύθυνσης καθώς είχε αυξημένο συντελεστή για τις σχολές του 3ου επιστημονικού πεδίου των Επιστημών Υγείας (Ιατρικές, Οδοντιατρικές, Φαρμακευτικές) αλλά για τους υποψηφίους των άλλων ομάδων προσανατολισμού που με την εξέταση του μαθήματος Γενικής Παιδείας ήθελαν να “ξεκλειδώσουν” το 3ο πεδίο.

Απαιτητικά και για καλά διαβασμένους υποψηφίους ήταν τα θέματα της Βιολογίας της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών. Σε γενικές γραμμές τα θέματα ήταν στα ίδια επίπεδα δυσκολίας σε σχέση με πέρυσι. Υπενθυμίζεται ωστόσο πως έτσι κι αλλιώς τα τρία τελευταία χρόνια οι απαιτήσεις του μαθήματος έχουν αυξηθεί ως αποτέλεσμα των αλλαγών που έχουν επέλθει στα επιστημονικά πεδία και στις επιλογές των μαθημάτων. Τα ζητούμενα απαιτούσαν βαθιά γνώση του αντικειμένου και κριτική σκέψη, όπως επισημαίνει στην «Αυγή» ο καθηγητής Βιολογίας από το Φροντιστήριο “Ανοδικό” Θάνος Κομιανός. “Ακόμα και στο Α θέμα χρειαζόταν μεγάλη προσοχή και κατανόηση της ύλης σε βάθος.

Απαιτητικό ήταν και το θέμα Γ2 που απευθυνόταν σε μαθητές με βαθύτερη γνώση της Βιολογίας, αλλά και το Δ θέμα που αφορούσε συνδυαστικές περιπτώσεις και απαντήσεις”, εξηγεί.

Στον αντίποδα, τα θέματα της Βιολογίας Γενικής Παιδείας ήταν απλά, με εύκολες ασκήσεις πολλαπλής επιλογής και απλή θεωρία, ενώ οι ασκήσεις (η μία με διάγραμμα) δεν παρουσίασαν καμία δυσκολία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025