: Πολύ καλές οι επιδόσεις των υποψηφίων από τα ΕΠΑΛ. Στα ύψη οι των πανεπιστημιακών τμημάτων τα οποία διεκδίκησαν φέτος για πρώτη φορά

 

Η μεγάλη πτώση των στις δημοφιλείς σχολές και τμήματα του 5ου Επιστημονικού Πεδίου (Οικονομικά, Πληροφορικές, Διοίκηση), καθώς και η εκρηκτική άνοδος των βάσεων στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο των Επιστημών Εκπαίδευσης χαρακτηρίζουν τη φετινή διαδικασία των Πανελλαδικών εξετάσεων. Στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ η βάση έπεσε κατά 1.352 μόρια, ενώ αντίστοιχη ήταν η εικόνα στα Οικονομικά τμήματα του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Από την άλλη, τα Παιδαγωγικά ενισχύθηκαν ως και 1.500 μόρια σε Γιάννενα, Ρέθυμνο και Φλώρινα. Λιγότερο ανοδικά κινήθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, «κερδίζοντας» 245 και 553 μόρια αντιστοίχως.

Οι Νομικές ενισχύθηκαν ελαφρώς, με εξαίρεση τη Νομική Αθήνας, που έχασε 30 μόρια, ενώ οι περιζήτητες σχολές του 2ου Επιστημονικού Πεδίου, όπως Ηλεκτρολόγοι, Μηχανολόγοι, Πολιτικοί και Χημικοί Μηχανικοί, έχασαν από 200 ώς 600 μόρια, ενώ οι Ιατρικές ανέβηκαν μέχρι 80 μόρια.

Οι βάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ανακοινώθηκαν χθες το πρωί και αναρτήθηκαν στα σχολεία όλης της χώρας αλλά και στον ιστότοπο του υπουργείου Παιδείας. Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί και η ηλεκτρονική διαδικασία εγγραφών στις σχολές και στα τμήματα των νέων φοιτητών, ώστε να προχωρήσει εξίσου σύντομα και η διαδικασία των μετεγγραφών.

Να σημειωθεί ότι η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού καθώς στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Κρήτης θα οριστεί και θα ανακοινωθεί από τις ίδιες τις σχολές.

Φέτος, 74.511 νέοι απόφοιτοι πήραν το εισιτήριο για τη φοιτητική ζωή. Πέρυσι ήταν λιγότεροι κατά 1.500. Για ακόμη μια χρονιά τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ θα δεχθούν πολύ μεγαλύτερο αριθμό φοιτητών από εκείνον που κρίνουν ότι μπορούν να «αντέξουν». Εξάλλου, τα πανεπιστήμια είχαν ζητήσει 29.915 φοιτητές και τα ΤΕΙ μόλις 19.710.

Να σημειωθεί ότι ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων για επιλογή φέτος ανήλθε σε 106.464, εκ των οποίων 93.742 με τις διαδικασίες των Γενικών Λυκείων και 12.722 με τις διαδικασίες των Επαγγελματικών Λυκείων, ενώ πέρυσι ο αντίστοιχος συνολικός αριθμός υποψηφίων ήταν 105.548. Αυτό σημαίνει ότι 7 στους 10 απόφοιτοι κατάφεραν να μπουν σε κάποια σχολή ή τμήμα. Όμως, παρατηρείται ότι μόλις το 10% εξ αυτών κάθε χρόνο πετυχαίνει την πρώτη του επιλογή.

Πάντως, ανεξαρτήτως σειράς προτίμησης, οι υποψήφιοι δήλωσαν με μεγαλύτερη συχνότητα στα μηχανογραφικά δελτία τους τα Τμήματα ΤΕΙ Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας στην Καστοριά και το Αργοστόλι, το Τμήμα Φωτογραφίας στο ΤΕΙ Αθήνας, τα Τμήματα ΤΕΙ Τεχνολογίας Τροφίμων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Καρδίτσα, τα πανεπιστημιακά Τμήματα Χημείας σε όλη τη χώρα, καθώς και τα Τμήματα Δημόσιας Διοίκησης και Κοινωνιολογίας στο Πάντειο. Χαρακτηριστικά, πάνω από 13.300 νέοι είχαν μέσα στις επιλογές τους το Τμήμα Ψηφιακών Μέσων στην Καστοριά, ενώ πάνω από 12.200 το Τμήμα Φωτογραφίας στο ΤΕΙ Αθήνας.

Η πορεία των φετινών

Οι αριστούχοι φέτος ήταν λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι, ενώ ήταν περισσότεροι όσοι έγραψαν κάτω από τα 10.000 μόρια ανεξαρτήτως της Ομάδας Προσανατολισμού στα μαθήματα της οποίας εξετάστηκαν. Χαρακτηριστικά, μεταξύ των υποψηφίων που επέλεξαν να εξεταστούν μόνο στα τέσσερα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού της οποίας τα μαθήματα παρακολουθούσαν, τρεις στους δέκα σε Ανθρωπιστικές και Θετικές Σπουδές βρέθηκαν κάτω από τη βάση.

Πάνω τα Παιδαγωγικά

Για τα Παιδαγωγικά, φέτος άριστα έγραψαν 29 υποψήφιοι από τις Ανθρωπιστικές Σπουδές, 5 υποψήφιοι από τις Θετικές Σπουδές και κανείς υποψήφιος από τις Σπουδές Οικονομίας και Πληροφορικής. Κάτω από τη βάση για τις ίδιες σχολές έγραψε το 48%, το 45% και το 44% των υποψηφίων αντίστοιχα από κάθε Ομάδα Προσανατολισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση του αριθμού των υποψηφίων και από τις τρεις Ομάδες Προσανατολισμού που επέλεξαν είτε Ιστορία Γενικής Παιδείας (από Θετικές Σπουδές και Σπουδές Οικονομίας και Πληροφορικής) είτε Μαθηματικά Γενικής Παιδείας, προκειμένου να διεκδικήσουν μια θέση στις Παιδαγωγικές Σχολές του 4ου επιστημονικού πεδίου, ήταν θεαματική – της τάξεως του 77,43%. Πέρυσι είχαν δηλώσει αντιστοίχως 9.832 παιδιά, φέτος 17.445.

Τα Παιδαγωγικά βρέθηκαν πέρυσι κάτω από τα 14.500 μόρια, ενώ εννέα τμήματα βρέθηκαν κάτω από τη βάση. Φέτος, όμως, το Παιδαγωγικό της Αθήνας έφτασε τα 14.915 μόρια, της Θεσσαλονίκης τα 14.148, το Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Βόλου τα 14.557. Εκρηκτική ήταν η άνοδος σε Αλεξανδρούπολη, Φλώρινα, Γιάννενα και Ρέθυμνο τόσο για τα τμήματα των δασκάλων, όσο και για των νηπιαγωγών.

Από το 2018, τα Παιδαγωγικά τμήματα θα μπορούν να διεκδικήσουν όλοι οι υποψήφιοι, αφού δεν θα συνιστούν πλέον ξεχωριστό Επιστημονικό Πεδίο επιλογής, αλλά αντίθετα θα ενταχθούν ως επιλεγόμενα τμήματα στα εναπομείναντα τέσσερα πεδία.

Κάτω Οικονομικά και Πληροφορική

Οι αριστούχοι υποψήφιοι για τις σχολές του 5ου επιστημονικού πεδίου (Πληροφορική, Οικονομικά, Διοίκηση) ανήλθαν μόλις στο 0,6% φέτος. Υποχώρησαν έτσι ώς και 1.350 μόρια οι βάσεις στα δημοφιλή τμήματα και σχολές, όπως το Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, αλλά και του ΟΠΑ, στα 12.738 και 14.943 μόρια αντίστοιχα. Το Οικονομικό της Θεσσαλονίκης (ΠΑΜΑΚ) έπεσε στα 13.391 μόρια και του Πειραιά στα 13.167. Το Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του Πειραιά έφτασε στα 15.133 μόρια, από 16.086 πέρυσι, παρά τις καλύτερες επιδόσεις των υποψηφίων στην Αγγλική Γλώσσα.

Τα νεοεισαχθέντα στα μηχανογραφικά Τμήματα Τουριστικών Σπουδών σε Χίο και Πειραιά δεν σημείωσαν ιδιαίτερα υψηλές βάσεις.

Σταθερές οι Ιατρικές

Μικρή άνοδος ώς και 80 μόρια καταγράφηκε στις Ιατρικές σχολές της χώρες. Το ίδιο ίσχυσε και βάσεις στις σχολές Οδοντιατρικής, Φαρμακευτικής, Κτηνιατρικής και Βιολογίας και όχι μόνο στα κεντρικά ιδρύματα. Μικρή μείωση υπήρξε σε δημοφιλή τμήματα του πεδίου Επιστημών Υγείας των ΤΕΙ.

Ειδικότερα, η Ιατρική Αθήνας απέκτησε βάση στα 19.143 μόρια, της Θεσσαλονίκης στα 19.046, ενώ η Στρατιωτική Ιατρική στα 19.141. Πάνω από τα 18.600 μόρια «έκλεισαν» οι Οδοντιατρικές. Η βάση της Νοσηλευτικής του ΤΕΙ Αθήνας διαμορφώθηκε στα 14.990 μόρια, ενώ της Μαιευτικής έπεσε στα 15.950.

Μικρή πτώση για τη Νομική Αθήνας

Στο μεταξύ, από 18.000-20.000 μόρια έγραψε μόλις το 4% των υποψηφίων για τις Νομικές Σχολές, τις Φιλολογίες, τα τμήματα Ψυχολογίας και τα τμήματα Δημοσιογραφίας (οι τελευταίοι βαθμολογούνται και σε μία ξένη γλώσσα). Στο 4% ήταν οι αντίστοιχοι αριστούχοι και το 2016, όμως πέρυσι ο αριθμός των υποψηφίων για το 1ο επιστημονικό πεδίο ήταν κατά 2.000 μικρότερος. Ωστόσο, η μείωση του αριθμού των εισακτέων οδήγησε σε μικρή άνοδο τις υψηλόβαθμες σχολές, με εξαίρεση τη Νομική Αθήνας, που έχασε 30 μόρια και «έκλεισε» στα 18.199. Πέρυσι, η Νομική Αθήνας έφτασε τα 18.229 και η Νομική Θεσσαλονίκης τα 17.938, για να «κλείσει» φέτος ανοδικά στα 17.953. Η Νομική Κομοτηνής έχει φέτος βάση στα 17.515 μόρια.

Πολυτεχνικές Σχολές

Από τους 23.062 υποψηφίους που στόχευσαν φέτος στα Πολυτεχνεία, το 4% έγραψε άριστα σε σχέση με το 6% του 2016. Έτσι, το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών έπεσε στα 18.416 μόρια, ενώ πέρυσι είχε βάση στα 18.628 μόρια και αμέσως μετά το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ διαμορφώθηκε φέτος στα 18.164 μόρια από 18.467 πέρυσι. Αν και φέτος στο Ελεύθερο Σχέδιο διπλασιάστηκαν οι αριστούχοι, οι Αρχιτεκτονικές έπεσαν στα 19.377 μόρια στην Αθήνα, και στα 18.478 στη Θεσσαλονίκη.

Ξένες Φιλολογίες και ΜΜΕ

Η κατά 3.000 υποψήφιους αύξηση όσων φέτος εξετάστηκαν στο ειδικό μάθημα των Αγγλικών οδήγησε σε μικρή άνοδο των βάσεων στην Αγγλική Φιλολογία (19.995 σε Θεσσαλονίκη και 19.483 σε Αθήνα). Ανοδικά κινήθηκαν και οι βάσεις στις σχολές των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Επιτυχίες στα ΕΠΑΛ

Για πρώτη φορά φέτος οι υποψήφιοι των Επαγγελματικών Λυκείων είχαν τη δυνατότητα να πετύχουν την εισαγωγή τους και σε πανεπιστημιακά τμήματα ή σχολές, διεκδικώντας το 1% των θέσεων. Οι βάσεις για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ της περίπτωσης αυτής έφτασαν κυριολεκτικά στα ύψη. Οι Αρχιτεκτονικές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ξεπέρασαν τα 21.000 μόρια, τα 20.000 μόρια ξεπέρασαν τα Τμήματα Φυσικής Αγωγής σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ οι Ιατρικές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έφτασαν τα 18.970 και 18.720 μόρια αντίστοιχα. Από τα παραπάνω συνάγεται ότι ο ανταγωνισμός ήταν ιδιαίτερα υψηλός, ενώ «λύνεται» και η… απορία για το πόσο επαρκείς είναι οι γνώσεις των μαθητών στα ΕΠΑΛ. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος είχαν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν τμήματα και των Επιστημών Υγείας -κάτι που είχε καταργηθεί επί υπουργίας Κ. Αρβανιτόπουλου- πετυχαίνοντας εξαιρετικές επιδόσεις. Έτσι, η Νοσηλευτική στο ΤΕΙ Αθήνας έφτασε για τους υποψηφίους της επαγγελματικής εκπαίδευσης τα 15.275 μόρια, της Θεσσαλονίκης τα 15.175, ενώ η Φυσικοθεραπεία έφτασε στα 17.135 και 17.035 μόρια στα ΤΕΙ Αθήνας και Θεσσαλονίκης αντίστοιχα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025