ΒΑΣΕΙΣ 2017: Τα πρώτα συμπεράσματα για την πορεία που θα έχουν οι Βάσεις 2017 από τις Πανελλήνιες 2017, σύμφωνα με έμπειρους εκπαιδευτικούς δείχνουν μεγαλύτερη πτώση στις περιζήτητες σχολές του Πολυτεχνείου και των Οικονομικών Τμημάτων, διατήρηση των Ιατρικών Σχολών στο ύψος τους, αλλά με πτωτικές πιέσεις μετά τα δύσκολα θέματα σε σχέση με πέρσι στο μάθημα υψηλής βαρύτητας, τη Βιολογία Προσανατολισμού, και μικρές αυξομειώσεις στις Νομικές Σχολές.
Άνοδο επίσης και μάλιστα μεγάλη των βάσεων θα υπάρξει στα Παιδαγωγικά Τμήματα όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία των δηλώσεων των υποψηφίων για τα μαθήματα επιλογής στα οποία θέλησαν να εξεταστούν, είτε ανά ομάδα προσανατολισμού (στα Γενικά Λύκεια) ή ανά ειδικότητα (στα Επαγγελματικά Λύκεια). Η ευκολία των θεμάτων και η μεγάλη ζήτηση από πλευράς υποψηφίων αναμένεται να υπερκεράσουν την περσινή “βουτιά” των βάσεων.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΒΑΣΕΙΣ 2017
Ειδικότερα, ο αριθμός όσων υποψηφίων από τις Ανθρωπιστικές Σπουδές επέλεξαν να ανοίξουν τα Παιδαγωγικά, εξεταζόμενοι στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας, ήταν 11.221, ενώ το 2016 ήταν 5.669. Στην πράξη, δηλαδή, οι υποψήφιοι διπλασιάστηκαν.
Από τις Θετικές Σπουδές ή τις Σπουδές Οικονομίας και Πληροφορικής, παρατηρούμε εξίσου ότι ο αριθμός των υποψηφίων που εξετάστηκαν στην Ιστορία Γενικής Παιδείας για να έχουν πρόσβαση στα Παιδαγωγικά αυξήθηκε. Η αύξηση είναι χαρακτηριστική αν συνυπολογιστεί ότι δεν είναι συχνοί τέτοιοι συνδυασμοί στα μαθήματα επιλογής.
Αύξηση καταγράφει και ο αριθμός των υποψηφίων που επέλεξαν να εξεταστούν στη Βιολογία Γενικής Παιδείας για να ανοίξουν παραϊατρικά τμήματα – είτε από τις Ανθρωπιστικές Σπουδές, είτε από τις Σπουδές Οικονομίας και Πληροφορικής. Ωστόσο, η αύξηση δεν είναι τόσο μεγάλη και δικαιολογείται βάσει της συνολικότερης αύξησης του αριθμού των υποψηφίων στις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις.
Στις Ιατρικές Σχολές, για τις οποίες διαγωνίζονται οι υποψήφιοι των Θετικών Σπουδών εξεταζόμενοι σε Φυσική και Χημεία, η δυσκολία των θεμάτων υπήρξε διαβαθμισμένη. Καθοριστικός παράγοντας, έτσι, για την εξέλιξη των βάσεων θα είναι τόσο οι επιδόσεις τους στη Βιολογία, όσο και η μεγάλη μείωση του αριθμού των εισακτέων στα αντίστοιχα τμήματα.
Ειδήσεις για αποτελέσματα πανελληνίων 2017
Η δυσκολία των Μαθηματικών αναμένεται να οδηγήσει σε πτώση τις σχολές του 5ου Επιστημονικού Πεδίου (Οικονομίας και Διοίκησης). Μαζί με τη μικρή αύξηση όσων επέλεξαν να εξεταστούν στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, ο ανταγωνισμός για μια θέση στις σχολές του πεδίου αυτού αναμένεται να ενταθεί.
Όσον αφορά το 1ο πεδίο των Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών, τόσο ο αριθμός των υποψηφίων βάσει των μαθημάτων επιλογής που διάλεξαν να εξεταστούν, όσο και η δυσκολία των θεμάτων, που ήταν διαβαθμισμένη και ικανοποιητική, δεν αναμένεται να προκαλέσουν μεγάλες διακυμάνσεις στις βάσεις. Παράγοντας κλειδί θα είναι ωστόσο η μείωση των εισακτέων που θα δεχθούν τα αντίστοιχα τμήματα – ενδεικτική μιας ενδεχόμενης ανόδου των βάσεων.
Τέλος, η ζήτηση για το 2ο πεδίο των Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών είναι αυξημένη οριακά, βάσει των προτιμήσεων των υποψηφίων, όμως και πάλι τα Μαθηματικά σε συνδυασμό με τη μεγάλη σε ορισμένες περιπτώσεις μείωση του αριθμού των εισακτέων αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για αυξομειώσεις στις βάσεις. Αυτές θα κριθούν από τον τρόπο με τον οποίο θα δηλώσουν σχολές οι υποψήφιοι.
Ειδικότερα στο μάθημα των Μαθηματικών στις Πανελλήνιες 2017 σημειώθηκε πανωλεθρία, που θα συμπαρασύρει σε πτώση στις Βάσεις 2017 στις σχολές των Θετικών Επιστημών, τα Πολυτεχνεία, τις σχολές Πληροφορικής και τις Οικονομικές Σχολές.
Τι δείχνει η βαθμολόγηση των πρώτων γραπτών
Οπως προκύπτει από τα εξεταστικά κέντρα που έχουν βαθμολογήσει τα Μαθηματικά, σε 1.500 γραπτά από Αθήνα και Θεσσαλονίκη μόνο 8 βαθμολογήθηκαν με άριστα, ενώ ποσοστό μεγαλύτερο του 50% βαθμολογήθηκε με βαθμό κάτω από 5. Εξάλλου, περίπου το 30% των εξεταζομένων κινήθηκε γύρω στο 10.
Σύμφωνα με στοιχεία από άλλο βαθμολογικό κέντρο, σε 1.000 γραπτά μόνο 5 βαθμολογήθηκαν με άριστα, ενώ ποσοστό 30% κινήθηκε γύρω στο 10 στα Μαθηματικά. Σε άλλο βαθμολογικό κέντρο, στο ίδιο μάθημα, σε 500 γραπτά μόνο ένα πήρε 80 και όλα τα υπόλοιπα κάτω από αυτή τη βαθμολογία.
Σύμφωνα με στοιχεία για τα μαθήματα Χημεία, Ανάπτυξη Εφαρμογών και Οικονομία, οι βαθμολογίες διαμορφώνονται χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι, με πολλά γραπτά να είναι κάτω από τη βάση.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ) Γιάννης Βαφειαδάκης, όπως αναφέρει αναμένεται πτώση των Μορίων 2017 στις περιζήτητες σχολές των Πολυτεχνείων, αλλά και στα Οικονομικά Τμήματα, σε κάποια από τα οποία η πτώση μπορεί να φτάσει και τα 1.000-1.500 μόρια, ενώ η πτωτική πορεία θα ξεκινήσει από τις σχολές όπου σημειώνονται υψηλές βαθμολογίες και θα είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι στις αποκαλούμενες μεσαίες.
Σε ό,τι αφορά τις Ιατρικές Σχολές και γενικότερα τις σχολές Υγείας, τα θέματα της Βιολογίας στα οποία εξετάστηκαν οι υποψήφιοι την περασμένη Παρασκευή κρίθηκαν δυσκολότερα από τα περσινά, οπότε θα σημειωθεί πτώση σαφώς μικρότερη από αυτήν στα Πολυτεχνεία. Επίσης η Χημεία, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, φαίνεται ότι δυσκόλεψε τους υποψηφίους.
Στις Νομικές και γενικότερα στα τμήματα των Ανθρωπιστικών Σπουδών οι Εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2017 αναμένεται να κινηθούν στα ίδια επίπεδα με τα περσινά με μικρές αυξομοιώσεις. Τα δυσκολότερα θέματα σε σχέση με πέρυσι στα Μαθηματικά και τα Αρχαία φαίνεται ότι επηρεάζουν περισσότερο τις Βάσεις 2017.
Εκτός από τον βαθμό δυσκολίας των θεμάτων, οι βάσεις 2017 θα καθοριστούν από τον αριθμό των υποψηφίων που θα δηλώσουν κάθε σχολή, αλλά και τη σειρά προτίμησης των τμημάτων στα μηχανογραφικά δελτία. Σημαντικός παράγοντας που θα καθορίσει το ύψος των βάσεων το 2017 είναι και ο αριθμός των εισακτέων στα δημοφιλή τμήματα, που φέτος με μικρές εξαιρέσεις, όπως οι σχολές του 4ου Επιστημονικού Πεδίου, Ιατρικές, Πολυτεχνικές και Οικονομικά, όπως και τα τμήματα της Νομικής, καταγράφουν πτώση.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΒΑΣΕΙΣ 2017
Μηχανογραφικό 2017: Πώς να συμπληρώσετε σωστά το δελτίο σας – Χρήσιμες λεπτομέρειες
Βάσεις 2017 – Αποτελέσματα Πανελληνίων 2017: Αγωνία για μια θέση
Βάσεις 2017: Νέες εκτιμήσεις – Τι συμβαίνει στο 1ο πεδίο