: Θα διατηρήσει η Ιατρική Σχολή Αθηνών το εμβληματικό της όριο, των 19.000 μορίων, και πόσο θα επηρεάσει την πτωτική τάση λόγω χειρότερων βαθμολογιών η φετινή μείωση των θέσεων στις ιατρικές σχολές; Η Ιατρική είναι φέτος η μόνη που διεκδικεί με αξιώσεις να ξεπεράσει τον πήχυ των 19.000 μορίων, καθώς ο άσπονδος φίλος της, η σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ, θεωρείται ότι θα μείνει πολύ μακριά, εξαιτίας των χειρότερων επιδόσεων στα Μαθηματικά Προσανατολισμού.

Εύλογα οι θα κινηθούν με αντίθετα πρόσημα σε σχέση με πέρυσι και αυτό θα παρατηρηθεί όχι μόνο μεταξύ των σχολών των πέντε διαφορετικών πεδίων αλλά και μεταξύ σχολών του ίδιου επιστημονικού πεδίου.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση των στα λύκεια της χώρας έκλεισε το πιο μεγάλο κεφάλαιο για τους φετινούς υποψηφίους για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι οποίοι πλέον αφού καταθέσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο έως και τις 14 Ιουλίου, πρέπει να αναμένουν την ανακοίνωση των στα τέλη Αυγούστου. Σύμφωνα με το υπουργείο, στις εξετάσεις μετείχαν 104.929 υποψήφιοι, εκ των οποίων 85.908 από τα γενικά λύκεια, έναντι 82.895 το 2016, και 19.021 υποψήφιοι από τα ΕΠΑΛ, έναντι 17.803 το 2016. Οι 104.929 υποψήφιοι θα διεκδικήσουν 70.726 θέσεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, χωρίς σε αυτές να περιλαμβάνονται οι θέσεις για τις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, καθώς και τις σχολές του εμπορικού ναυτικού.

Επιμέλεια

Η ανακοίνωση των για τις επιδόσεις των φετινών υποψηφίων θα επιτρέψει τη σύγκριση με τις περυσινές επιδόσεις και άρα ευκρινή συμπεράσματα για την τάση των . Πάντως, από τις έως τώρα πληροφορίες από τη βαθμολόγηση των γραπτών και τις εκτιμήσεις του εκπαιδευτικού- αναλυτή Στράτου Στρατηγάκη, προκύπτουν τα ακόλουθα πρώτα συμπεράσματα για την τάση των ανά επιστημονικό πεδίο:

• 1ο, ανθρωπιστικών, νομικών και κοινωνικών επιστημών: Φέτος, ο αριθμός των υποψηφίων είναι αυξημένος κατά 3.474, ενώ ο βαθμός δυσκολίας των θεμάτων σε Αρχαία και Ιστορία θεωρήθηκε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Ο συνδυασμός των δύο αυτών παραγόντων «δείχνει» διατήρηση των βάσεων εισαγωγής τόσο των υψηλόβαθμων σχολών (νομικές, ψυχολογίες) όσο και των μεσαίων (φιλολογικά τμήματα) στα ίδια επίπεδα. Ενδεικτικά, η Νομική Αθηνών πέρυσι ήταν στα 18.229 μόρια. Στις χαμηλόβαθμες σχολές του πεδίου η τάση θα εξαρτηθεί από το ποσοστό –δεν έχει γίνει γνωστό– των γραπτών κάτω από τη βάση σε Αρχαία και Ιστορία (μαθήματα υψηλής βαρύτητας). Θα υπάρξουν, δηλαδή, αυξομειώσεις των χαμηλόβαθμων .

• 2ο, θετικών και τεχνολογικών επιστημών (πολυτεχνεία, φυσικομαθηματικές κ.λπ.): Τα θέματα στα Μαθηματικά Προσανατολισμού δυσκόλεψαν ιδιαίτερα τους φετινούς υποψηφίους όπως φάνηκε και από τις επιδόσεις τελικά αρκετών αριστούχων. Συνεκτιμώντας την αύξηση του αριθμού των υποψηφίων σε σχέση με το 2016 αλλά και τη μείωση του αριθμού των εισακτέων, η τάση των θα είναι πτωτική για όλες τις σχολές του πεδίου, χωρίς να αποκλείεται η σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ να βρεθεί περί τα 18.500 μόρια (πέρυσι στα 18.628). Βεβαίως, λόγω της μείωσης των γραπτών πάνω από 18, θα καταγραφεί υπερσυγκέντρωση επιδόσεων στις μεσαίες βαθμολογικές κλίμακες.

• 3ο, υγείας: Οι μετριότερες σε σχέση με πέρυσι επιδόσεις στη Βιολογία Προσανατολισμού θα ισορροπήσουν την ανοδική πίεση που προκαλεί η μείωση των θέσεων στις ιατρικές σχολές. Αλλωστε, ετησίως έχει παρατηρηθεί ότι σε τόσο υψηλά επίπεδα –ενδεικτικά, η Ιατρική Αθηνών πέρυσι είχε βρεθεί στα 19.063– δεν μπορούν να υπάρξουν μεγάλες αυξομειώσεις. Στα παραϊατρικά ΤΕΙ οι βαθμολογίες ενισχύουν τις πτωτικές τάσεις, που θα περιορισθούν εξαιτίας της αύξησης του αριθμού των υποψηφίων ανθρωπιστικών σπουδών που θα τα επιλέξουν ενισχύοντας τον ανταγωνισμό.

• 4ο, εκπαίδευσης: Η περυσινή πτώση τους κάτω από τα 10.000 μόρια (ενδεικτικά η βάση στο Παιδαγωγικό Ρόδου ήταν 9.887 μόρια) και η φετινή αύξηση του αριθμού των υποψηφίων στα μαθήματα «κλειδιά» για το πεδίο, και οι καλύτερες επιδόσεις τους, αποτελούν ισχυρά επιχειρήματα υπέρ της σαφούς ανόδου των .

• 5ο, οικονομίας – διοίκησης: Η αποτυχία στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης αναμένεται να οδηγήσει σε πτώση τις σχολές του πεδίου, ενώ στην πτώση συμβάλλει και η αύξηση του αριθμού όσων εξετάστηκαν στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025