Ποιοι παράγοντες επηρέασαν τις φέτος και ποιο το “κατώφλι” εισαγωγής ανά Επιστημονικό Πεδίο.  Η ανάλυση του Στράτου Στρατηγάκη

Adtech Ad

της Μίκας Κοντορούση

Οι πανελλήνιες 2017 ολοκληρώθηκαν, ομαλά και χωρίς παρατράγουδα, η επεξεργασια των επίσης, η ανακοίνωση των βάσεων ολοκληρώθηκε χτες με έγκαιρο (νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά) και έγκυρο τρόπο και πλέον μπήκε τέλος στην αγωνία χιλιάδων φοιτητών και των οικογενειών τους.

AdTech Ad

Στις δυσκολίες; Τα θέματα στα Μαθηματικά Προσανατολισμού που δυσκόλεψαν ιδιαίτερα τους υποψηφίους, με συνέπεια να πέσουν πολύ οι βάσεις στις σχολές σε 2ο και 5ο επιστημονικό Πεδίο. Στις εκπλήξεις; Η έκρηξη της ζήτησης στα Παιδαγωγικά που εκτόξευσε κατά πολύ τις βάσεις τους, όπως αναμενόταν.

Στα συμπεράσματα ανά Πεδίο:

1ο πεδίο: Πάνω από 9.000 υποψήφιοι έμειναν εκτός Γ’ θμιας

Οι βάσεις των σχολών του 1ου πεδίου παρουσίασαν τις μικρότερες “αναταράξεις”, αφού οι επιδόσεις των υποψηφίων ήταν παρόμοιες με πέρυσι. Για παράδειγμα, είδαμε πτώση 30 μορίων στην Αθήνα, άνοδο 106 μορίων στην Κομοτηνή, άνοδο 15 μορίων στη Θεσσαλονίκη. Παρόμοια κινήθηκαν οι βάσεις και στα τμήματα Ψυχολογίας, με μικρή άνοδο από 32 μέχρι 150 μόρια. Το κατώφλι εισαγωγής σε πανεπιστημιακά τμήματα διαμορφώθηκε στα 10.964 μόρια, στο τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Θεσσαλονίκης και 10.872 στο ΤΕΙ Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής στην Άρτα. Οι 9.480 υποψήφιοι των Ανθρωπιστικών Σπουδών που συγκέντρωσαν λιγότερα από 10.000 μόρια έμειναν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, εκτός αν κάποιοι από αυτούς εισήχθησαν σε σχολές που απαιτούσαν την εξέταση σε ειδικό μάθημα.

2ο πεδίο: Χαμηλόβαθμες σχολές με αύξηση 4.000 μορίων

Τα τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ, που αποτελούν την πιο περιζήτητη σχολή του πεδίου παρουσίασαν πτώση στις βάσεις τους σχεδόν σε όλες τις πόλεις, από 212 μόρια στο ΕΜΠ μέχρι 420 στην Ξάνθη. Οι Αρχιτεκτονικές σχολές παρουσίασαν μείωση των βάσεων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα και μεγάλη αύξηση στις υπόλοιπες πόλεις, γιατί φέτος διαγωνίστηκαν περισσότεροι υποψήφιοι στο σχέδιο. Μοναδική εξαίρεση στην Κρήτη που είχαμε άνοδο 98 μορίων. Παρόμοια εικόνα και στους Μηχανολόγους Μηχανικούς. Οι Πολιτικοί Μηχανικοί είχαν μεγαλύτερη πτώση που κυμάνθηκε από 334 μόρια μέχρι 603, γιατί οι υποψήφιοι που τους προτιμούν, μειώνονται λόγω των προβλημάτων στην αγορά εργασίας. Στα τμήματα Μαθηματικών η πτώση είναι παρόμοια. Τα Μαθηματικά Προσανατολισμού κατά κύριο λόγο και η Χημεία έφεραν την πτώση των βάσεων. Στην “ουρά” των βάσεων του πεδίου είχαμε μεγάλη άνοδο στις βάσεις που άγγιξε και τα 4.000 μόρια. Πρόκειται για χαμηλόβαθμες σχολές που φέτος εξορθολόγισαν τη βάση τους.

3ο πεδίο: Έκπληξη τα τμήματα Χημείας

Οι Ιατρικές σχολές διατήρησαν και φέτος την “αίγλη” τους, λόγω της ελαφράς μείωσης των εισακτέων. Στην Αθήνα η βάση ανέβηκε 80 μόρια και στην Αλεξανδρούπολη 65. Τα τμήματα Χημείας, που φέτος εντάχθηκαν για πρώτη φορά και στο 3ο πεδίο είδαν τη βάση τους να εκτοξεύεται από 972 μέχρι 2.154 μόρια. Άνοδος παορυσιάστηκε και στα τμήματα Νοσηλευτικής των ΤΕΙ, έως και 459 μόρια.

4ο πεδίο: Θεαματική ζήτηση για μία θέση στα Παιδαγωγικά

Στα Παιδαγωγικά είχαμε έκρηξη της ζήτησης φέτος. Ο αριθμός των υποψηφίων που επέλεξαν να εξεταστούν και σε 5ο μάθημα, για να έχουν δικαίωμα να δηλώσουν τα παιδαγωγικά ήταν διπλάσιος από τον περσινό. Αυτό ήταν το καθοριστικό γεγονός που έφερε τη μεγάλη άνοδο των βάσεων. Το τμήμα Νηπιαγωγών της Αθήνας σημείωσε άνοδο 875 μορίων, 1.419 στην Πάτρα και 1.692 μόρια στη Ρόδο. Στους δασκάλους η άνοδος ήταν από 245 μόρια μέχρι 1.286. Η μεγάλη αύξηση της ζήτησης δείχνει ότι η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να καταργήσει την αυτονομία του 4ου πεδίου ήταν βιαστική.

5ο πεδίο: Βουτιά έως και 1.500 μόρια σε περιζήτητα τμήματα

Στα τμήματα Οικονομικών η πτώση των βάσεων ήταν πολύ μεγάλη ακόμη και στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που παραδοσιακά κρατούν τις βάσεις υψηλότερα. Ακόμη και το τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας είναι το τμήμα που συγκεντρώνει τις περισσότερες προτιμήσεις των υποψηφίων και ακόμη και αυτό είδε τη βάση του να μειώνεται κατά 158 μόρια. Η πτώση των βάσεων ήταν από 754 μέχρι 1.489 μόρια. Κύριος υπεύθυνος για την πτώση ήταν οι πολύ χαμηλές επιδόσεις στα Μαθηματικά, αλλά και στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.

Πάνω από 165 τμήματα με απόκλιση μικρότερη του 1%

Μεγάλη επιτυχία είχαν οι εκτιμήσεις για τη διαμόρφωση των φετινών βάσεων που παρουσίασε το News 24/7. Σε 17 τμήματα η μελέτη που εκπόνησε για το News 24/7 ο Μαθηματικός – Ερευνητής, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας και Εκπαιδευτικός Συντάκτης Στράτος Στρατηγάκης είχε μονοψήφια διαφορά από τη βάση του 2017. Σε αυτή την κατηγορία βρέθηκαν 4 τμήματα της Ιατρικής, η Νομική Κομοτηνής , οι Πολιτικοί Μηχανικοί του Μετσοβίου και άλλα τμήματα.

Σε 102 τμήματα η απόκλιση από τη βάση του 2017 ήταν μικρότερη των 100 μορίων.

Σε 169 τμήματα, δηλαδή στο 35,28% των τμημάτων η απόκλισή μας ήταν μικρότερη των 200 μορίων, μικρότερη, δηλαδή, του 1%.

Τμήματα που η βάση τους είχε μεγάλη μείωση, όπως το Οικονομικών Επιστημών της Πάτρας που η μείωση της βάσης έφτασε τα 1.238 μόρια και η βάση από 13.198 μόρια διαμορφώθηκε στα 11.960, είχαμε δώσει 12.000 σημειώνοντας απόκλιση 40 μορίων σε διαφορά βάσης 1238 μόρια.

Στο τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας στο Αργοστόλι, η βάση ανέβηκε κατά 5.130 μόρια από τα 5.904 στα 11.034 μόρια και η εκτίμησή μας προέβλεψε την άνοδο με απόκλιση μόνο 134 μορίων.

Νέο τμήμα, που μπήκε φέτος για πρώτη φορά στο μηχανογραφικό, το τμήμα Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού στη Χίο, που δεν είχε βάση το προσεγγίσαμε με απόκλιση 452 μορίων. Όμοια νέο το τμήμα Εμπορίας και διαφήμισης Αθήνας, που επανήλθε φέτος στο μηχανογραφικό μετά από πολλά χρόνια, το προσεγγίσαμε με απόκλιση 340 μόρια.

Στον πίνακα 1 βλέπετε τις συνολικές φετινές μας επιδόσεις. Στον πίνακα 2 βλέπετε τα τμήματα που προσεγγίσαμε με απόκλιση μικρότερη από 10 μόρια και στον τελευταίο πίνακα βλέπετε τα 169 τμήματα που προσεγγίσαμε με απόκλιση μικρότερη των 200 μορίων.

 

* Ο Στράτος Στρατηγάκης είναι Μαθηματικός – Ερευνητής, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας και Εκπαιδευτικός Συντάκτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025