: Στην τελική ευθεία για την ανακοίνωση των  μπαίνουν οι φετινοί υποψήφιοι των που διεκδικούν μια θέση στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, μετά και την ανάρτηση των βαθμολογιών στα σχολεία και στην εφαρμογή του υπουργείου Παιδείας .

Δείτε τις βαθμολογίες

Δείτε πώς να υπολογίσετε τα σας

 «Πτώση των  σε 2ο και 5ο πεδίο»

Αν και δεν υπάρχουν ακόμη επίσημα στοιχεία, με μία πρώτη εκτίμηση μπορεί να εικάσει κανείς πώς θα κινηθούν οι  στα επιστημονικά πεδία.

Όσον αφορά στο 4ο πεδίο, των Επιστημών της Εκπαίδευσης, αναμένεται σημαντική άνοδος των βαθμολογιών, αφού σε σχέση με πέρσι, η ζήτηση από πλευράς υποψηφίων έχει υπερδιπλασιαστεί.

«Πέρσι είχαν επιλέξει περίπου 8.500 υποψήφιοι το τέταρτο πεδίο, ενώ φέτος ο αριθμός αυτός ξεπερνάει τις 17.000, άρα με μαθηματική ακρίβεια, θα σημειωθεί άνοδος στις παιδαγωγικές σχολές», σχολίασε ο Γιώργος Χατζητέγας, εκπαιδευτικός φροντιστής, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στο 2ο και το 5ο πεδίο (Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών και Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής αντίστοιχα), σύμφωνα με τον κ. Χατζητέγα, θα σημειωθεί πτώση των , εξαιτίας των χαμηλών επιδόσεων που αναμένονται στα Μαθηματικά Προσανατολισμού.

Ειδικά για το 5ο πεδίο, αναμένεται σημαντική πτώση, καθώς, όπως αναφέρει, «σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε από τα βαθμολογικά κέντρα, θα υπάρξει πολύ μεγάλο ποσοστό κάτω της βάσης, αλλά και υστέρηση των βαθμολογιών και στο μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας».

Για το 1ο και το 3ο επιστημονικό πεδίο, που αφορούν στις Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες και τις Επιστήμες Υγείας και Ζωής, αντίστοιχα, ο κ. Χατζητέγας ανέφερε ότι δεν μπορεί να γίνει ασφαλής πρόβλεψη, αφού αφορούν σε σχολές υψηλού ανταγωνισμού και οι αυξομειώσεις αναμένεται να είναι οριακές.

Μάλιστα, σύμφωνα με ένα πρώτο δείγμα επιδόσεων βαθμολογιών που είχε συλλεχθεί από βαθμολογικά κέντρα, αναμένεται – μεταξύ άλλων – άνοδος των στα παιδαγωγικά τμήματα, πτώση στα πολυτεχνικά και διατήρηση των ιατρικών σχολών στα περσινά, αρκετά υψηλά, επίπεδα.

Αυτό ανέφερε ο εκπαιδευτικός αναλυτής, Χρήστος Κάτσικας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Οι 85.000 υποψήφιοι θα μάθουν (την Παρασκευή) τι έγραψαν», ανέφερε ο κ. Κάτσικας, εξηγώντας πως οι αναμένεται να ανακοινωθούν το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Σε ό,τι αφορά στις εκτιμήσεις με βάση τα παραπάνω διαθέσιμα στοιχεία, ο εκπαιδευτικός αναλυτής επισήμανε, μεταξύ άλλων: «Μια πρώτη εικόνα που έχει σχηματιστεί από ένα δείγμα επιδόσεων των υποψηφίων, που έχουμε συλλέξει από βαθμολογικά κέντρα, δίνει σχηματικά το εξής: θα έχουμε σίγουρα άνοδο των στα παιδαγωγικά τμήματα, δασκάλων και νηπιαγωγών, τα οποία επιλέγουν διπλάσιοι υποψήφιοι σε σχέση με πέρσι».

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, «όσον αφορά στα πολυτεχνικά τμήματα, φέτος τα περισσότερα απ’ αυτά θα έχουν πτώση των , διότι οι επιδόσεις στα μαθηματικά, και κυρίως στο βαθμολογικό ορίζοντα 18 – 20 είναι πολύ χαμηλότερες από τις περσινές».

Στο ύψος των περσινών (δηλαδή πάνω από τα 19.000 μόρια) αναμένεται πως θα μείνουν οι ιατρικές σχολές, ενώ, σύμφωνα με τον κ. Κάτσικα, «στα περισσότερα οικονομικά τμήματα θα έχουμε πτώση των – και κυρίως στην περιφέρεια», ενώ «στα τμήματα τα θεωρητικά φαίνεται πως θα έχουμε μικρά σκαμπανεβάσματα και θα μείνει μεγάλος αριθμός υποψηφίων έξω από αυτά, γιατί είναι πολλοί που τα ζητάνε και είναι λιγότερες οι θέσεις που δίνονται».

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά νομικές σχολές, κυρίως της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, «φαίνεται πως θα έχουν ίσως ένα “κλικ” ανόδου των τους σε σχέση με πέρσι», ανέφερε ο κ. Κάτσικας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025