. Οι υποψήφιοι έχουν μια καλύτερη εικόνα για το που θα κινηθούν οι , ειδικά μετά την ανακοίνωση των επιδόσεων στα ειδικά μαθήματα.

Φέτος αναμένεται πτώση των εισαγωγής στις περισσότερες σχολές που περιλαμβάνονται στο 2ο και το 5ο πεδίο και αυτό εξαιτίας των Μαθηματικών, ένα μάθημα βαρύτητας όπου όμως οι περισσότεροι δεν έγραψαν καλά!

Οι πολυτεχνικές σχολές να κάνουν… βουτιά, με εξαίρεση τις αρχιτεκτονικές, όπου οι καλύτερες επιδόσεις των υποψηφίων σε σχέση με πέρυσι στο γραμμικό και ελεύθερο σχέδιο θα συγκρατήσουν την πτώση. Αντίθετα, στα ναυτιλιακά με ειδικό μάθημα, όπου οι χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων στα υπόλοιπα μαθήματα έχουν ήδη διαμορφώσει την εικόνα μιας κατακόρυφης πτώσης, η οποία δεν αναστρέφεται από τις φετινές καλύτερες επιδόσεις στα Αγγλικά.

Ο Ελεύθερος Τύπος αναλύει ανά επιστημονικό πεδίο τις πρώτες ενδείξεις για την πορεία των με τη βοήθεια του εκπαιδευτικού αναλυτή Γιώργου Χατζητέγα.

Τα πεδία

1ο πεδίο (Ανθρωπιστικών Σπουδών)
Μικρή άνοδος αναμένεται σε όλα τα τμήματα που υπάγονται στις ανθρωπιστικές σπουδές, καθώς οι επιδόσεις των υποψηφίων ήταν καλύτερες από πέρσι. «Βασίλισσα» των επιλογών στο 1ο πεδίο η Νομική. Θα δει τα εισαγωγής να ανεβαίνουν ελαφρώς. Πέρυσι η Νομική Αθήνας έφτασε τα 18.229 και η Θεσσαλονίκης τα 17.938. Με αυξητικές τάσεις, όχι όμως θεαματικές, καταγράφονται και οι υπόλοιπες δημοφιλείς σχολές όπως η Ψυχολογία (του ΕΚΠΑ πέρσι έπιασε 17.725 μόρια), η Φιλολογία (του ΑΠΘ έφτασε τα 16.380) και Ιστορία-Αρχαιολογία (του ΕΚΠΑ στα 16.000 μόρια). Η σημαντική αύξηση των υποψηφίων στο ειδικό μάθημα των αγγλικών (φέτος εξετάστηκαν 15.562 υποψήφιοι έναντι 12.256 πέρσι) προμηνύει περαιτέρω άνοδο σε σχολές των Ανθρωπιστικών Σπουδών που ήδη έχουν θέσει υψηλά τον πήχυ. Η Αγγλική Φιλολογία σε Θεσσαλονίκη πέρσι έφτασε τα 19.874 μόρια και στην Αθήνα τα 19.326. Η σχολή Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο ΠΑΠΕΙ τα 17.987 και στο Πάντειο 17.587 μόρια. Σε άνοδο και οι σχολές ΜΜΕ, με την υψηλότερη βαθμολογία πέρσι να καταγράφεται στο ΕΚΠΑ με 17.349. Στα ίδια περσινά χαμηλά επίπεδα οι υπόλοιπες ξένες φιλολογίες. Οι σχολές Γαλλικής και Γερμανικής Φιλολογίας της Αθήνας κινήθηκαν πέρσι μεταξύ 13.000 – 11.000 μορίων, ενώ αυτές της Ισπανικής και της Ιταλικής παρέμειναν κάτω από τη βάση, με τη δεύτερη στην Αθήνα να φτάνει μόλις τα 5.200 μόρια.

2ο πεδίο (Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών)
Με εξαίρεση τις Αρχιτεκτονικές που σώζονται ως ένα βαθμό από κατακόρυφη πτώση λόγω των καλύτερων επιδόσεων στο Σχέδιο (ενδεικτικά στο Ελεύθερο Σχέδιο διπλασιάστηκαν οι αριστούχοι σε σχέση με πέρσι), οι υπόλοιπες πολυτεχνικές σχολές αναμένεται να ακολουθήσουν καθοδική πορεία. Στην Αρχιτεκτονική Αθήνας πέρσι η βάση ήταν 19.999 μόρια και αναμένεται μικρή πτώση. Από τις υπόλοιπες πολυτεχνικές σχολές, η Ηλεκτρολόγων Μηχανικών βρέθηκε στη δεύτερη υψηλότερη σειρά μορίων εισαγωγής με 18.628 και ακολούθησε η Μηχανολόγων Μηχανικών με 18.467 μόρια. Κάθοδος αναμένεται και στις γεωπονικές που πέρσι αποτέλεσαν τη μεγάλη έκπληξη του 2ου επιστημονικού πεδίου με άνοδο ακόμα και 2.000 μορίων. Μεικτές είναι οι προβλέψεις για τα τμήματα που έχουν ανοίξει και για τα δύο επιστημονικά πεδία (2ο και 3ο), όπως οι Βιολογίες, τα τμήματα Τεχνολογίας Τροφίμων και Χημείας, καθώς η ζήτηση στο μηχανογραφική θα αναδείξει την πορεία των βάσεων, μιας και οι αποκλίσεις στις επιδόσεις των υποψηφίων στα δύο επιστημονικά είναι μεγάλες.

3ο πεδίο (Επιστημών Υγείας)
Για μια ακόμα χρονιά η Ιατρική παραμένει σταθερή, αν όχι ελαφρώς ανεβασμένη σε σχέση με πέρυσι. Πέρυσι, η σχολή της Αθήνας πέρασε το κατώφλι του 19, αγγίζοντας τα 19.063 μόρια, ενώ της Θεσσαλονίκης έκλεισε στα 18.964 μόρια. Το μεγαλύτερο μέρος των που πέρυσι είχαν έως και 18.000 δεν θα επηρεαστούν φέτος και ίσως σημειώσουν οριακή άνοδο. Αυτό αφορά τις σχολές Οδοντιατρικής, Κτηνιατρικής, Βιολογίας, Φαρμακευτικής. Αντίθετα, οριακή μείωση αναμένεται στα τμήματα που πέρυσι κυμάνθηκαν κάτω από τα 18.000 μόρια, ανάμεσά τους και τα πιο δημοφιλή ΤΕΙ (Εργοθεραπείας, Φυσικοθεραπείας, Ιατρικών Μηχανημάτων). Πάντως, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μικρές αυξομειώσεις.

4ο πεδίο (Παιδαγωγικές σχολές)
Ενώ το υπουργείο Παιδείας το ετοιμάζει για… κατάργηση, το 4ο πεδίο αναμένεται να “δει” τις στις σχολές του να ανεβαίνουν. Και αυτό όχι λόγω των υψηλών επιδόσεων (το 90% έγραψε κάτω από τη βάση) αλλά λόγω αύξησης του ανταγωνισμού (σ.σ. διπλασιάστηκαν οι υποψήφιοι). Πέρυσι, με εξαίρεση το τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με 16.340 μόρια, τα υπόλοιπα παιδαγωγικά τμήματα κινήθηκαν από 14.670 και κάτω, ενώ εννέα τμήματα περιφερειακών Ιδρυμάτων βρέθηκαν κάτω από τη βάση. Η εικόνα αυτή αλλάζει φέτος, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο ακόμα και για 1.000 μόρια πάνω σε ορισμένα περιφερειακά Ιδρύματα, ενώ σημαντική άνοδος αναμένεται και στα κεντρικά τμήματα παιδαγωγικών.

5ο πεδίο (Οικονομικών σπουδών και Πληροφορικής)
Αναμένεται θεαματική πτώση που δεν θα συμπαρασύρει και τις ελάχιστες εξαιρέσεις ναυτιλιακών τμημάτων με ειδικό μάθημα τα Αγγλικά. Πέρυσι, στις σχολές με τα υψηλότερα μόρια εισαγωγής είχαν ξεχωρίσει το τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ΟΠΑ με 16.863 μόρια και το Ναυτιλιακών Σπουδών του Πειραιά με 16.086. Ακόμα και τμήματα κεντρικών πανεπιστημίων έφτασαν τα 15.700 μόρια, ενώ στα περιφερειακά Ιδρύματα τα κυμάνθηκαν από 13.700 και κάτω. Στα ΤΕΙ τα τμήματα Διοίκησης έπεσαν κάτω από τη βάση, με ενδεικτικό παράδειγμα το Τουριστικών Επιχειρήσεων στη Λευκάδα, με 3.442 . Με ενδιαφέρον αναμένεται η πορεία των σχολών Πληροφορικής. Το 5ο πεδίο είναι αυτό που φέτος θα παρουσιάσει τη μεγαλύτερη πτώση, με τις επιδόσεις των υποψηφίων να είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Και πέρυσι είχαν καταγραφεί χαμηλοί βαθμοί, όμως φέτος αυξήθηκε το ποσοστό. Αν και το συντριπτικό ποσοστό των υποψηφίων έγραψε κάτω από τη βάση στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης σε ποσοστό 83,45%, το βατερλώ στις του 5ου πεδίου αφορά αποκλειστικά στη “σφαγή” που έγινε στο μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας. Μόλις το 1/4 σε σχέση με πέρυσι κατάφερε να γράψει 19-20 και σε ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε μόλις 5% αριστούχοι όταν πέρσι ήταν 20%.

Σύμφωνα με την Καθημερινή οι θα κινηθούν ως εξής:

H «K»  επιχειρεί μία εκτίμηση για τις με τη συνδρομή του κ. Γιάννη Ζαμπέλη, μαθηματικού και στελέχους των φροντιστηρίων Πουκαμισάς. Ετσι, ανά επιστημονικό πεδίο οι εκτιμήσεις είναι οι ακόλουθες:

1ο, Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών: Δόθηκαν 14.701 θέσεις εισακτέων έναντι 14.585 θέσεων, δηλαδή 116 θέσεις περισσότερες, αλλά χωρίς σημαντικές μεταβολές στις σχολές υψηλής ζήτησης. Ετσι, οι όποιες διακυμάνσεις των παρατηρηθούν θα είναι απόρροια των βαθμών των υποψηφίων και των επιλογών τους και μόνο. Ο μέσος όρος των υποψηφίων των ανθρωπιστικών σπουδών είναι φέτος στα 11.477 μόρια, δηλαδή 411 μόρια παραπάνω από πέρυσι. Η κλιμάκωση βαθμολογίας δείχνει ότι οι υποψήφιοι έγραψαν καλύτερα σε σχέση με πέρυσι στην κλίμακα από το 10 μέχρι το 18 και στα Αρχαία και στην Ιστορία, που είναι και τα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας για την ομάδα προσανατολισμού, ενώ έγραψαν λίγο χειρότερα στα Λατινικά.

Ενδεικτικά, για τη Νομική Αθηνών αναμένεται άνοδος στα 18.350 μόρια (+121), ενώ μικρότερη (κατά 81 μόρια) θα είναι η άνοδος για τη Νομική Θράκης στα 17.490. Για τη Φιλολογία Αθηνών εκτιμάται άνοδος, κατά 408 μόρια, στα 16.780. Το κατώφλι του πεδίου θα κινηθεί πέριξ των 11.000 μορίων.

2ο, Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών (πολυτεχνεία, φυσικομαθηματικές κλπ.): Οι θέσεις αυξήθηκαν, καθώς στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ φέτος δόθηκαν συνολικά 17.264 θέσεις εισακτέων έναντι 17.760 θέσεων πέρυσι, δηλαδή 496 λιγότερες θέσεις. Με βάση τις προτιμήσεις των υποψηφίων κάθε χρόνο, σημαντικές μεταβολές στον αριθμό θέσεων θεωρούνται οι 60 λιγότεροι υποψήφιοι στην Αρχιτεκτονική, οι 50 λιγότερες θέσεις στα τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, οι 41 λιγότερες θέσεις στα τμήματα Φυσικής και οι 49 λιγότεροι εισακτέοι στα τμήματα Χημείας που από φέτος θα είναι και στο 3ο επιστημονικό πεδίο όπως και τα τμήματα Βιολογίας.

Εκτιμάται ότι ο μέσος μαθητής των θετικών σπουδών με Μαθηματικά Προσανατολισμού θα συγκέντρωνε φέτος 12.031 μόρια, 355 μόρια λιγότερα από πέρυσι. Η κλιμάκωση βαθμολογίας δείχνει ότι οι υποψήφιοι των θετικών σπουδών έγραψαν λιγότερο καλά σε σχέση με πέρυσι από το 11 και πάνω στα Μαθηματικά Προσανατολισμού, στη Φυσική Προσανατολισμού έγραψαν καλύτερα από τους βαθμούς 10 έως και 15, στη Χημεία οι επιδόσεις από τους βαθμούς 10 έως και 18 είναι καλύτερες φέτος, ενώ στους βαθμούς από 18 και πάνω είχαμε πτώση έως και 10%. Ετσι, η των Η/Υ ΕΜΠ θα υποχωρήσει στα 18.350 μόρια, των Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ στα 18.050, του Μαθηματικού Αθηνών στα 15.500. Το κατώφλι του πεδίου θα κινηθεί στα περυσινά επίπεδα, των 6.000 μονάδων.

3ο, Υγείας: Συνολικά, δόθηκαν φέτος 7.743 θέσεις εισακτέων στα ΑΕΙ έναντι 7.720 θέσεων πέρυσι, δηλαδή 277 λιγότερες θέσεις. Σημαντικές μεταβολές θεωρούνται οι 110 λιγότεροι υποψήφιοι στις ιατρικές σχολές της χώρας (στην ουσία «χάνεται» ένα ολόκληρο τμήμα). Ενδεικτικά, πάνω από 19 έγραψαν 1.439 άτομα και οι προσφερόμενες θέσεις στις ιατρικές είναι 900. Ο συνδυασμός των δύο παραγόντων αναμένεται να διατηρήσει τις υψηλόβαθμες και μεσαίες του πεδίου στα ίδια επίπεδα.

Επίσης, σημαντική μείωση θεωρούνται οι 43 λιγότερες θέσεις στα Τμήματα Βιολογίας και οι 49 λιγότεροι εισακτέοι στα Τμήματα Χημείας. Ο μέσος μαθητής των θετικών σπουδών με Βιολογία ως το πρώτο μάθημα βαρύτητας θα συγκέντρωνε φέτος 13.168 μόρια, 372 μόρια λιγότερα από πέρυσι. Η κλιμάκωση βαθμολογίας δείχνει ότι οι υποψήφιοι των θετικών σπουδών στη Βιολογία Προσανατολισμού έγραψαν λιγότερο καλά σε σχέση με πέρυσι από το 13 και πάνω, όπως και στη Χημεία από το 18 και πάνω, ενώ η βαθμολογία στο ίδιο μάθημα από το 10 έως το 18 είναι βελτιωμένες σε σχέση με πέρυσι, κάτι που συνέβη και στη Φυσική Προσανατολισμού από τους βαθμούς 10 έως και 15.

Ενδεικτικά, η Ιατρική Αθηνών αναμένεται να κινηθεί ανοδικά προς τα 19.250 μόρια, όπως και οι υπόλοιπες ιατρικές σχολές της χώρας. Ανοδικά, στα 18.755 μόρια, θα κινηθεί και η Οδοντιατρική Αθηνών.
Αντίστροφα, πτωτικά θα κινηθούν οι επιδόσεις στα ΤΕΙ του πεδίου, με το «κατώφλι» στα 11.000 μόρια.

4ο, Εκπαίδευσης: Οι φετινές θέσεις εισακτέων στα τμήματα του πεδίου είναι 5.698 θέσεις έναντι 5.645 θέσεων, χωρίς σημαντικές μεταβολές στα τμήματα. Πρόκειται για ένα πολυσυλλεκτικό πεδίο, στο οποίο φέτος διπλασιάστηκαν οι μαθητές που το επέλεξαν, γεγονός που ενισχύει την άποψη ότι θα ανέβουν οι , τουλάχιστον στα μεγάλα αστικά κέντρα για τις παιδαγωγικές σχολές. Συγκεκριμένα, ο υπερδιπλασιασμός των υποψηφίων σε σύγκριση με πέρυσι, από 8.500 σε 17.500, θα προκαλέσει μεγάλη αύξηση των , η οποία θα προσεγγίσει, χωρίς να αποκλείεται να τα ξεπεράσει, τα 1.000 μόρια στα τμήματα της περιφέρειας, μετά την περυσινή πτώση τους κάτω από τα 10.000 μόρια.

5ο, Οικονομίας-Πληροφορικής: Συνολικά φέτος δόθηκαν 12.405 θέσεις εισακτέων στα ΑΕΙ έναντι 12.260 θέσεων πέρυσι, με μικρή αύξηση κατά 145 θέσεις. Ο μέσος μαθητής θα συγκέντρωνε φέτος 10.528 μόρια, 640 λιγότερα από πέρυσι. Η κλιμάκωση βαθμολογίας έδειξε ακόμα χειρότερες επιδόσεις στα Μαθηματικά Προσανατολισμού σε σχέση με πέρυσι σε όλη την κλίμακα της βαθμολογίας, ενώ για πρώτη φορά έχουμε αρκετά χαμηλότερες επιδόσεις στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας σε βαθμολογίες από 16 και πάνω, πράγμα που είναι αντεστραμμένο για τις βαθμολογίες από 10 έως 16. Οι παράγοντες αυτοί θα πιέσουν έντονα τις έως και κατά 1.000 μόρια. Μάλιστα, υπάρχει εκτίμηση ότι μπορεί να εισαχθεί σε περιφερειακή σχολή υποψήφιος με μέσο όρο κάτω από τη βάση. Ενδεικτικά, το τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών θα υποχωρήσει στα 13.650 μόρια, το τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών στα 15.200 μόρια.

Το

«Οι υποψήφιοι θα πρέπει να συμπληρώνουν το τους με φθίνουσα σειρά επιθυμίας και να μην προσπαθούν να κυνηγούν τις , καθώς η επιθυμία κάθε υποψηφίου για μια σχολή δεν συνδέεται με το πόσα μόρια έχει. Πόσο μάλλον που κανείς υποψήφιος δεν χάνει κάτι, εάν δηλώσει μία σχολή που με βάση την επίδοσή του δεν θα καταφέρει να εισαχθεί. Αλλωστε, ουδείς μπορεί να θεωρήσει τις εκτιμήσεις αυτές τελεσίδικο «όριο εισαγωγής», παρατηρεί μιλώντας στην «Κ» ο κ. Ζαμπέλης.

Φέτος, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, στις εξετάσεις συνολικά συμμετείχαν 104.929 υποψήφιοι, εκ των οποίων 85.908 από τα Γενικά Λύκεια, και 19.021 υποψήφιοι από τα Επαγγελματικά Λύκεια. Οι υποψήφιοι θα διεκδικήσουν μία από τις συνολικά 70.726 θέσεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, χωρίς σε αυτές να περιλαμβάνονται οι θέσεις των σχολών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας (στρατιωτικές), Εμπορικού Ναυτικού, και Προστασίας του Πολίτη (αστυνομικές, πυροσβεστικές).

Tέλος, για την πρόβλεψη των βάσεων υπάρχει ένα περιθώριο σφάλματος έως +150 ή -150 μορίων. Η προθεσμία υποβολής των δελτίων θα ολοκληρωθεί την προσεχή Παρασκευή 14 Ιουλίου. Η προθεσμία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το . Οι θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Παιδείας το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, οι εκτιμήσεις για τις είναι οι εξής:

1. Τα Μαθηματικά θα χρεωθούν εφέτος τη βουτιά των στις περιζήτητες πολυτεχνικές σχολές και την ακόμη μεγαλύτερη βουτιά στις οικονομικές σχολές. Η μείωση των αριστούχων στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης θα πιέσει τις βάσεις κυρίως στα πολυτεχνικά τμήματα των περιφερειακών Ιδρυμάτων. Προς την κατεύθυνση αυτή θα «βοηθήσει» και η Φυσική, αφού το περυσινό ποσοστό των αριστούχων μετατοπίστηκε εφέτος μια κλίμακα πιο κάτω, σε αυτή του 17. Η μεγάλη έκπληξη όμως έρχεται από τη Χημεία, στην οποία καταγράφηκε 50% μείωση του ποσοστού των υποψηφίων που έγραψαν από 19 ως 20. Στη Φυσική τα στατιστικά δεν κατέγραψαν μεγάλες διαφορές σε σχέση με πέρυσι. Τις μεγαλύτερες απώλειες θα καταγράψουν οι πιο χαμηλόβαθμες σχολές του πεδίου, μιας και οι υποψήφιοι που έγραψαν κάτω από τη βάση στα Μαθηματικά εκτοξεύτηκαν στο 56,26%.

2. Η πτώση δεν θα ακουμπήσει, όπως φαίνεται, τις Ιατρικές σχολές που αναμένεται να σπάσουν και πάλι το φράγμα των 19.000 μορίων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η μείωση του αριθμού των εισακτέων (περίπου 1.000 θέσεις από πέρυσι) και οι επιδόσεις στη Βιολογία θα συγκρατήσουν τις βάσεις των ιατρικών και των υπόλοιπων δημοφιλών σχολών του Πεδίου Υγείας ακόμη και στην περιφέρεια, όπου δεν αποκλείεται και οριακή αύξηση. Πάνω από τα 18.600 μόρια εκτιμάται ότι θα σταθεί η βάση στην Ιατρική Σχολή Αλεξανδρούπολης.

3. Οι περισσότερες θεωρητικές σχολές του πρώτου πεδίου δεν θα εμφανίσουν απώλειες, με τις Νομικές να κρατούν ψηλά τη βαθμολογία τους και να σκαρφαλώνουν από 50 έως 100 . Ανάλογη εικόνα θα έχουν και οι περιζήτητες σχολές Ψυχολογίας. Η αύξηση του αριθμού των υποψηφίων στο πεδίο Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών, οι λίγο καλύτερες από πέρσι επιδόσεις στα Αρχαία και στα Λατινικά, οι ίδιες επιδόσεις στην Ιστορία, θα συγκρατήσουν τις κοντά στα περσινά επίπεδα για όλες τις σχολές του πεδίου, με μια τάση ανόδου στις πιο περιζήτητες σχολές.

4. Αντίστροφη πορεία από την κυρίαρχη πτωτική, σε τροχιά ανόδου δηλαδή, θα κινηθούν εφέτος οι Παιδαγωγικές Σχολές που ξαναβρίσκουν τη χαμένη τους αίγλη. Η εξέλιξη αυτή δεν οφείλεται στις καλές επιδόσεις αλλά στον υπερδιπλασιασμό του αριθμού των υποψηφίων που έχουν επιλέξει το τέταρτο πεδίο, των Επιστημών της Εκπαίδευσης. Μετά την περυσινή βουτιά, οι στα παιδαγωγικά αναμένεται να εκτιναχτούν εφέτος ακόμη και πάνω από 1.000 μόρια.

 

«Εξαφανισμένοι» οι αριστούχοι

Η γενική εικόνα των βαθμών δείχνει μερικά ακόμη ενδιαφέροντα στοιχεία:

– Επιτυχόντες υποψήφιοι οι οποίοι θα μπουν σε τμήματα με πολύ χαμηλές βαθμολογίες, κάτω από τη βάση.

– Μεγάλες βαθμολογικές διαφορές ανάμεσα στον πρώτο και στον τελευταίο επιτυχόντα, κυρίως σε περιφερειακά τμήματα. Π.χ. στο Μαθηματικό της Σάμου η διαφορά ανάμεσα στον πρώτο και τον τελευταίο επιτυχόντα έχει φτάσει και τα 6.000 μόρια. Ανάλογο φαινόμενο αναμένεται ότι θα εμφανιστεί και εφέτος.

– Αν και τα θέματα των εξετάσεων ήταν διαβαθμισμένης δυσκολίας, ο στόχος της βαθμολογικής διασποράς δεν επετεύχθη. Έτσι η συντριπτική πλειοψηφία συνωστίζεται κάτω από τη βάση, με τα Μαθηματικά να έχουν τα πρωτεία.

-Είδος εν ανεπαρκεία οι εφετινοί αριστούχοι. Είναι από τις ελάχιστες φορές που εμφανίζεται διψήφιος αριθμός στην υψηλότερη βαθμολογική κλίμακα 18-20 που ανοίγει την πόρτα όλων των .

Τα που θα καταθέσουν οι υποψήφιοι είναι αυτά που θα ανακατέψουν πλήρως την «τράπουλα των σχολών» και θα οδηγήσουν στη δημιουργία του περίφημου ντόμινο των σχολών που διατρέχει παραδοσιακά το εξεταστικό σύστημα.

Τα πάνω-κάτω, οι παγίδες και οι διαφορές

Σταχυολογούμε από τα πιο βασικά στοιχεία των βαθμολογικών επιδόσεων:

– 17.046 υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Οικονομίας και Πληροφορικής έγραψαν από 0 ως 10 στα Μαθηματικά. Ενας μόνο από όλους τους υποψηφίους του πέμπτου πεδίου έγραψε άριστα στη Νεοελληνική Γλώσσα, 35 έγραψαν άριστα στα Μαθηματικά και 1.441 έγραψαν άριστα στην Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον.

– Οι οικονομικές σχολές του πέμπτου πεδίου θα δεχθούν διπλό «χτύπημα» εφέτος. Δεν έφτανε το στραπάτσο των Μαθηματικών, ήρθαν και οι κακές επιδόσεις των υποψηφίων στο μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας. Ενώ πέρυσι το ποσοστό αριστούχων στο μάθημα αυτό έφτασε το 30%, εφέτος το αντίστοιχο ποσοστό άγγιξε μόλις το 11%, γεγονός που δείχνει ότι η βουτιά στις των οικονομικών σχολών θα είναι μονόδρομος. Οι σχολές Πληροφορικής ίσως να μη δεχτούν τόσο μεγάλη πτώση, καθώς κάποιες ανοίγουν και από το 2ο επιστημονικό πεδίο.

– Μετανιωμένοι πρέπει να είναι όσοι υποψήφιοι από τις Θετικές Σπουδές πήραν ως μάθημα επιλογής την Ιστορία, αφού σημειώθηκε κυριολεκτικά σφαγή, με το 90% να γράφει κάτω από τη βάση ενώ μόλις 18 υποψήφιοι έγραψαν άριστα.

– Για τους υποψηφίους των Θετικών Σπουδών τα Μαθηματικά αναδείχτηκαν εφέτος σε μοιραίο μάθημα. Από τους 21.487 που διαγωνίστηκαν, πάνω από τους μισούς (12.087) έγραψαν κάτω από τη βάση, ενώ σχεδόν 10.000 υποψήφιοι δεν κατάφεραν να λύσουν το τρίτο και τέταρτο θέμα. Συγκεκριμένα, 5.605 υποψήφιοι έγραψαν από 0 ως 5 στα Μαθηματικά και 6.482 από 5 ως 10 ενώ μόλις 422 υποψήφιοι έγραψαν άριστα.

– Στα Αρχαία, το ποσοστό των υποψηφίων που έγραψε κάτω από τη βάση μειώθηκε εφέτος στο 40,98% από 52,65% πέρυσι. Από 19 ως 20 έγραψαν 160 υποψήφιοι στα Λατινικά, από 19 ως 20 έγραψαν 3.063 υποψήφιοι, ενώ στην Ιστορία οι αριστούχοι ήταν 1.465. Στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσα οι περισσότερες βαθμολογίες εμφανίζονται στη μεσαία κλίμακα. Από 14 ως 16 έγραψαν 4.600 υποψήφιοι.

Οι άριστες βαθμολογίες (18-20) ανά μάθημα και ομάδα προσανατολισμού

ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Νεοελληνική Γλώσσα: 1,25%

Ιστορία: 1,32%

Μαθηματικά & Στοιχεία Στατιστικής: 3,96%

Βιολογία: 11,78%

ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Αρχαία Ελληνικά 2,71%

Λατινικά: 20,25%

Ιστορία: 2,34%

ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Μαθηματικά προσανατολισμού: 4,39%

Φυσική: 25,56%

Χημεία: 23,92%

ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Μαθηματικά: 0,46%

Ανάπτυξη εφαρμογών σε προγραμματιστικό περιβάλλον: 14,17%

Αρχές Οικονομικής Θεωρίας: 11,6%

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025