: Πολύ κοντά στο απόλυτο άριστα, το 20, βρέθηκαν οι βαθμολογίες παιδιών που είδαν τους κόπους τους να ανταμείβονται και να εισάγονται στην σχολή της πρώτης τους επιλογής, μετά τις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2017 και την .

Δύο κορίτσια, η Ελευθερία Βλάχου από το 1ο ΓΕΛ της Κοζάνης και η Μυρσίνη Χαμακιώτη από το πειραματικό λύκειο Λάγγουρα της Πάτρας, πέρασαν στην Ιατρική της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας αντίστοιχα συγκεντρώνοντας τις υψηλότερες βαθμολογίες: 19.667 μόρια για την Ελευθερία και 19.600 για την Μυρσίνη.

Αντίστοιχα, ο Δημήτρης Βόσσος, που με 19.485 μόρια συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ των συνυποψηφίων του στον νομό Ηλείας, πέρασε στην Νομική Αθηνών, που επίσης ήταν η πρώτη του επιλογή.

Η Μυρσίνη Χαμακιώτη από το πειραματικό λύκειο Λάγγουρα, εισήχθη πρώτη σε σειρά κατάταξης στην Ιατρική Πάτρας με 19600 μόρια. «Δεν ένιωσα ποτέ τη δυσκολία ή την κούραση, ο στόχος υπερκάλυπτε τα πάντα… Η αλήθεια είναι οτι διάβαζα αρκετές ώρες, αλλά δεν ήταν κάτι δυσάρεστο. Το διάβασμα ήταν και είναι ένα από τα χόμπι μου… και στις εξετάσεις δε δυσκολεύτηκα ιδιαίτερα», είπε στο thebest.gr η Μυρσίνη. «Θεωρώ οτι τα θέματα ήταν ιδανικά, διαβαθμισμένης δυσκολίας. Όσο για τους στόχους μου, πρώτη επιλογή μου ειναι πάντα η Ελλάδα, αλλα επειδή θέλω να ασχοληθώ με την έρευνα σε μεγάλα επιστημονικά κέντρα, ίσως για ένα διάστημα λείψω στο εξωτερικό», είπε η 18χρονη κοπέλα.

Η Μυρσίνη Χαμακιώτη

Στην Ιατρική Σχολή της Θεσσαλονίκης εισάγεται, η πρώτη των πρώτων στη Δυτική Μακεδονία Ελευθερία Βλάχου, απόφοιτη του 1ου ΓΕΛ Κοζάνης. Η βαθμολογία της είναι από τις υψηλότερες σε ολόκληρη τη χώρα για τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις καθώς συγκέντρωσε 19.667 μόρια. «Η αλήθεια είναι πως δεν περίμενα τόσο υψηλή βαθμολογία. Μου χάρισε ανέλπιστη χαρά και κυρίως ανακούφιση γιατί η προσπάθεια μου είχε ανταμειφθεί. Η αλήθεια είναι ότι όλοι οι εξεταζόμενοι έχουν πάνω κάτω σχηματίσει μία εικόνα για την επίδοση τους πριν βγουν τα αποτελέσματα. Επειδή, όμως, εμπλέκεται το υποκειμενικό στοιχείο του ανθρώπινου παράγοντα, κανείς δεν μπορεί να είναι απόλυτα σίγουρος. Ήλπιζα να έχω γράψει τόσο όσο άξιζε η προσπάθεια μου» είχε δηλώσει στο kozanimedia.gr η Ελευθερία Βλάχου.

«Γενικότερα, στις εξετάσεις δε χωρούν συναισθηματισμοί ενώ τα λόγια των τρίτων περιττεύουν. Χρειάζεται αυτογνωσία και ορθολογιστική θεώρηση των πραγμάτων, ψυχραιμία και πίστη στην προσπάθεια. Όποιος καταβάλλει προσπάθεια δεν έχει λόγο να αγχώνεται. Το άγχος λειτουργεί ανασταλτικά και μπορεί να ακυρώσει την όποια καλή προετοιμασία. Οι βόλτες είναι αναγκαίες, η πνευματική ανάταση, ακόμη κι αν διαρκεί ελάχιστα, τροφοδοτεί το διάβασμα με θετικότητα. Η επιτυχία στηρίζεται σε μία μακροχρόνια προσπάθεια, ενώ αναμφίβολα απαιτείται συνέπεια και μεθοδικότητα στο διάβασμα. Το σπουδαιότερο όμως είναι η καθημερινή στοχοθεσία. Η πεποίθηση πως κάθε μέρα οφείλει να είναι εποικοδομητική, γιατί καταξιώνει και νοηματοδοτεί το συνολικό εγχείρημα. Μπορεί η χρονιά να ήταν δύσκολη, γεμάτη στερήσεις και ψυχολογικές διακυμάνσεις, αλλά ταυτόχρονα αποδεικνύεται πλέον διαφωτιστική. Δοκιμάζεις τα όρια σου, αξιολογείς τους ανθρώπους που στέκονται πλάι σου. Η συναισθηματική στήριξη από τα άτομα που σε περιβάλλουν είναι καθοριστική. Μεστώνεις σαν προσωπικότητα, είσαι πιο υπεύθυνος. Επιπλέον μαθαίνεις να εκφέρεις δική σου άποψη, να συνδιαλέγεσαι με τον εαυτό σου. Το μάθημα της έκθεσης συμβάλλει μοναδικά σε αυτό. Ίσως γι’αυτό το λόγο το ξεχώρισα από τα υπόλοιπα τρία μαθήματα στα οποία εξετάστηκα» σημείωσε η ίδια.

Η Ελευθερία Βλάχου

Ο 18χρονος Βόσσος Δημήτρης από την Κυλλήνη, μαθητής του ΓΕΛ Λεχαινών, που πέρασε με 19.485 στην Νομική Αθηνών έχει μια σιγουριά στην φωνή, μιλά με αυτοπεποίθηση και σίγουρα δεν κρύβει την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα αυτό, που το περίμενε ύστερα από την υψηλή βαθμολογία που είχε πετύχει. «Ήταν απαιτητική χρονιά και όπως σας είχα πει και τον Ιούνιο, πέτυχα το αποτέλεσμα με συστηματικό διάβασμα. Πρώτη μου επιλογή ήταν η Νομική Αθηνών και δικαιώθηκα. Οι κόποι μου δικαιώθηκαν. Θέλω να ευχαριστήσω τους γονείς μου, τον αδελφό μου, τους καθηγητές μου για το αποτέλεσμα αυτό», δηλώνει στο patrisnews.gr ο Δημήτρης που μέχρι πρότινος ήταν το νούμερο 1,ο  τερματοφύλακας στον Ηλειακό Λεχαινών και από χθες φοιτητής της Νομικής Αθηνών.

Ο Δημήτρης τον τελευταίο χρόνο στερήθηκε ένα μεγάλο κομμάτι από την διασκέδασή του, γιατί είχε δώσει προτεραιότητα στο διάβασμα. Όμως δεν άφησε το ποδόσφαιρο. «Αγωνιζόμουν τον τελευταίο χρόνο κανονικά από τη θέση του τερματοφύλακα και φυσικά συμμετείχα σε όλες τις προπονήσεις της ομάδας μου» μας λέει και συνεχίζει: «Για να πετύχεις πρέπει να έχεις πίστη στον εαυτό σου, να έχεις στήριξη από τους γονείς σου, να έχεις καλούς καθηγητές, να κάνεις μεθοδικό διάβασμα και  να στερηθείς κάποια πράγματα. Στόχος μου να ολοκληρώσω με επιτυχία τις σπουδές μου». Ο Δημήτρης Βόσσος έχει έναν αδελφό, τον Λάμπρο 16 ετών, ο οποίος ήταν από τους πρώτους που έσπευσε να τον συγχαρεί για την είσοδό του στην Νομική. Ο πατέρας του Δημήτρη, ο κ. Γιώργος που είναι ιδιοκτήτης καφετέριας στην Κυλλήνη μαζί με την σύζυγό του Σταματία,  δεχόνταν τα συγχαρητήρια από φίλους και συγγενείς, για τον Δημήτρη τον φοιτητή.

Ο Δημήτρης Βόσσος

Από οικογένεια ερευνητών ο πρώτος στους Μηχανολόγους Μηχανικούς της Θεσσσαλονίκης

Συστηματικό διάβασμα και επαγγελματικός στόχος είναι τα μυστικά του Παναγιώτη Μυστακίδη από τη Θεσσαλονίκη ο οποίος μπήκε πρώτος στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών. Άριστος μαθητής στο κολλέγιο Ανατόλια από το δημοτικό, ο 17χρονος αριστούχος πέτυχε τον στόχο του να συνδυάσει την αγπάη του για τα μαθηματικά και τη φυσική.

Ο Παναγιώτης έγινε δεκτός και στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης , ένα από τα κορυφαία Πανεπιστήμια του κόσμου στα πεδία των Μαθηματικών, των Φυσικών Επιστημών και της Μηχανολογίας. Ο ίδιος , όπως λέει στο protothema.gr δεν έχει αποφασίσει σε ποια σχολή θα πάει καθώς βρίσκεται μεταξύ της επιλογής της  Ζυρίχης και του ΑΠΘ.

Όπως λέει ο Παναγιώτης μελετούσε συστηματικά χωρίς υπερβολές ενώ στο παρελθόν είχε συμμετάσχει σε διαγωνισμούς της Μαθηματικής Εταιρίας. Ο αριστούχος μαθητής χαλάρωνε με τη μουσική και το ποδόσφαιρο ενώ απέφευγε τα ξενύχτια για μελέτη
Ο 17χρονος θέλει να ασχοληθεί με την έρευνα την οποία αγαπά από  παιδίκαθώς και οι δύο γονείς τους είναι πανεπιστημιακοί στο πανεπιστήμιο του Βόλου και α σχολούνται και αυτοί με την έρευνα.

Ο Παναγιώτης Μυστακίδης

Ο Σπύρος Ζαφείρης και ο Νίκος Κουβάτσος μίλησαν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για την επιτυχία τους αυτή.

Ο Σπύρος Ζαφείρης, με 19.138 μόρια, κατάφερε να εισαχθεί 3ος στη Σχολή Ναυπηγών Μηχανικών του ΕΜΠ.

«Δεν περίμενα να πάω πάνω από 19.000 μόρια. Περίμενα όμως να πιάσω τη σχολή που ήθελα επειδή η προετοιμασία ήταν πολύ καλή», τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και πρόσθεσε ότι «ήμουν σίγουρος ότι δεν θα αποτύχω εάν παρέμενα χαλαρός και δεν αγχωνόμουν. Η έλλειψη άγχους δίνει τους καλούς βαθμούς κι αυτό πρέπει να έχουν υπόψη τους όσοι δίνουν εξετάσεις».

Το άλλο μυστικό της επιτυχίας, σύμφωνα με τον Σπύρο, είναι να ψάχνεις τις σχολές που σου αρέσουν. «Εγώ είχα επιλέξει πέντε σχολές που μου άρεσαν όλες πάρα πολύ. Η βάση στην τελευταία από αυτές ήταν 12.000 μόρια. Θα ήμουν ικανοποιημένος αν πέρναγα ακόμη κι εκεί κι αυτό μου επέτρεψε να πάω χαλαρός στις εξετάσεις. Το τρίτο που χρειάζεται είναι πολλά διαγωνίσματα, ώστε να αποκτήσεις εμπειρία», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ο Νίκος Κουβάτσος, με 19.134 εισήχθη στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ και λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Ήξερα ότι θα περάσω σε αυτή τη σχολή χωρίς να έχω αγωνία για την επίδοση. Στις πανελλήνιες εξετάσεις μπορείς να πετύχεις είτε είσαι καλός μαθητής σε όλη σου τη μαθητική ζωή είτε «γκαζώσεις» τα δυο τελευταία χρόνια. Εάν όμως έχεις μεράκι και διαβάζεις δεν χρειάζεται να δώσεις όλες τις δυνάμεις σου στο τέλος».

Από αυτή την άποψη είναι σημαντικό να είσαι καλός μαθητής σε όλες τις τάξεις, λέει ο Νίκος και προσθέτει ότι «είναι σημαντικό επίσης να προσέχεις τον ύπνο σου και το φαγητό σου – δεν είναι καλό να κοιμάσαι υπερβολικά αργά. Θα έλεγα, τέλος, ότι δεν έχει τόση σημασία το φροντιστήριο όσο η προσπάθεια που κάνεις εσύ ο ίδιος και φυσικά η στήριξη που έχεις από την οικογένειά σου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025