Το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου θα τελειώσει η αγωνία για τους υποψηφίους που έδωσαν φέτος Πανελλαδικές εξετάσεις, αφού εκείνη την περίοδο αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής.
Βάσεις 2016: Εκτιμήσεις έχουν χιλιοειπωθεί πλέον, αφού ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής και η κατάθεση των μηχανογραφικών δελτίων. Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το τι επιδόσεις είχαν όσοι επέλεξαν να εξεταστούν σε δεύτερο ή και τρίτο ειδικό μάθημα, προκειμένου να εισαχθούν είτε στις ξένες Φιλολογίες, είτε στις Αρχιτεκτονικές, στις σχολές Δημοσιογραφίας, Μουσικής, ή στα πολλά τμήματα Τουριστικών Επαγγελμάτων που διαθέτουν τα ΤΕΙ.
Ιδιαίτερα βοηθητικό για τους μαθητές και τις οικογένειές τους είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά φέτος ανακοινώθηκαν τα αναλυτικά στατιστικά στοιχεία κλιμάκωσης του συνόλου μορίων των υποψηφίων. Έτσι, μπορούν με μεγαλύτερη ακρίβεια, δεδομένου ότι γνωρίζουν και τους βαθμούς τους και τις θέσεις των εισακτέων, να υπολογίσουν αν θα περάσουν στο τμήμα που ήθελαν.
Σύμφωνα με εκπαιδευτικούς αναλυτές, η γενική εικόνα είναι ότι οι φετινές επιδόσεις στα ειδικά μαθήματα ήταν μέτριες, αφού η πλειονότητα των υποψηφίων συνωστίζεται σε βαθμολογίες ανάμεσα σε 15 και 18.
Οι αριστούχοι στα Αγγλικά (18-20) μειώθηκαν από 356 το 2015 σε 228 φέτος. Πρόκειται για ένα μάθημα που έχει επιλέξει πάνω από το 10% των υποψηφίων, με το 25% εξ αυτών να έχει επιδόσεις κάτω από τη βάση. Αν και οι σχολές που μπορούν οι υποψήφιοι να διεκδικήσουν με το ειδικό μάθημα των Αγγλικών είναι πολλές και διαφορετικές, από διαφορετικές ομάδες προσανατολισμού, η γενική αίσθηση είναι ότι θα υποχωρήσουν οι βάσεις στα τμήματα που τις αφορούν, ειδικά στον τουριστικό κλάδο, δεδομένου ότι σε σύνολο περίπου 20.000 υποψηφίων από την τρίτη ομάδα προσανατολισμού, σχεδόν 9.000 -οι μισοί- έγραψαν κάτω από 10.000 μόρια. Δεν αποκλείεται, δηλαδή, σύμφωνα με τις αναλύσεις, τμήματα ΤΕΙ της Περιφέρειας με αντικείμενο τον τουρισμό να καταγράψουν αισθητή πτώση.
Όσον αφορά στις Αρχιτεκτονικές, για τις οποίες οι υποψήφιοι διεκδικούσαν εισαγωγή από την ομάδα προσανατολισμού θετικών σπουδών, οι επιδόσεις στα μαθήματα του ελεύθερου και γραμμικού σχεδίου δεν είχαν μεγάλες αποκλίσεις από τις περσινές. Ωστόσο, στα κοινώς εξεταζόμενα μαθήματα, οι αριστούχοι της αντίστοιχης ομάδας προσανατολισμού ήταν ιδιαίτερα λίγοι, γεγονός ενδεικτικό του ότι τα δημοφιλή πανεπιστημιακά τμήματα θα διατηρήσουν την περσινή πτωτική τους τάση.
Αυξήθηκε, επίσης , ο αριθμός των υποψηφίων που δήλωσαν να εξεταστούν στα Γερμανικά, με τους αριστούχους να φτάνουν τους 126 (από 29 πέρυσι και 48 πρόπερσι) για 270 θέσεις εισακτέων, γεγονός ενδεικτικό του ότι θα ανέβουν ελαφρώς οι βάσεις στις Γερμανικές Φιλολογίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Οι θέσεις των εισακτέων σε Ιταλικές και Ισπανικές Φιλολογίες υπερκαλύπτονται από όσους πέτυχαν επιδόσεις πάνω από τη βάση.
Αντίθετα, πτωτικά θα κινηθούν οι σχολές της Γαλλικής Φιλολογίας, αφού οι αριστούχοι είναι ελάχιστοι για τις 140 θέσεις εισακτέων πανελλαδικά, συν του ότι υποχώρησαν οι επιδόσεις στα κοινώς εξεταζόμενα μαθήματα της πρώτης ομάδας προσανατολισμού. Εκπαιδευτικοί αναλυτές σχολιάζουν ότι όχι μόνο έπεσε ο αριθμός των αριστούχων, αλλά και ο αριθμός όσων επέλεξαν να δώσουν Γαλλικά λόγω της φθίνουσας πορείας της χρήσης της γλώσσας.
Όσον αφορά τέλος στα τέσσερα μουσικά τμήματα, 342 υποψήφιοι που έγραψαν κάτω από τη βάση στα δύο ειδικά μαθήματα αποκλείονται αυτομάτως. Ιδιαίτερα χαμηλές ήταν γενικά, πάντως, φέτος οι επιδόσεις στο μάθημα της Αρμονίας, αφού πάνω από το 50% έγραψε κάτω από 12.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ 2016