: Στο Πανεπιστήμιο ακόμα και με 9.000 μόρια

«Καταποντίζονται» οι βάσεις 2016 σε Οικονομικές, Πολυτεχνικές και Φυσικομαθηματικές σχολές καθώς επίσης και σε τμήματα Πληροφορικής – «Εκτοξεύονται» στις Επιστήμες Υγείας
Σχεδόν ένας στους τέσσερις υποψήφιους στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2016 δεν κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερα από 7.000 μόρια, ενώ οι υποψήφιοι που αρίστευσαν και συγκέντρωσαν πάνω από 19.000 μόρια είναι ελάχιστοι.

Μόλις 758 είναι συνολικά οι υποψήφιοι που συγκέντρωσαν πάνω από 19.000 μόρια, με την πλειονότητα αυτών (462) να είναι στο επιστημονικό πεδίο των επιστημών Υγείας και Ζωής της ομάδας προσανατολισμού των Θετικών Σπουδών. Πρακτικά, αυτό μπορεί να «μεταφραστεί» σε άνοδο των βάσεων στις ιατρικές σχολές, κάτι που θα «συμπαρασύρει» και τις σχολές Φαρμακευτικής, Κτηνιατρικής και Βιολογίας.
Στην απέναντι όχθη, βρίσκονται οι 19.863 υποψήφιοι που δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν πάνω από 7.000 μόρια.

Με βάση τα στοιχεία του , μικρές μεταβολές θα σημειωθούν στις βάσεις των πολυτεχνικών σχολών. Επίσης, μικρές διακυμάνσεις σε σχέση με πέρυσι φαίνεται ότι θα έχουν οι βάσεις των σχολών των Ανθρωπιστικών Επιστημών.

Είναι πάντως χαρακτηριστικό το ότι υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιος υποψήφιος μπορεί να μπει στο πανεπιστήμιο με 9.000 μόρια, κυρίως σε Παιδαγωγικά τμήματα, που έχουν καταποντιστεί.
Έως την Παρασκευή 8 Ιουλίου, οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν οριστικοποιήσει τα μηχανογραφικά τους δελτία, κάτι που θα δώσει επιπλέον δεδομένα για την πορεία των βάσεων, οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν στα τέλη Αυγούστου.

«Εκτόξευση» αναμένεται στις Επιστήμες Υγείας

Όπως σημειώνει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», οι Επιστήμες Υγείας πρωταγωνιστούν φέτος στη μάχη των υποψηφίων, με τον πήχυ να ανεβαίνει. Τα υπόλοιπα επιστημονικά πεδία, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, δεν θα διαφοροποιηθούν σε μεγάλο βαθμό.

Αναλυτικότερα:
1o Πεδίο – Ανθρωπιστικές Επιστήμες
Ανεβαίνουν ελαφρώς η Νομική, η Ψυχολογία και η Κοινωνιολογία

2ο Πεδίο – Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες
«Μπετόν» οι βάσεις στο Πολυτεχνείο, ΤΕΙ ακόμα και κάτω από 7.000 μόρια

3ο Πεδίο – Επιστήμες Υγείας
Στο 19 Ιατρική Αθήνας και Θεσσαλονίκης, μέχρι και 500 μόρια ώθηση σε Βιολογία, Φαρμακευτική

4ο Πεδίο – Παιδαγωγικά
Άδεια τα περιφερειακά τμήματα, κατακρήμνιση των βάσεων

5ο Πεδίο – Οικονομίας και Πληροφορικής
Μικρές μεταβολές, οι υψηλόβαθμες σχολές διατηρούν τα μόριά τους


και
Σε ένα ακόμη… μάθημα –και ιδιαίτερα δύσκολο– θα «εξετασθούν» οι υποψήφιοι για πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Πρόκειται για την υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου, με αποκλειστική προθεσμία έως την Παρασκευή 8 Ιουλίου. Φέτος, πρώτη χρονιά εφαρμογής του νέου συστήματος, οι υποψήφιοι που επέλεξαν να εξετασθούν σε τέσσερα μόνο μαθήματα θα μπορούν να δηλώσουν τις σχολές ενός μόνο πεδίου, ενώ τις σχολές και ενός δεύτερου πεδίου μπορούν να δηλώσουν όσοι εξετάστηκαν σε πέμπτο μάθημα.

Ο αριθμός των μετεγγραφομένων σε κάθε τμήμα ΑΕΙ/ΤΕΙ θα είναι ίσος με το 15% του αριθμού εισακτέων του τμήματος. Έτσι, οι υποψήφιοι πρέπει να είναι προσεκτικοί, λαμβάνοντας υπόψη ότι θα έχουν στη διάθεσή τους λιγότερες σχολές (ενδεικτικά, το 4ο πεδίο των επιστημόνων εκπαίδευσης έχει 22 αποκλειστικά Τμήματα και αλλά 15 κοινά με άλλα πεδία) και τον «κόφτη» στις μετεγγραφές. Οι υποψήφιοι πρέπει να απευθυνθούν στο λύκειό τους για να αποκτήσουν κωδικό (password), με τον οποίο μπορούν να επισκέπτονται τη διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr, προκειμένου να μελετούν το πρότυπο μηχανογραφικό και να κάνουν σχέδια πριν από την οριστικοποίηση του μηχανογραφικού τους δελτίου.

Διαβάστε :

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025