Πτώση βάσεων η οποία μπορεί να φτάσει έως και 4.000 μόρια φέρνει για το 2016 το νέο εξεταστικό σύστημα, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής.
Όπως εξηγεί ο εκπαιδευτικός και αναλυτής Γιώργος Χατζητέγας το καλοκαίρι του 2016 αναμένεται θεαματική πτώση των βάσεων στις πανελλαδικές εξετάσεις καθώς η προσμέτρηση τεσσάρων μαθημάτων αντί για έξι ή επτά που ίσχυε στο παρελθόν και η “εξαφάνιση” της προφορικής βαθμολογίας για την εισαγωγή στα ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης δημιουργούν εντελώς νέα δεδομένα.
Έτσι, αν υποθέσουμε ότι ο βαθμός δυσκολίας των θεμάτων μείνει ο ίδιος και η ζήτηση δεν διαφοροποιηθεί ουσιαστικά, είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι περιζήτητες σχολές, όπως οι Ιατρικές, θα έχουν μια πτώση τουλάχιστον 600 μορίων σε σχέση με πέρυσι (Η Ιατρική Αθήνας αναμένεται να πέσει στα 18.500 μόρια), ενώ μεγαλύτερη θα είναι η πτώση στις Νομικές Σχολές (κοντά στα 17.5000 μόρια αναμένεται ότι θα βρεθεί η Νομική Αθήνας), στις υψηλόβαθμες Οικονομικές Σχολές και στα περιζήτητα τμήματα του Πολυτεχνείου, όπου η πτώση αναμένεται να ξεπεράσει τα 1.000 μόρια.
Η πτώση αυτή είναι αποτέλεσμα του ότι οι υποψήφιοι θα εξετάζονται το καλοκαίρι σε τέσσερα δύσκολα μαθήματα, ενώ από το νέο εξεταστικό σύστημα θα λείπουν όχι μόνο το “μπόνους” της προφορικής βαθμολογίας αλλά και τα “εύκολα” μαθήματα τα οποία στο παρελθόν ανέβαζαν τις επιδόσεις των νέων.
Η πτώση των βάσεων αναμένεται ότι θα είναι εντυπωσιακή στα τμήματα μεσαίας και χαμηλής ζήτησης όπου και πιθανότατα θα ξεπεράσει τα 2.000 μόρια. Τα παιδαγωγικά τμήματα έχουν απομονωθεί στο 4ο επιστημονικό πεδίο, το οποίο παρουσιάζει εξαιρετικά χαμηλή ζήτηση, καθώς η πρόσβαση σε αυτό εξασφαλίζεται με την επιλογή πέμπτου μαθήματος, των Μαθηματικών Γενικής Παιδείας για τους υποψηφίους των Ανθρωπιστικών Σπουδών και της Ιστορίας Γενικής Παιδείας για τους υποψηφίους των άλλων προσανατολισμών. Η πτώση των βάσεων σε αυτή την περίπτωση μπορεί να φτάσει και τα 4.000 μόρια.