Στην κορυφή οι Ιατρικές σχολές, «βυθίζονται» οι Παιδαγωγικές, «πέφτουν» τα Πολυτεχνεία και οι Οικονομικές Σχολές – Σε υψηλά επίπεδα Πυροσβεστικές και Αστυνομικές σχολές
Αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής 2016 – Η αγωνία των υποψηφίων έχει χτυπήσει «κόκκινο» – Από την Τετάρτη 6 Ιουλίου, θα χορηγούνται βεβαιώσεις σε όσους υποψηφίους συμμετείχαν φέτος στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ με το νέο σύστημα.
Σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, η φετινή χρονιά δεν έχει καμία σχέση με τις προηγούμενες όσον αφορά τον υπολογισμό των βάσεων.
Δείτε τα στατιστικά των ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ 2016
Όπως φαίνεται μέχρι τώρα, οι Ιατρικές και Παραϊατρικές σχολές θα εκτοξευτούν, οι Πολυτεχνικές θα πέσουν, θα σημειωθούν αυξομειώσεις στις Ανθρωπιστικές σχολές ενώ θα «γκρεμιστούν» οι βάσεις στα Παιδαγωγικά τμήματα. Παράλληλα αναμένεται άνοδος στις Πυροσβεστικές και Αστυνομικές σχολές ενώ και οι Στρατιωτικές αναμένετια να κρατηθούν σε υψηλά επίπεδα.
Δείτε αναλυτικά τις εκτιμήσεις για τις βάσεις 2016
* Στο 1ο επιστημονικό πεδίο, των Ανθρωπιστικών Σπουδών αυξομοιώσεις θα παρουσιάσουν οι βάσεις εισαγωγής. Οι αυξομοιώσεις αυτές θα αφορούν κυρίως στις Φιλοσοφικές και Ψυχολογικές σπουδές. Πτωτική πορεία είναι πιθανόν να ακολουθήσουν κάποιες Νομικές Σχολές ενώ μπορεί να σημειωθεί άνοδος σε χαμηλόβαθμες σχολές. Άνοδος αναμένεται και στις χαμηλόβαθμες σχολές.
* Στο 2ο επιστημονικό πεδίο, το πλέον χαρακτηριστικό στοιχείο είναι οι πολύ καλές, σχεδόν άριστες επιδόσεις σε παραδοσιακά δύσκολα μαθήματα, όπως η φυσική. Στις Πολυτεχνικές σχολές πάντως αναμένεται πτώση, η οποία θα μεγαλώνει όσο κατηφορίζουμε προς τις χαμηλόβαθμες σχολές. Σε κάποιες Πολυτεχνικές σχολές που παραδοσιακά έχουν υψηλή βαθμολογία, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι θα σημειωθεί ακόμα και εντυπωσιακή πτώση.
* Στο 3ο επιστημονικό πεδίο, η πολύ καλή εικόνα σε Φυσική, Χημεία και Βιολογία διατηρεί τις βάσεις στις περιζήτητες Ιατρικές στο ύψος τους οδηγώντας τις σε πολλές περιπτώσεις και σε άνοδο. Η αύξηση των βάσεων στο 3ο επιστημονικό πεδίο θα συμπαρασύρει προς τα πάνω τις Παραιατρικές (Νοσηλευτικά τμήματα και ΤΕΙ) και τις Γεωπονικές σχολές.
* Στο 4ο επιστημονικό πεδίο, ένα μεγάλο ποσοστό μαθητών των Ανθρωπιστικών σπουδών (περίπου 67%) έγραψε στα Μαθηματικά της Γενικής Παιδείας κάτω από τη βάση. Ωστόσο πολλοί εξ αυτών θα εισαχθούν στις Παιδαγωγικές σχολές της Ελληνικής Τριτοβάθμιας.