Βασεις 2015 – Πού αναμένεται πτώση μέχρι και 1.500 μόρια !

Η αναμόρφωση του συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με παράλληλη μεταρρύθμιση όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, είναι η άμεση προτεραιότητα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, μετά και τη δημοσιοποίηση, των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις. Ένας στους τρεις υποψηφίους δεν κατάφερε να διαμορφώσει βαθμό πρόσβασης πάνω από τη βαθμολογική βάση του «10», ενώ υπήρξαν μαθήματα με αποτυχία 70% – 80%. Συνολικά, οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων ήταν χειρότερες από τις περσινές, με αποτέλεσμα να αναμένεται πτώση των βάσεων.

  • Ένας στους τρεις υποψηφίους δεν κατάφερε να διαμορφώσει βαθμό πρόσβασης πάνω από τη βαθμολογική βάση του «10», ενώ υπήρξαν μαθήματα με αποτυχία 70% – 80%

Το μεγάλο ποσοστό υποψηφίων που δεν κατάφερε να γράψει πάνω από τη βάση είναι εξαιρετικά ανησυχητικό για την κατάσταση της εκπαίδευσης, παρ’ ότι δεν αποτελεί καθρέφτη της, καθώς οι υποψήφιοι διαγωνίζονται σε θέματα μεγάλης δυσκολίας προκειμένου να επιλεγούν εκείνοι με τις υψηλότερες βαθμολογίες που θα καταλάβουν τον περιορισμένο αριθμό θέσεων κάθε τμήματος και σχολής. Με άλλα λόγια, δεν πρόκειται για εξετάσεις προαγωγής, αλλά για εξετάσεις επιλογής. Από την άποψη αυτή, οι χαμηλές βαθμολογίες ενός μεγάλου τμήματος των υποψηφίων δεν είναι αντανάκλαση και της αποτυχίας του Λυκείου. Όμως θέτει επί τάπητος τόσο την ανάγκη αποδέσμευσης της λυκειακής βαθμίδας από τις εξετάσεις εισαγωγής, όσο και την ανάγκη αναμόρφωσης του συστήματος εισαγωγής, ώστε και οι υποψήφιοι να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι, αλλά και να κρίνονται δικαιότερα και όχι η τύχη τους να κρέμεται από μία τρίωρη εξέταση. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας μελετά ήδη όλες τις παθογένειες και τα αγκάθια του συστήματος και αφού προχώρησε σε «διορθωτικές» μεταβατικές ρυθμίσεις για την επόμενη χρονιά, ξεκινά άμεσα τον διάλογο για μια ριζική παρέμβαση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, η εικόνα διαμορφώνεται ως εξής:

* Το 36,71% των 33.272 υποψηφίων της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης δεν κατάφερε να διαμορφώσει βαθμό πρόσβασης πάνω από 10. Ένα υψηλό ποσοστό βρέθηκε στη βαθμολογική κλίμακα 10 – 13, ενώ αρίστευσε μόλις το 3,3% των μαθητών, δηλαδή διαμόρφωσε βαθμό πρόσβασης από 18,20. Η Φυσική Κατεύθυνσης ήταν ο… κακός δαίμονας των υποψηφίων, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των υποψηφίων, και συγκεκριμένα το 79,17%, δεν κατάφερε να γράψει πάνω από 10. Ακολουθούν τα Μαθηματικά Κατεύθυνσης, όπου μέχρι τη βάση έγραψε το 69,97% των υποψηφίων. Στη βαθμολογική κλίμακα 18 – 20 βρέθηκαν μόλις 430 υποψήφιοι στη Φυσική και 415 στα Μαθηματικά.

* Το 33,01% των 32.055 υποψηφίων της Θεωρητικής Κατεύθυνσης διαμόρφωσε βαθμό πρόσβασης για την εισαγωγή του σε κάποιο συναφές τμήμα, μέχρι 10. Στη βαθμολογική κλίμακα 10 – 13 βρέθηκε το 23,29% των υποψηφίων, ενώ στη βαθμολογική ομάδα 18 – 20 βρέθηκε μόλις το 4,59% των υποψηφίων. Τα μαθήματα της μεγάλης αποτυχίας ήταν τα Αρχαία, με το 49,66% των υποψηφίων να γράφει μέχρι και 10, και η Ιστορία Κατεύθυνσης, με ποσοστό γραπτών μέχρι και τη βάση 41,16%.

* Η εικόνα είναι σαφώς καλύτερη στη σχετικά ολιγάριθμη Θετική Κατεύθυνση (12.833 υποψήφιοι), όπου το 10,61% κατάφερε να διαμορφώσει βαθμό πρόσβασης από 18 – 20, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό βρέθηκε στη βαθμολογική ομάδα από 15 μέχρι και 17. Το ποσοστό των υποψηφίων που διαμόρφωσε βαθμολογία μέχρι και 10 ήταν 15,83%. Το μάθημα στο οποίο οι υποψήφιοι της Θετικής Κατεύθυνσης σημείωσαν τις χαμηλότερες επιδόσεις ήταν η Φυσική Κατεύθυνσης, με ποσοστό αποτυχίας 47,4%.

Κάτω μέχρι και 1.500 μόρια

Με βάση τις βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων σε σχέση με πέρυσι, αναμένεται θεαματική πτώση των βάσεων σε όλα τα επιστημονικά πεδία, συμπεριλαμβανομένων και των σχολών πρώτης ζήτησης. Η πτώση αναμένεται να ξεπεράσει σε τμήματα της Περιφέρειας και τα 1.500 μόρια. Στις σχολές του κέντρου η πρώτη εκτιμάται ότι θα είναι μικρότερη, αλλά και πάλι αισθητή, καθώς έχει μειωθεί στο μισό ο αριθμός των αριστούχων. Ενδεικτικά, η πτώση των βάσεων σε τμήματα του ΕΜΠ αναμένεται ότι θα είναι πάνω από 500 μόρια, η βάση της Νομικής Αθήνας θα πέσει κατά 300 μόρια, ενώ κάτω από 19.000 μόρια εκτιμάται ότι θα πέσει η Ιατρική Αθήνας.

Στο μεταξύ, οι υποψήφιοι πρέπει να καταθέσουν ηλεκτρονικά το μηχανογραφικό τους έως τις 7 Ιουλίου.

ΑΥΓΗ