«Καζάνι που βράζει» είναι το Πανεπιστήμιο Κρήτης για το ζήτημα της δέσμευσης των…
αποθεματικών του ιδρύματος, μετά από τη σχετική κυβερνητική απόφαση. Το κλίμα είναι ιδιαίτερα βαρύ τόσο στο Ρέθυμνο όσο και στο Ηράκλειο, όπου η πρυτανική αρχή είναι ιδιαίτερα προβληματισμένη.
Καθοριστικής σημασίας για τις εξελίξεις που αναμένονται ραγδαίες θεωρείται η αποψινή κατεπείγουσα Σύνοδος Πρυτάνεων που θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη καθώς το ίδιο ζήτημα απασχολεί όλα τα ΑΕΙ της χώρας, τα οποία αν στερηθούν και τα αποθεματικά τους, στην ουσία θα παραμείνουν χωρίς πόρους.
Καλά πληροφορημένες πηγές στο Πανεπιστήμιο Κρήτης υποστήριξαν στο cretapost ότι στόχος της πρυτανικής αρχής του ιδρύματος είναι να εξαιρεθούν από τη δέσμευση των διαθεσίμων τα αποθεματικά του ΕΛΚΕ (Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας) και της Εταιρείας Διαχείρισης Περιουσίας του Πανεπιστημίου, καθώς πρόκειται για υπηρεσίες που διαχειρίζονται ως επί το πλείστον ευρωπαϊκά προγράμματα και κονδύλια της ΕΕ.
Σύμφωνα με τα επιχειρήματα που αναμένεται να καταθέσει στην έκτακτη σύνοδο Πρυτάνεων η πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Κρήτης, τα αποθεματικά αυτά δεν μπορούν στην πράξη να δεσμευτούν αφού δεν προέρχονται από πόρους της κρατικής περιουσίας.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην περίπτωση που δεν διαφανούν δείγματα άρσης του αδιεξόδου, είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο ακόμη και μαζικών παραιτήσεων από τους επικεφαλής των ΑΕΙ, γεγονός που θα προκαλέσει «έμφραγμα» στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ειδικά αν η αντίδραση των πρυτάνεων είναι μαζική.
Σήμερα πάντως, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Ευριπίδης Στεφάνου, ιδιαίτερα κατηφής, έλεγε σε συνεργάτες του ότι η κατάσταση που διαμορφώθηκε τις τελευταίες ώρες είναι αδιέξοδη. Αν το Πανεπιστήμιο Κρήτης δεν καταθέσει τα αποθεματικά των υπηρεσιών του, ως ΝΠΔΔ, στην Τράπεζα της Ελλάδας η πρυτανική αρχή κινδυνεύει να διωχθεί για παράβαση καθήκοντος, ενώ από την άλλη, αν υλοποιήσει την απόφαση της κυβέρνησης, τότε ο οποιοσδήποτε πανεπιστημιακός καθηγητής που υλοποιεί ευρωπαϊκό πρόγραμμα φέρνοντας στο Πανεπιστήμιο κοινοτικούς πόρους μπορεί να την κατηγορήσει για διασπάθηση ή ακόμη και ενθυλάκωση ευρωπαϊκών κονδυλίων.