«Οι διατάξεις του θα προκαλέσουν συγκρουσιακές συνθήκες και νομικές περιπέτειες για τα Πανεπιστήμια», όπως τόνισε η Μερόπη Τζούφη στην 4η συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Η αναπλ. τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την επίθεση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αποκλείοντας σημαντικό κομμάτι των εργαζομένων στα Πανεπιστήμια (ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, ΕΕΠ & διοικητικών υπαλλήλων) από το δικαίωμα του «εκλέγειν» στις πρυτανικές εκλογές, τις εκλογές κοσμητόρων, αλλά και των προέδρων τμημάτων και διευθυντών Τομέων.

Υπογράμμισε ότι «οι διατάξεις συνιστούν υποχώρηση από βασικές προοδευτικές και ακαδημαϊκές αρχές που διέπουν τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, δημιουργώντας ένα κλειστό και εσωστρεφές πανεπιστήμιο». Ακόμα, επεσήμανε πως «οι μεταβολές στο σύστημα εκλογής πρυτάνεων υποδηλώνουν πολιτικές σκοπιμότητες που επιβραβεύουν τις ευκαιριακές συνεργασίες και προωθούν τις πελατειακές σχέσεις».

Όσον αφορά τα Ξενόγλωσσα Προγράμματα Σπουδών, η βουλευτής Ιωαννίνων έκανε λόγο για «προγεφύρωμα ιδιωτικοποίησης των προπτυχιακών σπουδών που σε συνδυασμό με τις διατάξεις για τα κολλέγια, αποτελούν μια σκόπιμη παράκαμψη του Άρθρου 16». Ανέφερε ακόμη πως «το καινοφανές είναι η δημιουργία ενός παράλληλου συστήματος προπτυχιακών σπουδών, με επικίνδυνες ασάφειες τυπικής συγκρότησης και λειτουργίας, επιβολή διδάκτρων, χωρίς καμία δημόσια χρηματοδότηση και με αδιαφάνεια ως προς την επιστημονική του επάρκεια».

Τέλος, η Μερόπη Τζούφη κάλεσε την κυβέρνηση να προκηρύξει νέες θέσεις μελών ΔΕΠ και λοιπού διδακτικού προσωπικού, να εφαρμόσει τον κανόνα 1:1 στις αποχωρήσεις-προσλήψεις, να ενισχύσει την έρευνα και να αυξήσει την ετήσια χρηματοδότηση των ΑΕΙ τουλάχιστον στα επίπεδα του 2019, ενώ επεσήμανε την ανάγκη ενίσχυσης των υποδομών και των συνθηκών υγιεινής των πανεπιστημίων ώστε η νέα ακαδημαϊκή χρονιά να ξεκινήσει με ασφάλεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025