«Αν κάποιος κάνει κατάληψη με την οποία δεν συμφωνώ δεν σημαίνει ότι είναι λάθος. Γίνεται για κάποιο λόγο» είπε επιχειρηματολογώντας κατά των ιδιωτικών συμφερόντων στα πανεπιστήμια
Για τον κίνδυνο των «ιδιωτικών συμφερόντων που επιθυμούν να μπουν στα πανεπιστήμια» αλλά και για την αναγκαιότητα των καταλήψεων μίλησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην Ολομέλεια της Βουλής. Ο κ. Τσακαλώτος επέλεξε να τοποθετηθεί περισσότερο ως ακαδημαϊκός, περιορίζοντας την ομιλία του στις διατάξεις του νομοσχεδίου για την ανώτατη εκπαίδευση και να παραδώσει μαθήματα κοινωνικής ευαισθησίας θεωρώντας ότι αποφεύγει παραλληλισμούς με τις συνέπειες της δημοσιονομικής πολιτικής και της υπερφορολόγησης που έχει επιβάλλει ως υπουργός Οικονομικών.
Υποστήριξε δε σχετικά με την κριτική της αντιπολίτευσης στις διατάξεις που αφορούν το πανεπιστημιακό άσυλο πως «η κριτική δεν έχει να κάνει με την διακίνηση των ναρκωτικών αλλά με τις καταλήψεις. Είναι παράνομη πράξη η καταλήψεις ή όχι; Δεν θέλουν κάποιοι να γίνονται καταλήψεις. Εγώ έχω πάρει μέρος σε πολλές καταλήψεις. Επιπλέον θεωρώ ότι κάποιες είναι λάθος. Όμως αν κάποιος κάνει κατάληψη με την οποία δεν συμφωνώ δεν σημαίνει ότι είναι λάθος. Γίνεται για κάποιο λόγο. Κάποιοι θέλουν να δημιουργήσουν ένα συμβάν για να υπάρξει συζήτηση» ενώ απευθυνόμενος προς την ΝΔ σημείωσε «πείτε ότι οι καταλήψεις δεν πρέπει να γίνονται και ότι οι φοιτητές πρέπει να κάτσουν στα αυγά τους».
Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε πως δεν πρέπει να υπάρχει ανταγωνισμός μεταξυ των πανεπιστημίων ενώ υπογράμμισε ότι η διεθνής ακαδημαϊκή κοινότητα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα όπως «οι υπερχρεωμένοι φοιτητές στην Μ. Βρετανία από φοιτητικά δάνεια και οι καθηγητές πανεπιστημίων στις ΗΠΑ με συμβάσεις προσωρινής εργασίας». Ο ίδιος υποστήριξε ότι η ιδιωτική χρηματοδότηση πανεπιστημιακών ερευνών δεν οδηγεί σε καλά αποτελέσματα καθώς «αυτός που πληρώνει επηρεάζει την μεθοδολογία και την έρευνα». Πρόσθεσε δε ότι «η εμπειρία μου από την διαπραγμάτευση δείχνει ότι υπάρχει ένας καημός στους θεσμούς για την αποπολιτικοποίηση του κράτους. Σε κάποια συμφωνώ σε άλλα όχι. Όμως οι θεσμοί δεν μας λένε να προστατευτούμε από τα ιδιωτικά συμφέροντα. Εμείς μόνοι μας το παλεύουμε. Αυτοί κάνουν σαν να μην υπάρχουν τα ιδιωτικά συμφέροντα. Δεν είναι κίνδυνος το ιδιωτικό συμφέρον που θέλουν να μπουν στα πανεπιστήμια;».
Τελευταίες ειδήσεις για το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια