Η Σία Αναγνωστοπούλου θέλει να εκμοντερνίσει την ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση, στο πλαίσιο της Συνθήκης της Μπολόνια, και για τον λόγο αυτό συστήνει… επιτροπές. Η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, αρμόδια για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, αφού όρισε νέα μέλη σε μια επιτροπή στις αρχές Δεκεμβρίου 2015, ύστερα από δύο μήνες –τον Ιανουάριο του 2016– τριπλασίασε τα μέλη της ίδιας επιτροπής, ενώ όρισε και μία ακόμη συμβουλευτική επιτροπή. Oλα αυτά, βέβαια, κινούνται σε εντελώς αντίθετη πορεία και ακυρώνουν στην πράξη τις προεκλογικές διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ κατά της Συνθήκης, την οποία μάλιστα ο πρώην υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς, στις 20 Μαΐου 2015, είχε χαρακτηρίσει «αποτυχία», απευθυνόμενος στους 47 Ευρωπαίους υπουργούς Παιδείας στη Σύνοδο στο Ερεβάν της Αρμενίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκήρυξε το πρόγραμμα «Modernisation of Higher Education in Greece – MOHE». «Στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα μας μέσα από τη μελέτη βασικών παραμέτρων του ευρωπαϊκού χώρου ανώτατης εκπαίδευσης. Η προσπάθεια αυτή θα βοηθήσει στη διεθνοποίηση των Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης και στην ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας», αναφέρει επίσημο έγγραφο της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Παιδείας, στις 18 Μαρτίου 2016. Το ύψος του διαθέσιμου κονδυλίου για την υποστήριξη της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων της Μπολόνια είναι το ανώτερο 123.483,60 ευρώ, ένα από τα υψηλότερα ποσά – μόνον η Βρετανία, η Ιταλία και η Ολλανδία πήραν μεγαλύτερα ποσά, ενώ κοντά στο ελληνικό κονδύλι είναι εκείνα της Ισπανίας, της Πολωνίας και της Ουγγαρίας. Το MOHE για την Ελλάδα έχει συνολικό προϋπολογισμό 154.354,50 ευρώ. Το πρόγραμμα άρχισε να υλοποιείται στις αρχές του 2015 –στις 10 το πρωί, την Tρίτη 20 Ιανουαρίου 2015, στο γραφείο 2158, πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Παιδείας η πρώτη συντονιστική συνάντηση μεταξύ των εμπειρογνωμόνων (experts)–, με τη συγκρότηση της σχετικής τριμελούς επιτροπή για την υλοποίηση του προγράμματος. Ωστόσο:

• Σχεδόν έντεκα μήνες μετά, στις 4 Δεκεμβρίου 2015, η κ. Αναγνωστοπούλου αλλάζει τα τρία πρόσωπα της πρώτης επιτροπής. Οι νέοι είναι στελέχη του υπουργείου Παιδείας.

• Στις 22 Ιανουαρίου 2016, η κ. Αναγνωστοπούλου αλλάζει την απόφαση της 4ης Δεκεμβρίου και αναιτιολόγητα τριπλασιάζει σε εννέα τα μέλη της επιτροπής «για τη διαχείριση και την εφαρμογή του προγράμματος MOHE». Τα καινούργια μέλη είναι στελέχη του υπουργείου Παιδείας και του ΙΚΥ.

• Καλή η υλοποίηση αλλά ποιος θα συμβουλεύει τους… χειρώνακτες του προγράμματος. Στις 21 Ιανουαρίου 2016, η κ. Αναγνωστοπούλου όρισε επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την υποστήριξη της εφαρμογής του προγράμματος. Τα έξι μέλη είναι διδάσκοντες σε ΑΕΙ/ΤΕΙ.

«Μήπως, τελικά, οι επιτροπές φτιάχνονται για να βολεύεται κόσμος με πελατειακά κριτήρια;», ρωτά σε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη και την κ. Αναγνωστοπούλου ο βουλευτής του Ποταμιού και πανεπιστημιακός Γιώργος Μαυρωτάς.

Μεθαύριο Παρασκευή 15 Απριλίου στο Πανεπιστήμιο Πατρών και την προσεχή Δευτέρα 18 Απριλίου 2016 στο ΤΕΙ Αθήνας θα διεξαχθούν δύο επιτόπια εργαστήρια (in situ workshops) για τον εκσυγχρονισμό της ανώτατης εκπαίδευσης της Ελλάδας. «Στα εργαστήρια οι εμπειρογνώμονες θα παρουσιάσουν ευρήματα της έρευνας που διεξάγεται στα ΑΕΙ της χώρας από τις 22 Φεβρουαρίου, μέσα από τη συμπλήρωση ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου, καθώς στους συμμετέχοντες θα δοθεί η δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις και προβληματισμούς, συμβάλλοντας προς την κατεύθυνση της υλοποίησης των στόχων της πρότασης», όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου. Οπως σχολίασε στην «Κ» έμπειρος πανεπιστημιακός, «πρόκειται για ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ που ολοκληρώνεται και στο οποίο κάποιοι βολεύτηκαν»;

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025