Γέμισαν οι στήλες των κοσμικών εφημερίδων και ιστοσελίδων με σχόλια για το νέο μάθημα των Θρησκευτικών. Το βοηθητικό υλικό που παρέχει το ΙΕΠ προς τους Θεολόγους και Δασκάλους είναι αναρτημένο στο διαδίκτυο και επομένως εύκολα προσβάσιμο στον καθένα, και στους δημοσιογράφους και σχολιαστές.
Σχόλια γεμάτα ειρωνεία, άλλα, σοβαρότερων σχολιαστών, πλήρη οργής και θυμού και πάντως όλα να καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα. Ότι το υλικό και οι κατευθυντήριες γραμμές για τα νέα Θρησκευτικά είναι άσχετα με τη θεολογία, αταίριαστα με ένα μάθημα θρησκευτικών όπως το θέλουν οι γονείς και ο κόσμος όλος, ξένα προς την παράδοση αυτού του τόπου, αντισυνταγματικά και πέραν όλων των άλλων αστεία έως γελοία. Ακόμη και οι πολέμιοι του θρησκευτικού μαθήματος γράφουν ότι θα επιθυμούσαν την κατάργησή του, αν αυτό μπορούσε να γίνει – γνωρίζουν ότι δεν μπορεί να συμβεί λόγω των σχετικών προβλέψεων του Συντάγματος – δεν αποδέχονται όμως τη διδασκαλία ενός μαθήματος θρησκευτικών μέσα από λαϊκά και ξένα τραγούδια άσχετα με κάθε επιστημονικό λόγο και παιδαγωγικό σκοπό. Τι γυρεύει η Umbrella (ομπρέλα) της Rihanna (Ριάννα) στο θρησκευτικό μάθημα; Κάτω από την ομπρέλα της θα διδαχθούν οι μαθητές την επικοινωνία και την αγάπη;
Οι σχεδιαστές του νέου μαθήματος των Θρησκευτικών τελούν εν συγχύσει και επιδιώκουν τη σύγχυση και των μαθητών. Οι αρθρογράφοι στις κοσμικές στήλες τους δεν συμπεριλαμβάνουν σχόλια για το οικουμενιστικό, πανθρησκειακό αχταρμά του νέου μαθήματος επειδή προφανώς αγνοούν τις αρχές της ορθόδοξης θεολογίας. Διαπιστώνουν την αυτονόητη απόσταση που χωρίζει τα καψουροτράγουδα από τους ύμνους της Εκκλησίας, την ψευτοερωτική αγάπη των κοσμικών ασμάτων από την εν Χριστώ αγάπη και για τούτο εκπλήσσονται από τα διδακτικά εργαλεία που προτείνονται για χρήση στο νέο μάθημα.
Οι σχεδιαστές του νέου μαθήματος τόσο των προγραμμάτων σπουδών όσο και του βοηθητικού υλικού έφτιαξαν ένα μάθημα αποκύημα του αμέτρητου κόμπλεξ τους για την ορθόδοξη παράδοση και ζωή. Μια ζωή αμφισβητίες της παράδοσης, «μεταπατερικοί», με εμφανές πολλές φορές το αντιεκκλησιαστικό τους μένος – μόλις πριν λίγες μέρες «ξεσπάθωσε» κατά του Αρχιεπισκόπου ο γνωστός Μάριος Μπέγζος – κλίνοντες οι περισσότεροι επ’ αριστερά, έβγαλαν τα απωθημένα τους πάνω στο μάθημα των Θρησκευτικών. Και τώρα προσπαθούν να πείσουν ότι αυτό είναι ο απαραίτητος στις μέρες μας εκσυγχρονισμός του μαθήματος.
Αν και λίγο αργά ομολογουμένως, τους πήραν χαμπάρι επιτέλους όχι μόνο οι εκκλησιαστικοί ταγοί αλλά ακόμη και οι πιο κοσμικοί σχολιογράφοι και σκιτσογράφοι. Και έτσι τώρα γινόμαστε θεατές στο έργο του διασυρμού της θρησκευτικής εκπαίδευσης που σχεδίασαν και πασχίζουν να καθιερώσουν οι Φίλης – Γιαγκάζογλου. Αν δεν υπάρξει αποτελεσματική αντίσταση στις μεθοδείες τους γρήγορα θα κυκλοφορήσει το δεύτερο μέρος της κωμωδίας. Ο τίτλος του θα είναι «Το τέλος του μαθήματος των Θρησκευτικών». Κι έτσι η φαρσοκωμωδία θα έχει τέλος τραγικό…