Σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στα Χανιά τοποθέτησαν κάμερες ασφαλείας για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα με τα συνθήματα και τις μουτζούρες στους τοίχους και οι ζημιές που εντοπίζονται στα περισσότερα από αυτά τις απογευματινές και βραδινές ώρες.
«Εμείς ως Σχολική Επιτροπή χρηματοδοτούμε την τοποθέτηση συστημάτων συναγερμού σε όλα σχεδόν τα σχολεία προκειμένου να αποφεύγονται οι βανδαλισμοί και οι κλοπές. Εχουμε τοποθετήσει σε έναν πολύ μεγάλο αριθμό Δημοτικών και Νηπιαγωγείων και μέσα στην πόλη και στους περιαστικούς Δήμους. Ωστόσο, κάποια σχολεία, τρία τον αριθμό, αποφάσισαν και τοποθέτησαν κάμερες που ενεργοποιούνται μετά το κλείσιμο των σχολικών μονάδων προκειμένου να αποφευχθούν κυρίως τα φαινόμενα γκράφιτι», δηλώνει στα “Χανιώτικα Νέα” ο πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής κ. Νίκος Βλαζάκης.
Ενα μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού της Σχολικής Επιτροπής δόθηκε και φέτος, σύμφωνα με τον πρόεδρό της, για να βαφούν ξανά σχολικές μονάδες που είχαν γεμίσει συνθήματα και μουτζούρες.
«Οι 7 Δήμοι, που σήμερα αποτελούν τον Δήμο Χανίων, λάμβαναν από το κράτος για τη συντήρηση των σχολικών τους μονάδων μέχρι το 2010 το ποσό του 1,1 εκατ. ευρώ! Σήμερα εμείς για όλη αυτήν την περιοχή λαμβάνουμε 360.000 ευρώ και αυτά με καθυστέρηση.
Μπορείτε να καταλάβετε τι μειώσεις έχουμε δεχθεί όλα αυτά τα χρόνια! Αν δεν ήταν ο Δήμος να μας στηρίζει, δεν ξέρω πώς θα λειτουργούσαν τα σχολεία πραγματικά», λέει ο κ. Βλαζάκης.
Φέτος εγκαίρως όλα τα σχολεία πήραν πετρέλαιο, ενώ η Σχολική Επιτροπή θα αποφασίσει την ερχόμενη εβδομάδα τη διάθεση ενός ποσού 200 ευρώ σε κάθε Νηπιαγωγείο για την αγορά εκπαιδευτικού υλικού.
Η ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΥΛΩΝ
Αναφορικά με το ζήτημα που έχει προκύψει με την καθαριότητα των σχολικών αυλών η Πρωτοβάθμια και η Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή πραγματοποίησαν φέτος διαγωνισμό και ένας εργολάβος έχει αναλάβει τον καθαρισμό τους.
«Το έργο του καθαρισμού των αυλών θα πρεπε να μπει στη μεγάλη εργολαβία καθαριότητας του Δήμου. Δεν έγινε όμως και έτσι αναγκαστήκαμε ως Νομικό Πρόσωπο να αναλάβουμε αυτή τη δραστηριότητα.
Ο εργολάβος είναι υποχρεωμένος να καθαρίσει και να κόψει τα χόρτα έξι φορές σε κάθε αυλή κατά τη διάρκεια του χρόνου. Στην αρχή της χρονιάς, τον Φλεβάρη και στο τέλος της σχολικής χρονιάς και άλλες 3 φορές μετά από αίτημα του διευθυντή του σχολείου, όταν υπάρχει θέμα. Πρέπει να πω ότι η καθαριότητα των αυλών είναι αρμοδιότητα των καθαριστριών των σχολείων. Παρόλα αυτά αντιλαμβανόμαστε πως, όταν πρέπει να καθαρίσουν 12 σχολικές αίθουσες, συν τα γραφεία και τις τουαλέτες, καταλαβαίνετε ότι είναι κάτι πολύ δύσκολο», καταλήγει ο κ. Βλαζάκης.