Η παιδεία στην Ελλάδα εγκαταλείφθηκε !

«Το τοπίο στην εκπαίδευση είναι τραγικό. Τον Σεπτέμβριο τα σχολεία θα ανοίξουν με τεράστια κενά δασκάλων…», ανάφερε το απόγευμα από τη Λάρισα ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) κ. Αθανάσιος Κικινής, ο οποίος παρευρέθηκε στην τελετή λήξης επιμορφωτικού προγράμματος εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, στη Θεσσαλία, του Ινστιτούτου Παιδαγωγικών Ερευνών- Μελετών της ΔΟΕ, ΣΤΟ «Ιμπέριαλ».

Ο κ. Κικινής, μιλώντας στην «Ε», εξέφρασε την ανησυχία του κλάδου για την πορεία της εκπαίδευσης στη χώρα, τονίζοντας πως: «Η παιδεία στην Ελλάδα εγκαταλείφθηκε. Εχει εγκαταλειφθεί η προσχολική αγωγή, η ειδική αγωγή, καταργήθηκαν σημαντικές δομές στήριξης των μαθητών, η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών…
Μόλις τον περασμένο Μάρτιο το υπουργείο Παιδείας, κατέγραψε 2.400 κενά δασκάλων στα σχολεία, τα οποία θα τα βρούμε μπροστά μας τον Σεπτέμβριο. Τα τελευταία χρόνια έχουν συνταξιοδοτηθεί 9.000 εκπαιδευτικοί και προσλήφθηκαν μόνο 250.
Επίσης δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη τι δαπάνες από το ΕΣΠΑ θα δοθούν στην εκπαίδευση… και εκτός όλων αυτών στο αποκορύφωμά της φτάνει η τραγικότητα του τοπίου της παιδείας με την πρόταση που ακούστηκε πως συζητήθηκε, μεταξύ υπουργού παιδείας και υπουργού εθνικής άμυνας, να διδάξουν φαντάροι εκπαιδευτικοί στα σχολεία για να καλύψουν τα κενά».
Ο κ. Κικινής, επεσήμανε πως κυρίαρχα αιτήματα του κλάδου, είναι «η άμεση πραγματοποίηση όλων των διορισμών που έχει ανάγκη η εκπαίδευση.
Η εξασφάλιση των απαραίτητων πιστώσεων για πρόσληψη του αναγκαίου αριθμού αναπληρωτών για το νέο σχολικό έτος
Η σύσταση των οργανικών θέσεων που απαιτούνται για την επίλυση του ζητήματος των μετατάξεων.Η πραγματοποίηση των μεταθέσεων και στη συνέχεια των αποσπάσεων των εκπαιδευτικών.
Να αυξηθούν οι δαπάνες για την παιδεία».
Αναφερόμενος στο επιμορφωτικό πρόγραμμα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Παιδαγωγικών Ερευνών- Μελετών της ΔΟΕ, ο πρόεδρος, υποστήριξε ότι: «Επιμορφώθηκαν χίλιοι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη τη Θεσσαλία, σε θέματα που επιλέχθηκαν από τους ίδιους ανάλογα με τις ανάγκες που εξέφρασαν. Ειδικότερα επιμορφώθηκαν μεταξύ άλλων σε θέματα σχολικού εκφοβισμού, ειδικής αγωγής… κ.α.
Σε αυτή την εποχή, ο συνδικαλισμός μάχεται και για την επιμόρφωση και αναλαμβάνει τέτοιες δράσεις, με αντανάκλασή τους προς όφελος των μαθητών στις τάξεις».
Η ΤΕΛΕΤΗ
Στο πλαίσιο της τελετής λήξης χθες, χαιρετισμό απηύθυναν εκτός από τον πρόεδρο της ΔΟΕ, ο ταμίας του Δ.Σ. της ΔΟΕ κ. Νίκος Φασφαλής και ο αιρετός στο ΠΥΣΠΕ κ.
Βασίλης Παληγιάννης.
Ακολούθησε απολογισμός του επιμορφωτικού προγράμματος στη Θεσσαλία και ενημέρωση για το ΙΠΕΜ, με ομιλητές τους κ.κ. : Αριστέα Παπαδοπούλου ταμίας του ΙΠΕΜ-ΔΟΕ, Αναστ. Εμβαλωτή αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Νικ. Μαγκανάκη Αντιπρόεδρο του ΙΠΕΜ –ΔΟΕ, υπεύθυνο του έργου, και Αθαν. Γκούμα γενικό γραμματέα του ΙΠΕΜ –ΔΟΕ.
Της Λένας Κισσάβου ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ