Φοιτητές από το «Emmanuel College» της Βοστώνης, με επικεφαλής τον… καθηγητή τους Πέτρο Βαμβακά υποδέχτηκε σήμερα στο γραφείο του και μετά στην Βουλή των Ελλήνων (όπου τους έγινε ξενάγηση), ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ.
«Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες καθηγητές, που διδάσκουν στα φημισμένα Πανεπιστήμια και Κολλέγια της Βοστώνης, συνδράμουν σε κάτι εξαιρετικά σημαντικό για την Πατρίδα μας» δήλωσε ο Τέρενς Κουίκ και πρόσθεσε:
«Αυτές οι Ελληνίδες, αυτά τα Ελληνόπουλα διοργανώνουν κάθε χρόνο, από άνοιξη προς φθινόπωρο, εκπαιδευτικές επισκέψεις πολυπληθών ομάδων φοιτητών τους στην Ελλάδα, με μαθήματα που σχετίζονται είτε με τις σπουδές τους είτε με την ίδια την Ελλάδα. Όπως αυτή η συγκεκριμένη επίσκεψη της ομάδας του Πέτρου Βαμβακά, που σχετίζεται με τον Θουκυδίδη και αργότερα με τον Αριστοτέλη.
Οι επισκέψεις απλώνονται και στην νησιωτική και στην ηπειρωτική χώρα μας, είναι διάρκειας πολλών εβδομάδων και δημιουργεί δύο πολύ σημαντικά παράγωγα:
1) Ξένους φοιτητές, οι οποίοι αναδεικνύονται σε σημαντικούς φιλελληνικούς πυρήνες,
2) Ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών, που μπορεί να μην είναι απαραίτητα οι γνωστοί τουριστικοί προορισμοί, άρα μιλάμε για σημαντικές οικονομικές ανάσες τους.
Σε αυτές τις δράσεις, έχει παίξει σημαντικό ρόλο η Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Βοστώνη Ιφιγένεια Καναρά. Τους περισσότερους, καθηγήτριες και καθηγητές, τους συνάντησα στο γραφείο της στη Βοστώνη, την περασμένη εβδομάδα. Συνάντηση που κράτησε πάνω από δύο ώρες και γινόταν για πρώτη φορά με μέλος ελληνικής κυβέρνησης.
Με την επιστροφή του από το Παρίσι θα ενημερώσω σχετικά τον αρμόδιο Υφυπουργό Παιδείας Θεοδόση Πελεγρίνη, διότι είναι πεποίθηση μου, αλλά και αίτημα των συγκεκριμένων Ελλήνων καθηγητών, να υπάρχει συνδρομή και στενή συνεργασία με τα εδώ Ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα, καθώς έχω προσωπικά διαπιστώσει, ότι σε αυτόν τον τομέα υπάρχει ένα ανεπίτρεπτο έλλειμμα.
Φέρνω ως παράδειγμα, τα αιτήματα του ελληνικού τμήματος του Πανεπιστήμιου της Σανγκάης, που πέφτουν στο κενό. Το συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο βγάζει κάθε χρόνο 12 Κινέζους, που μιλάνε καλύτερα και από εμάς τα Ελληνικά, μετά από 4 έτη σπουδών και που – ανεπιτυχώς – ζητούν συνδρομή για μεταπτυχιακά και μετεκπαίδευση στην Ελλάδα.
Τέλος, να προσθέσω, ότι αυτές τις ημέρες βρίσκεται εδώ και μάλιστα στην Αμοργό, ο καθηγητής του Berklee της Βοστώνης Παναγιώτης Λιαρόπουλος, προετοιμάζοντας την πολλοστή εκπαιδευτική επίσκεψη φοιτητών του στην Ελλάδα, με επίκεντρο την Αμοργό, που τόσο αγαπάει».