Στο πλευρό των κακοποιημένων γυναικών βρέθηκε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με μια χριστουγεννιάτικη εκδήλωση που διοργάνωσε προκειμένου τα έσοδα να διατεθούν για την κάλυψη των βασικών αναγκών των Ξενώνων Φιλοξενίας Γυναικών των δήμων Θεσσαλονίκης και Κορδελιού- Ευόσμου.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με κάλαντα και χριστουγεννιάτικα τραγούδια που έπαιξαν οι μικροί/ες μουσικοί του προγράμματος «Βιολιστές» του «Baby Artist Πανεπιστημίου Μακεδονίας», που υλοποιείται με την υποστήριξη του δήμου Πυλαίας –Χορτιάτη. Δίπλα στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο η εθελοντική ομάδα φοιτητών/φοιτητριών της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, σε συνεργασία με την εθελοντική ομάδα φοιτητριών της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, διέθεταν προς πώληση χειροποίητα είδη, τα έσοδα από τα οποία θα δοθούν στους Ξενώνες Φιλοξενίας Γυναικών του δήμου Θεσσαλονίκης και του δήμου Κορδελιού-Ευόσμου. Στη γιορτή συμμετείχε επίσης και η Ίριδα – Κέντρο Γυναικών σε συνεργασία με την Naomi Workshop Thessaloniki, με χειροποίητες δημιουργίες από τις γυναίκες- μέλη της κοινότητάς του. Στη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν σύντομα χριστουγεννιάτικα χορωδιακά έργα, από τα μέλη της χορωδίας του μαθήματος «Βασικές Αρχές Φωνητικής Αγωγής»
Οι Ξενώνες Φιλοξενίας Γυναικών των δήμων Θεσσαλονίκης και Κορδελιού -Ευόσμου έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν από 20 κακοποιημένες γυναίκες και παιδιά ο καθένας και αποτελούν δύο από τους 19 που λειτουργούν σε όλη τη χώρα με στόχο την παροχή ασφαλούς διαμονής στις γυναίκες θύματα βίας και των παιδιών τους προσφέροντας στέγη, προστασία, ασφάλεια, ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη με σκοπό την αυτονομία του. Παράλληλα διευκολύνεται η πρόσβασή τους σε φορείς που έχουν σχέση με την απασχόληση, εκπαίδευση, επιμόρφωση, κατάρτιση, όπως επίσης και στους φορείς υγείας και πρόνοιας.
Οι Ξενώνες λειτουργούν το πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών το οποίο σχεδίασε και υλοποιεί η Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων. Στο πλαίσιο του προγράμματος λειτουργεί ένα ολοκληρωμένο Δίκτυο 63 δομών σε όλη τη χώρα για την πρόληψη και αντιμετώπιση όλων των μορφών της βίας κατά των γυναικών (ενδοοικογενειακή, βιασμός, trafficking, σεξουαλική παρενόχληση). Οι παρεχόμενες υπηρεσίες του Δικτύου απευθύνονται και σε γυναίκες- θύματα πολλαπλών διακρίσεων (πρόσφυγες, μονογονείς κλπ) και περιλαμβάνουν και εργασιακή συμβουλευτική. Το Δίκτυο περιλαμβάνει στην τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 που λειτουργεί 24 ώρες με κόστος κλήσης μια αστική μονάδα, 43 Συμβουλευτικά Κέντρα και 19 Ξενώνες Φιλοξενίας Γυναικών θυμάτων βίας.