Ο Ιάκωβος Ανδρεαδάκης με τον αδερφό του, Παναγιώτη.
«Οι άνθρωποι που δεν φαντάζεσαι ότι μπορούν να τα καταφέρουν είναι ικανοί να κάνουν πράγματα που δε φαντάζεσαι». Με αυτά τα λόγια του Alan Turing αρχίζει η επιστολή του Παναγιώτη Ανδρεαδάκη, του αδερφού του Ιάκωβου. Ο Ιάκωβος, όπως υπογραμμίζει ο αδερφός του στην επιστολή είναι άνθρωπος με αναπηρία, ο πρώτος με Σύνδρομο Down στην Ελλάδα, που ολοκλήρωσε γενικό λύκειο και όχι ειδικό, έχοντας παράλληλα πραγματοποιήσει 21 επισκέψεις σε εξειδικευμένο κέντρο των Η.Π.Α. για ανάπτυξη εγκεφάλου. Σήμερα, ο Ιάκωβος είναι σπουδαστής στο ΙΕΚ Αναβύσσου, Ειδικός Ξενοδοχειακών Υπηρεσιών και Τροφοδοσίας,
Μέσα από την επικοινωνία της μητέρας, κ. Ειρήνης Γράψια, με την «Κ», έγινε αντιληπτό ότι, εδώ και σχεδόν ένα χρόνο έχουν δημιουγηθεί εντάσεις στο εκπαιδευτικό περιβάλλον του Ιάκωβου σχετικά με μια ειδική περίπτωση εκπαίδευσης που απαιτείται για την περίπτωσή του σε μια σχολή επαγγελματικής κατάρτισης, που όμως δεν λειτουργεί ως σχολείο ειδικής αγωγής. Αποτέλεσμα νομοθετικού κενού, όπως υποστηρίζεται από την Διεύθυνση του ΙΕΚ για τον τρόπο εκπαίδευσης και αξιολόγησης ατόμων με σύνδρομο.
Στο πλαίσιο αυτό, περιγράφονται τόσο από την μητέρα όσο και από τον αδερφό του Ιάκωβου προστριβές, αντιθέσεις και παρεξηγήσεις με το εκπαιδευτικό περιβάλλον στο οποίο φοιτεί, χωρίς όμως να υπάρχει πρόθεση διάκρισης, όπως διαβεβαίώνει η Διεύθυνση της σχολής. Μιλώντας στην “Κ” η διεύθυνση της σχολής τόνισε πως περιστατικά ρατσιστικής συμπεριφοράς στο πρόσωπο του Ιάκωβου από φορείς της σχολής, τα οποία περιγράφονται στην επιστολή του Παναγιώτη όχι μόνο δεν έχουν υποπέσει στην αντίληψή της, αλλά πρόκειται για πλάνη. «Είναι μια πλάνη όλο αυτό. Η δυσκολία από μέρος μας έγκειται στο γεγονός πως παρόμοιο φαινόμενο δεν έχει αντιμετωπιστεί ξανά στην σχολή, εφόσον δεν είμαστε σχολή ειδικής αγωγής και δεν προβλέπεται από την νομοθεσία συγκεκριμένος τρόπος που θα μπορεί να μας κατευθύνει στο πως να αξιολογούνται παιδιά με υστέρηση», σημειώνει η Διεύθυνση.
«Ο Ιάκωβος έχει 81% νοητική υστέρηση και δυσκολεύεται, γεγονός που καθιστά και δύσκολη την εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς δεν είμαστε καθηγητές ειδικής αγωγής. Θέλουμε να διευκολύνουμε το παιδί με όλους τους τρόπους και ακολουθούμε όσο μας υποδεικνύει η μητέρα και ο συνοδός, ωστόσο δεν μπορώ να υποχρεώσω κανέναν να βάζει ένα βαθμό που δεν αντιστοιχεί στην απόδοση του σπουδαστή», υπογραμμίζει η Διεύθυνση της σχολής, ενώ παράλληλα σημειώνει πως έχει ζητηθεί από τα αρμόδια υπουργεία να προχωρήσουν τις διαδικασίες, ώστε να καλυφθεί το σχετικό νομοθετικό κενό.
Η μητέρα του Ιάκωβου μιλώντας στην «Κ» επεσήμανε τις δυσλειτουργίες που αντιμετώπιζονται κατά την φοίτηση του στο ΙΕΚ κυρίως σε σχέση με την διαδικασία της εξέτασης εξαιτίας της άγνοιας του τρόπου από το προσωπικό της σχολής. Παράλληλα, σημειώνει πως δεν έχουν επιβαρύνει το κράτος, «δεν έχουμε ζητήσει ειδικό συνοδό (συνοδός του στο ΙΕΚ είναι ο αδερφός του Παναγιώτης) και εικονοποιούμε μόνοι μας τις έννοιες σε 25.000 ειδικές κάρτες που έχουμε φτιάξει με την ύλη». Σύμφωνα μάλιστα με την Dr. Coralee Thompson που παρακολουθεί την πορεία του Ιάκωβου, «παρότι η λεκτική του απόδοση δεν είναι τόσο αναπτυγμένη όσο της αντιληπτικής του ικανότητας και κατανόησης, ο Ιάκωβος μπορεί να επικοινωνεί τις ανάγκαιες του. Κατανοεί την ιστορία και την τέχνη, ενώ οι ικανότητές του στα μαθηματικά και στην γραφή είναι στοιχειώδεις. Ακόμη, μπορεί να συνεργαστεί καλά τόσο στο σπίτι όσο και στο σχολείο, όταν του φέρονται με σεβασμό και του δίνουν ξεκάθαρες οδηγίες».
Παρέμβαση στην υπόθεση του Ιάκωβου Ανδρεαδάκη, πραγματοποίησε η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, «καθώς ο σπουδαστής αυτός θέλει να καταρτιστεί στο επάγγελμα που διάλεξε, αλλά που δυστυχώς ένα θολό ή ανύπαρκτο νομοθετικό πλαίσιο, δεν καθορίζει με σαφήνεια έναν κατάλληλο τρόπο εκπαίδευσης και αξιολόγησης, σεβόμενο τις ιδιαιτερότητες και τις ειδικές ανάγκες του», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.
Η Έλενα Κουντουρά, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, ενημερώθηκε για την υπόθεση μετά από αναφορά της μητέρας τού Ιάκωβου που στάλθηκε στο προσωπικό της email και αμέσως ζήτησε να λάβει γνώση αναλυτικά από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου και από τη Διεύθυνση του ΙΕΚ.
Στο πλαίσιο αυτό οδηγίες δόθηκαν άμεσα από την υπουργό, όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, ώστε η αξιολόγηση του Ιάκωβου να γίνει με βάση τις προτάσεις τής ιατρικής γνωμάτευσης της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β Παιδιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, την οποία η μητέρα κατέθεσε στη Σχολή και ζητούσε να εφαρμοστεί ως μέθοδος εξέτασης.
Πηγη: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ