Εναν ισχυρό σύμμαχο στην προσπάθειά του να προχωρήσει με όσο δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ έχασε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.
Απόστολος Λακασάς
Η πρυτανεία και οι κοσμήτορες του εμβληματικού ΕΜΠ, αλλά και ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής Πατρών Οδυσσέας Κουφοπαύλου, επικρίνουν τον κ. Γαβρόγλου ότι η αναγνώριση των πτυχίων των πενταετών σπουδών ως master είναι κενή ουσιαστικού περιεχομένου. Πρόκειται για ένα αίτημα χρόνιο των πολυτεχνείων και των πολυτεχνικών σχολών που ο νυν υπουργός Παιδείας δεσμεύθηκε να υλοποιήσει (επιχειρώντας να εξασφαλίσει και την απουσία αντιδράσεων σε άλλες διατάξεις του ν/σ από ιδρύματα όπως το ΕΜΠ), χωρίς ωστόσο να τηρήσει τη δέσμευσή του, έως τώρα τουλάχιστον.
Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή τους η πρυτανεία και οι κοσμήτορες του ΕΜΠ διαμαρτύρονται έντονα για την κατάθεση ακόμη ενός νομοσχεδίου που επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση στο μέσον της θερινής περιόδου, ακολουθώντας την «πεπατημένη» προηγούμενων σχετικών νομοσχεδίων.
Πιο συγκεκριμένα, για το θέμα της αναγνώρισης των πενταετούς διάρκειας διπλωμάτων ως τίτλων μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master), η ανακοίνωση του ΕΜΠ λέει ότι «η Σύγκλητος του ΕΜΠ στη συνεδρίασή της στις 5 Ιουλίου είχε ζητήσει την απάλειψη της προσθήκης που ουσιαστικά ακυρώνει την αναγνώριση, αφού αφαιρεί από τους διπλωματούχους αυτούς τα εκ του νόμου προβλεπόμενα δικαιώματα κατόχων μεταπτυχιακού τίτλου. Στις σχετικές στη συνέχεια κρούσεις του ΕΜΠ αλλά και άλλων πανεπιστημίων και πολυτεχνικών σχολών, ο υπουργός Παιδείας είχε δεσμευτεί ρητά –τελευταία φορά στη Σύνοδο Πρυτάνεων της 8ης Ιουλίου– ότι θα υπάρξει αλλαγή της προσθήκης αυτής. Με έκπληξη διαπιστώνουμε ότι η δέσμευση αυτή δεν τηρήθηκε, πράγμα που θέτει και ζήτημα αξιοπιστίας των όρων με τους οποίους γίνεται ο διάλογος με τα πανεπιστήμια».
«Ενώ φαίνεται ότι προχωρά η αναγνώριση των πτυχίων πενταετών σπουδών ως τίτλων μεταπτυχιακού επιπέδου, στην πράξη υπάρχει απαξίωση των πτυχίων, αφού το master δεν θα ακολουθείται από κανένα δικαίωμα», ανέφερε στην «Κ» ο πρύτανης του ΕΜΠ, Ιωάννης Γκόλιας.
Στο ίδιο πλαίσιο, «η Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών διαμαρτύρεται εντονότατα και καλεί τον υπουργό Παιδείας να επανεισάγει τη σχετική διάταξη στην πλήρη μορφή, σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, χωρίς την προσθήκη που ουσιαστικά ακυρώνει την αναγνώριση, αφού αφαιρεί από τους διπλωματούχους μηχανικούς πολυτεχνικών σχολών τα εκ του νόμου προβλεπόμενα δικαιώματα κατόχων μεταπτυχιακού τίτλου», λέει ο κ. Κουφοπαύλου στην επιστολή προς τον κ. Γαβρόγλου.
Αλλα θέματα
Τέλος, το ΕΜΠ έχει εκφράσει σοβαρές διαφωνίες για σειρά σημαντικών θεμάτων του νομοσχεδίου, όπως για την εισαγωγή διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, για πλασματική αύξηση των προϋπολογισμών των ιδρυμάτων και την υιοθέτηση ρυθμίσεων ώστε να μην καλύπτονται ούτε καν πάγιες ανάγκες των ΑΕΙ από τον κρατικό προϋπολογισμό, για θέματα διοίκησης, για θέματα καθημερινής λειτουργίας κ.λπ. Οι διαφωνίες αυτές, όπως προκύπτει από το νομοσχέδιο που κατατέθηκε, δεν λήφθηκαν υπόψη. Αντιθέτως, υπάρχουν αλλαγές της τελευταίας στιγμής, για τις οποίες δεν υπήρξε προηγούμενη ενημέρωση της ακαδημαϊκής κοινότητας.